Στην ιστορία της, η χώρα μας δεν έχει επιδείξει και τον πιο έντιμο βίο.

Πολλές είναι οι απάτες που απασχόλησαν – και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να απασχολούν – την  κοινή γνώμη. Χρηματισμός πολιτικών από επιχειρηματικούς κολοσσούς, σκάνδαλα κατάχρησης εξουσίας, διεφθαρμένες πρακτικές με απώτερο σκοπό το χρήμα. Πάσης φύσεως απάτες, οι οποίες, αν και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητες μέχρι και σήμερα.

Σκάνδαλο Siemens, 2006

Το 2006, οι γερμανικές αρχές μετά από έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της παγκοσμίου φήμης εταιρείας «Siemens» ανακαλύπτουν την ύπαρξη δικτύου διακίνησης μαύρου χρήματος προς τρίτες χώρες για ανάθεση έργων. Στην Ελλάδα, η γερμανική εταιρεία είχε λάβει την πλειοψηφία των κρισιμότερων έργων της χώρας για τη δεκαετία του 1990 και του 2000.  

Στη Γερμανία, τα συλληφθέντα στελέχη της «Siemens» ομολογούν κατά τη διάρκεια της δίκης τους πως, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε χρηματισμό περί των 130.000.000 γερμανικών μάρκων (περίπου 66.500.000 ευρώ σήμερα) σε Έλληνες πολιτικούς που προέρχονταν από τα τότε κυβερνώντα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και σε διευθυντικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Την ίδια περίοδο, στην Ελλάδα, καταστρέφονται χιλιάδες αρχεία του διευθύνοντος σύμβουλου της «Siemens», Μανώλη Χριστοφοράκου, κατόπιν εντολής του ιδίου. Έγγραφα, τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, περιείχαν κρίσιμες πληροφορίες για την υπόθεση.

Παρά την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων που «έκαιγαν» πολιτικά πρόσωπα και παρά την ομολογία των ιδίων των στελεχών της εταιρείας για τη διενέργεια του σκανδάλου, κανείς δεν καταδικάστηκε για το σκάνδαλο της «Siemens» στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτη είναι, άλλωστε, η μεγάλη ευκολία με την οποία πολλοί ύποπτοι της υπόθεσης, ξέφυγαν άνετα στο εξωτερικό με τα ίχνη τους να μην έχουν βρεθεί έως και σήμερα.

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου, το 2011, ανέφερε πως η υπόθεση «Siemens» στοίχισε στο ελληνικό κράτος 2.000.000.000 ευρώ.

Σκάνδαλο υποκλοπών, 2022

Το καλοκαίρι του 2022 ξεσπά ένα απο τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, με κύριο μέτοχο την κυβέρνηση και θύματα πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Όλα ξεκίνησαν όταν, το 2019, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και διορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων ως διοικητής της απευθείας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Το 2020, εκκινείται η προσπάθεια παγίδευσης των κινητών τηλεφώνων πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων μέσω 220 SMS – λογισμικών ιών. Ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, αντιλήφθηκε στις αρχές του 2021 την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ΝΔ περνάει τροποποίηση στη Βουλή για κατάργηση του δικαιώματος της ενημέρωσης παρακολουθούμενων πολιτών μετά το πέρας της παρακολούθησης τους.

Την άνοιξη του 2022, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καταγγέλλει την παρακολούθηση του μέσω του παράνομου λογισμικού «Predator». Τον Ιούλιο το ίδιου έτους, επιβεβαιώνεται η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ, τεκμηριώνοντας έτσι πως το λογισμικό «Predator» άνηκε παράνομα στην ίδια. Αυτό οδήγησε στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Παρά τις υποτιθέμενες έρευνες και την συμπλοκή του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στην υπόθεση, μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει τίποτα στο φως, παρά μόνο απο δημοσιογράφους που προσπάθησαν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Το θέμα έχει πλέον ξεχαστεί και έχει εφαρμοστεί η απόλυτη ατιμωρησία παρά τις υποσχέσεις για απονομή δικαιοσύνης. 

Σκάνδαλο Novartis: Μια ελληνικά βαπτισμένη «σκευωρία» κατά πολιτικών προσώπων 

Στις ΗΠΑ, η διαφθορά της Novartis σε ελληνικό έδαφος απέφερε 310.000.000 δολάρια. Τόσα συμφώνησε να πληρώσει ο φαρμακευτικός κολοσσός στην αμερικανική κυβέρνηση για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας. 

Στο κείμενο που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συμφωνία συμβιβασμού με τη Novartis γίνεται μάλιστα σαφής λόγος για μίζες που δόθηκαν σε αξιωματούχους προκειμένου να επηρεάζονται οι κυβερνητικές αποφάσεις. Στην ίδια τη χώρα μας, πάλι, το σκάνδαλο Novartis βαφτίστηκε απλά «πολιτική σκευωρία»!

Ο φάκελος με την υπόθεση παραδόθηκε το 2016 από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Η κυρία Ράικου ανέφερε πως είχε στην κατοχή της έγγραφο του FBI, που έκανε λόγο για δωροδοκίες «αναπληρωτών υπουργών». 

Κεντρικά πολιτικά στελέχη από τον χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν κατηγορούμενα για την υπόθεση, χωρίς όμως ποτέ να απονεμηθούν ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis. Αντιθέτως, όλοι οι κατηγορούμενοι είτε αθωώθηκαν, είτε η υπόθεσή τους αρχειοθετήθηκε.

Το σκάνδαλο εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, ενώ το 2020, η πρώην εισαγγελέας, Ελένη Τουλουπάκη, που αποκάλυψε και ερεύνησε την υπόθεση, βρέθηκε κατηγορούμενη σε ειδικό δικαστήριο, κερδίζοντας βέβαια την πλήρη αθώωση της από τις κατηγορίες περί σκευωρίας.

Πόσο ισχυρή είναι τελικά η διαφθορά στην Ελλάδα;

Συνεχώς ακούμε για πρωτοβουλίες και πολιτικές περί καταπολέμησης της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας, σπάνια όμως βλέπουμε να αλλάζει κάτι πραγματικά. Η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα ζουν και βασιλεύουν. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα