Η περίοδος που διανύουμε, κατά κάποιον τρόπο, απαιτεί μία πολιτική επαγρύπνηση, κυρίως για τα γεγονότα που συμβαίνουν ή έχουν συμβεί, αλλά και τη στάση των πολιτικών ως προς αυτά.

Σημαντικό κομμάτι και καθρέφτης της πολιτικής ποιότητας και του πολιτισμού μας, είναι όσα λένε σε δηλώσεις τους, σε παράθυρα, πάνελ και συνεντεύξεις τα πρόσωπα που απασχολούν την πολιτική ζωή για γεγονότα που «καίνε» την κοινωνία.

Στην Ελλάδα, οι δηλώσεις τους εμπεριέχουν συχνά ψέματα, θράσος και κατάφωρη κοροϊδία προς τους πολίτες. Είναι απολύτως λογικό τα όσα λένε να εγείρουν έντονες αντιδράσεις και να γίνονται αφορμή για διαδικτυακό διάλογο και σχολιασμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επιλογή αυτών των προσώπων που με ευκολία ξεστομίζουν τις ιδέες τους χωρίς συνέπειες, έστω πολιτικές, είναι αποτέλεσμα επιλογής και των πολιτών, είτε επειδή τους ανεβάζουν στην εξουσία, είτε επειδή ανέχονται όσα ακούνε, συνηθίζουν, ξεχνάνε.

Όπως, λοιπόν, δεν θυμούνται τα γεγονότα που στιγματίζουν την επικαιρότητα, με τον ίδιο τρόπο ξεχνάνε όσα είπαν επικριτικά προς τους πολίτες. Όσες συμβουλές έδωσαν για να προσαρμοστούν οι πολλοί στα θέλω των ηγετών, όσα λένε και γίνονται viral για τη χυδαιότητα και την οργή που προκαλούν, σε όσους παρατήρησαν λίγο βαθύτερα – πίσω από λέξεις – και είδαν νοήματα που γεννούν τεράστια, προσβλητικά χάσματα ανισότητας στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Εξοργιστικές πολιτικές δηλώσεις και υποδείξεις για αγαθά

Δεν είναι λίγες οι φορές που, σε περιόδους κρίσεων, οι “ειδήμονες” μέσα από τα κανάλια μας κατευθύνουν, ώστε να ξοδεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε ακόμα και τα αναγκαία αγαθά με μέτρο.

Ειδικότερα εν μέσω καραντίνας, με την ακρίβεια και το ρεύμα στα ύψη, οι πολιτικοί μας ήταν, ειρωνικά, διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν.

Για την οικονομία στο ρεύμα για παράδειγμα, ο Κώστας Σκρέκας, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε πει χαρακτηριστικά: «Μην αφήνετε ούτε ένα φως ανοιχτό». Εν μέσω καραντίνας, επίσης, και σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει: «Τι να τα κάνει τα λεφτά o κόσμος; Πόσο θα φάει πια, 300 κιλά θα γίνει;».

Από την άλλη, μέσω των δηλώσεων, οι απαιτήσεις των υπευθύνων στρέφονται και πιο ξεκάθαρα ως προς τα βασικά και αναγκαία αγαθά των πολιτών. Με πολύ θράσος, ο Στέλιος Πέτσας, ως αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε στον κόσμο να κρατάει μικρότερο καλάθι στο σούπερ μάρκετ.

Είναι απόλυτα αντιφατικό, αυτοί οι οποίοι με άνεση έχουν εξασφαλισμένες όχι μόνο τις ανάγκες αλλά και τις πολυτέλειες, να κάνουν υποδείξεις σε όσους δυσκολεύονται οικονομικά να… τρώνε λιγότερο. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι προκλητικό.

Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, οι παρακάτω δηλώσεις έγιναν από πολιτικούς ως συμβουλή ή παρηγοριά για την ακρίβεια, στους πολίτες. Δυστυχώς, δε βρέθηκε κανένας έγκριτος δημοσιογράφος να τους απαντήσει πως δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα βιοπορισμού.

Εκ του ασφαλούς, λοιπόν, βγαίνει αυτό το χυδαίο προσωπείο που δήθεν νοιάζεται, ώστε να κατευθύνει και να πει το σωστό, τι πρέπει να υπομείνουν οι πολλοί, γιατί σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας, καθημερινά βρίσκονται στην πλειοψηφία σε μία πάλη με ταξικό πρόσημο.

Αυτό που οι ίδιοι οι συμβουλάτορες δημιουργούν από τις θέσεις τους πριν κάνουν υποδείξεις και δώσουν συμβουλές, τις οποίες οι ίδιοι δε θα διανοούταν να τηρήσουν ως μεγαλοαστοί και οικονομικά υπερεξασφαλισμένοι. Σε σημείο, μάλιστα, να γνωρίζουν και τα οικονομικά του κάθε σπιτιού, καθώς όπως είπε και ο Γιάννης Στουρνάρας: «Τα νοικοκυριά έχουν λεφτά, αποταμίευσαν στην καραντίνα».

«Προφητικές» και πρόσφατες πολιτικές δηλώσεις – το βάρος της θέσης του πολιτικού 

Όλα όσα αναφέρθηκαν έγιναν τα 4 τελευταία χρόνια. Εντούτοις, αν σκαλίζαμε ακόμα πιο παλιά θα βρίσκαμε τόσα και άλλα τόσα, όπως για παράδειγμα το αξέχαστο: “Μαζί τα φάγαμε” του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Πολλές πολιτικές δηλώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν προφητικές, καθώς αργότερα περνούσε κάποιο σοβαρό αντιλαϊκό και ζημιογόνο μέτρο για τους πολίτες. Όπως για παράδειγμα, η δήλωση που είχε κάνει κάποιο καιρό πριν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, βουλευτής τη Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως: «Το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό».

Μιλούσε για το απαραίτητο και αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους, για το οποίο δύο περίπου χρόνια αργότερα θα ψηφιζόταν νομοσχέδιο περί ιδιωτικοποίησής του.

Στην σχετικά πρόσφατη επικαιρότητα και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δύο δηλώσεις, έμελλαν να εξοργίσουν την, ήδη θυμωμένη, κοινή γνώμη. Για ακόμη μία φορά ο Άδωνις είπε ότι: «Εάν λέγαμε ότι το τρένο δεν ήταν ασφαλές δε θα έμπαινε κανείς», παραδεχόμενος ότι ήξεραν, αλλά δεν μιλούσαν, ώστε να μη χάσει την κερδοφορία της η εταιρεία.

Μία αναδρομική δήλωση του Υπουργού Μεταφορών που παραιτήθηκε, Κώστα Καραμανλή, ένα προμήνυμα, όπου στη Βουλή επέκρινε τους πολιτικούς του αντιπάλους, λέγοντας πως είναι ντροπή να μιλάνε για θέματα ασφαλείας στα τρένα.

Λίγο αργότερα, η ιστορία με το τραγικό συμβάν απέδειξε τους ψεύτικους ισχυρισμούς στις δηλώσεις του και έκανε viral τον ίδιο μέσα από αυτή του τη δήλωση να έρχεται σε – εξοργιστικά – πλήρη αντίθεση με τα όσα κόστισαν τόσες αθώες ζωές.

Οι δηλώσεις φέρουν βαρύτητα ανάλογα τη θέση

Δεν είναι πάντα οι πολιτικές δηλώσεις που ενοχλούν, αλλά και οι μορφασμοί και οι εκφράσεις και κυρίως η θέση. Όταν για παράδειγμα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας από το βήμα της Βουλής μιλούσε για τα επίπεδα των θανάτων από κορωνοϊό και γελούσε τρανταχτά. 

Στο ίδιο πλαίσιο, μία ακόμα ακραία δήλωσή του, ήταν ότι δεν υπάρχουν έρευνες και ενδείξεις ώστε να αποδείξουν πως τα επίπεδα των θανάτων εκτός ΜΕΘ είναι περισσότερα. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι όταν τα λεγόμενα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα γίνονται γνωστά, αφού η μελέτη Τσιόρδα-Λύτρα δείχνει το ακριβώς αντίθετο.

Ο Πρωθυπουργός, οποίος, κατ’ εντολή επικοινωνιολόγων, έσκυψε το κεφάλι όταν βρέθηκε στα Τέμπη. Δεν είναι μία δήλωση με λόγια, αλλά αρκεί μία κίνηση για να εξοργίσει και τον πιο διαλλακτικό θεατή.

Επιπλέον, θυμό προκαλεί στους πολίτες όταν επανειλημμένα και σε κάθε διάγγελμα, ακούγονται αερολογίες και αοριστίες. «Δεν ήξερα, δε γνώριζα συγγνώμη». Από την ίδια θέση για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, είχε πει: «Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Χειμώνας».

Μία πραγματική ερώτηση σε όλα αυτά: Η υπομονή των πολιτών πότε θα τελειώσει;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα