Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΑΪ ήταν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο υπουργείο Οικογένειας και στο πολιτικό του όραμα για τη σύστασή του.

Εκ πρώτης όψεως, αγχωθήκαμε διότι σε κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται υπάρχουν διάφορα τινά. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ελληνικός λαός έχει ταλαιπωρηθεί ήδη σε υπερβολικό βαθμό από τα κουπόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα funds, τα κυμαινόμενα επιτόκια και τους μισθούς πείνας.

Μήπως, όμως, το υπουργείο Οικογένειας είναι πράγματι μια σημαντική προνοιακή και κοινωνική μεταρρύθμιση που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε;

Άραγε, υπό την πίεση της ασταθούς και ανασφαλούς πραγματικότητας, αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει στη θέσπιση μέτρων για την προστασία των αδυνάτων;

Ή μήπως υπάρχουν καλά κρυμμένα συμφέροντα από πίσω;

Όλα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για το υπουργείο Οικογένειας – και, ομολογουμένως, ελπίζαμε ότι θα ακούσουμε κάποια στιγμή

Ουκ ολίγες φορές, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και σύσσωμη η πρώην (και πιθανότατα μελλοντική) κυβέρνηση, έχουν κατηγορηθεί – δικαίως θα πω εγώ – για τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Ορισμένες πομπώδεις δηλώσεις από μεριάς τους, έχουν ταυτιστεί με την αλαζονεία, την αναλγησία και την αισχροκέρδεια.

Από «μικρότερο καλάθι στο σούπερ μάρκετ», «εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών» και πλήρη ανευθυνότητα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το τι ψυχολογικά μας έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς οι πολιτικοί μας, δεν περιγράφονται.

Αν μη τι άλλο, τόσο προβληματικά γεγονότα οφείλουν να παραμείνουν ανεξίτηλα στις μνήμες μας, διότι δεν αποτελούν πταίσματα που παραγράφονται εν μία νυκτί, ούτε θα λησμονηθούν αναίμακτα εν όψει προκήρυξης μέτρων (φαινομενικά) υπέρ των αδυνάτων.

Στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον Γ. Αυτιά, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για θεμελιώδη κοινωνικά ζητήματα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στη σφαίρα των πολιτικών του δεσμεύσεων – τουλάχιστον όχι με τόσο εμφανή τρόπο.

Από τη φυλετική ισότητα στην εργασία, τη γήρανση του πληθυσμού, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι και το δίπολο καριέρα-οικογένεια που ταλανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κάθε πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας που έθιξε ήταν πολύ σωστή.

Ειδικότερα, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ουσιαστικά, σπάμε το υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό».

«Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια Υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα».

«Χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης, δηλαδή, και της ισότητας».

«Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών», συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για φθηνότερο ρεύμα σε πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και για διπλασιασμό των κονδυλίων για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»από 10.000, σε 20.000 σπίτια.

Που ακριβώς κρύβεται η παγίδα;

Ναι, πράγματι, μπορεί να θεωρηθούμε υπερβολικά καχύποπτοι παρά τα όσα θετικά συνεπάγεται ένα τέτοιο μέτρο, αλλά με τόσα που συμβαίνουν καθημερινά… are we to blame?

Τα κουπόνια, για παράδειγμα, είναι ένα μέτρο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά πρόκειται, επί της ουσίας για ανακατανομή των χρημάτων στα ίδια χέρια.

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», ενώ είναι μια εξαιρετικά πρωτοποριακή μεταρρύθμιση για τα ελληνικά δεδομένα, έχει κι αυτό ορισμένα μελανά σημεία.

Ήδη, οι πολύ προσεκτικοί θα γνωρίζουν ότι κατά βάση επιδοτείται από το ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) – οπότε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι άτοκο.

Εντούτοις, υπολείπεται ένα μικρό ποσοστό, του οποίου το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο – κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί κατά βούληση του εκάστοτε τραπεζικού ιδρύματος.

Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προώθηση των κολεγίων με έμμεσους τρόπους, όπως οι ΕΒΕ, συμπληρώνουν το κάδρο με τα «αλλά» στην εξαγγελία μέτρων.

Μάλιστα, αν αναλογιστούμε τις απάνθρωπες εξώσεις και τους πλειστηριασμούς που βιώνουν δεκάδες συμπολίτες μας – οι οποίοι καταλήγουν στο δρόμο – τότε, σίγουρα δε μπορούμε να μιλήσουμε για κράτος πρόνοιας.

Άραγε, το υπουργείο Οικογένειας έρχεται να αντισταθμίσει κάπως τις κατάφωρες κοινωνικές αδικίες; Ή, εν καιρώ, θα έρθουν κι άλλα τινά;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα