Από την ιδρύτρια της Peta, Ingrid Newkirk, που προτείνει την οριστική κατάργηση των αυγών μέχρι την δική μας Έλλη Στούρνα από τη Vegan Life NGO, οι φωνές που μιλούν για τερματισμό της εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων αυξάνονται.

Το Πάσχα μπορεί για κάποια άτομα να είναι μια ανάσα ζωής λίγο πριν το καλοκαίρι, για κάποια άλλα όμως σημαίνει απώλεια ζωής. Αμέτρητα μη ανθρώπινα ζώα, με τον δικό τους χαρακτήρα και προσωπικότητα, βρίσκονται ένα βήμα πριν τη θανάτωσή τους, γιατί έτσι ορίζει η ανθρώπινη παράδοση που καλά κρατεί ακόμη. 

Το «Πάσχα», όπως λέει η Ingrid Newkirk, ιδρύτρια της οργάνωσης People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), «προέρχεται από την αγγλοσαξονική παγανιστική θεά της γονιμότητας, Ēostre, η οποία αντιπροσωπεύεται από λαγούς και αυγά –εξ ου και γιορτάζουμε τη γιορτή με αυγά και το πασχαλινό λαγουδάκι. Αλλά το να τρώμε αυγά δεν είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε».

Η ίδια θυμάται ότι τρομοκρατήθηκε ως παιδί όταν έσπασε το βραστό αυγό και βρήκε μέσα «ένα μικρό νεκρό νεοσσό κουλουριασμένο». Σήμερα δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, επειδή ακόμη και τα αυγά «ελευθέρας βοσκής» προέρχονται από εργοστασιακές φάρμες, όπου οι κότες δεν θα δουν ποτέ κόκορα. «Στερούμενες την ευκαιρία να εκδηλώσουν φυσική συμπεριφορά, οι κότες, τις οποίες εκμεταλλεύονται για τα αυγά τους συνωστίζονται κατά χιλιάδες, χωρίς να έχουν χώρο ούτε για να τεντώσουν τα φτερά τους» σημειώνει η Newkirk.

Φωτογραφία: Vegan Life NGO

«Πολλοί άνθρωποι σταματάνε να τρώνε αβγά, επειδή περιέχουν χοληστερόλη, για τη Σαρακοστή, αλλά μετά συνεχίζουν να τα τρώνε κανονικά. Ας τα κόψουμε για πάντα» προτρέπει η ιδρύτρια της Peta. «Σήμερα, ξέρουμε τι υπομένουν οι κότες για τα αυγά και έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής με υπέροχες vegan εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να το κάνουν ένα ευτυχισμένο Ēostre για όλους».

Δεν είναι μόνο οι κότες, οι οποίες γίνονται μηχανές παραγωγής και έπειτα σφαγιάζονται για τα υπόλοιπα μέρη του σώματός τους. Οι σφαγές των αρνιών είναι οι πλέον διαδεδομένες για τα έθιμα του Πάσχα και κάθε χρόνο δεν λείπουν τα ειδικά τηλεοπτικά αφιερώματα στη Βαρβάκειο –και όχι μόνο–, με τα σώματα των αρνιών να κρέμονται σε όλη την αγορά και οι ερωταπαντήσεις σχετικά με τις τιμές τους να δίνουν και να παίρνουν. 

Πόσο πάει το αρνί; Μειωμένες κατά 30% οι παραγγελίες για το αρνί του Πάσχα γράφουν τα ειδησεογραφικά site, δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο θα είναι μειωμένες και οι σφαγές. Πόσο πάει μια ζωή;

Φωτογραφία: Vegan Life NGO

«Στην Ελλάδα παραδοσιακά το Πάσχα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τραφούν με αρνί ή κατσίκι, τα οποία τις περισσότερες φορές βρίσκονται ακόμη σε ηλικία θηλασμού. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκια σφάζονται μόνο το τραπέζι του Πάσχα. Τα μικρά ζώα ψήνονται περασμένα στη σούβλα, ενώ καταναλώνονται σε διαφορετικές συνταγές τα διάφορα μέρη του σώματός τους. Βέβαια, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση αμνοεριφίων και επιλέγουν φυτικές εναλλακτικές για το οικογενειακό τραπέζι» έγραφε η Έλλη Στούρνα, με αφορμή το Veganuary. 

«Οι διαμαρτυρίες ενάντια στη σφαγή αρνιών και κατσικιών το Πάσχα, εντείνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας» συνέχισε η ιδρύτρια της Vegan Life NGO.

Η διαμαρτυρία που έγινε με μεγάλη επιτυχία το 2022, φέροντας το μήνυμα «Η σφαγή δεν είναι αγάπη», με την παρουσία 100 ακτιβιστριών και ακτιβιστών στην πλατεία Συντάγματος, θα επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα στις 18.30-20.30.

Φωτογραφία: Vegan Life

«Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν συνδέσει άρρηκτα το πασχαλινό τραπέζι με την κατανάλωση αρνιού και κατσικιού και για αυτό το λόγο δυσκολεύονται να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν μία τόσο βαθιά παράδοση. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ουσία κάθε εορτασμού δεν έγκειται στο τι θα φάμε, αλλά στο γεγονός ότι θα συναντηθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και θα περάσουμε κάποιες ώρες ή ημέρες παρέα με τους δικούς μας ανθρώπους» τόνισε. 

Ένα είναι σίγουρο, όπως διατρανώνει η Έλλη Στούρνα: «Δεν υπάρχει συνταγή, παραδοσιακή ή μοντέρνα, που να μην μπορούμε να την μετατρέψουμε σε vegan και να την απολαύσουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!». Μια αναζήτηση μόνο στο διαδίκτυο αρκεί για να επιλέξουμε ένα ειρηνικό και νόστιμο Πάσχα φέτος.

Για να μην τσουγκρίζουμε την ηθική μας με βίαιες πρακτικές.

Γνωμούλα;
+1
1
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα