Η Ελλάδα έχει βιώσει κατά καιρούς σκάνδαλα κατάχρησης εξουσίας.

Στη χώρα που “γέννησε” τη δημοκρατία, σήμερα θα αναφερθούμε σε 5 υποθέσεις, οι οποίες υποβάθμισαν και κακοποίησαν το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς του στη χώρα μας.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Τον Δεκέμβριο του 2008, ο δεκαπεντάχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της σκληρής και διαχρονικής αστυνομικής βίας έναντι των πολιτών.

Δεν άργησαν να έρθουν οι λαϊκές εξεγέρσεις και οι κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα καθεστώς χάους για πολλούς μήνες. 

Η μετατροπή της ευθύνης της προστασίας των πολιτών σε κατάχρηση εξουσίας από τον αστυνομικό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, αποτέλεσε μια βάρβαρη καταπάτηση της δημοκρατίας και είχε ως θύμα ένα παιδί μόλις 15 ετών.

H υπόθεση Οτσαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι ιστορικός ακτιβιστής με επαναστατική δράση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κουρδιστάν και ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Καταζητούμενος από το τουρκικό κράτος, Οτσαλάν ενεπλάκη σε ένα σαφάρι κυνηγιού με θήραμα τον ίδιο. Στις αρχές του 1999, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Έλληνα Πρέσβη της Κένυας.

Σε ένα πλαίσιο προοπτικής συμβιβασμού και ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων, ο ίδιος ζητά να παραδοθεί ειρηνικά και να καταδικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι περιέχοντες αδιαφορία, ερασιτεχνικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν στην αποτυχία της ομαλής παράδοσης του Οτσαλάν και στη βίαιη σύλληψή του από το τουρκικό κράτος.

Στην πορεία, ο Οτσαλάν κατέληξε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες. Δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάστασή στην του εδώ και χρόνια, με τους οικείους του να καταγγέλλουν την πιθανή δολοφονία του από το τουρκικό κράτος.

Το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως θεσμοί δημοκρατίας παραβιάστηκαν εμφατικά, με την Ελλάδα να επωμίζεται επί το πλείστον την ευθύνη.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το καλοκαίρι του 2022, η πολιτική ζωή της χώρας συγκλονίζεται μπροστά στην αποκάλυψη της παρακολούθησης σημαίνοντων πολιτικών στελεχών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την ελληνική κυβέρνηση με το παράνομο λογισμικό Predator.

Αρχικά θύματα της ιστορίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Στα τέλη του 2022, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτει έρευνα της ΑΔΑΕ που περιέχει παρακολουθήσεις υπουργών, βουλευτών, επιχειρηματιών και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η μεταφορά της διοίκησης της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, η παράνομη παρακολούθηση δεκάδων ανθρώπων με έρεισμα στον δημόσιο βίο και το γεγονός ότι στο τέλος ουδέποτε απονεμήθηκαν ποινικές ευθύνες σε κάποιον, είναι ένα ευδιάκριτο δείγμα αυταρχισμού.  

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί μια απο τις σκοτεινότερες υποθέσεις που υπέσκαψαν με χυδαίο τρόπο τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολλέγια

Εδώ και 4.5 χρόνια, η σχέση “αγάπης” μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ και της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι γνωστή. Αξέχαστη, βέβαια, θα παραμείνει η πραξικοπηματική τροπολογία της τότε Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που εξίσωσε τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με τα πτυχία των δημοσίων Πανεπιστημίων.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση σε νομοσχέδιο πάνω στο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, πέρασε εν μία νυκτί, η προαναφερθείσα τροπολογία. Δίχως το περιθώριο κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης και διαβούλευσης, το τροποποιημένο νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. 

Η υπόγεια μέθοδος ψήφισης της τροπολογίας, η στέρηση του δικαιώματος στην αντιπολίτευση και στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να αντιπαρατεθούν ρητορικά, καθώς και η συνολική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας από την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς κοινωνικό διάλογο, θέτει έστειλαν τη δημοκρατία και τη δημόσια εκπαίδευση στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ

Το 2012, ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης, αποκαλύπτει ένα έγγραφο με κωδικό όνομα “Λίστα Λαγκάρντ”. Το έγγραφο αυτό περιείχε τα ονόματα 2059 ατόμων που κατείχαν τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα HSBC, στο παράρτημα της Γενεύης. 

Η λίστα αυτή συγκεντρώθηκε το 2010 από τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την κατέθεσε στον Έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως ένα κομβικό έγγραφο στην πάταξη σκανδάλων φοροδιαφυγής. Το αρχείο συμπεριελάμβανε ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Εντούτοις, παρέμεινε κρυφό και σχεδόν αναξιοποίητο για 2 χρόνια, μέχρι να αποκαλυφθεί δημοσίως απο τον δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, άμεσα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον δημοσιογράφο με την κατηγορία της “παραβίασης προσωπικών δεδομένων”. Το θέμα απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ στο πλαίσιο του αυταρχισμού της ελληνικής κυβέρνησης και της δικαιοσύνης.

Εν ολίγοις, αντί να υπάρξει ουσιώδης έρευνα γύρω από τα πρόσωπα της “Λίστας Λαγκάρντ”, διώχθηκε ποινικά ο άνθρωπος που έβγαλε αυτή την υπόθεση από το σκοτάδι και την έφερε στο φως. Η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη αποτέλεσε άλλο ένα “καρφί” στα “σπλάχνα” της δημοκρατίας και υφίσταται ως ένα από τα ισχυρότερα τεκμήρια της λογοκρισίας στη χώρα μας μέχρι και σήμερα.

Η δημοκρατία υπό αμφισβήτηση;

Ο αυταρχισμός, η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας ταλανίζουν την Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Ως τώρα δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο στοιχείο αισιοδοξίας και εξευρωπαϊσμού της χώρας στον τομέα αυτό.

Μένει, λοιπόν, να δούμε τί άλλο θα ζήσουμε σε αυτή τη χώρα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα