Μόλις λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου-ορόσημο, δημοσιεύτηκε ο πρώτος γάμος ομοφύλων, ενώ χαμόγελα και χρώματα του ουράνιου τόξου πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας.  

Ασημένιο eyeliner, χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά, glitter στα μάγουλα και αντί για κάπα φορούσε την rainbow σημαία. Ήταν μόλις ένα από τα δεκάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Από νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα, είχαν βρεθεί δεκάδες κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Athens Pride για ορατότητα, διεκδίκηση και αγωνιστική γιορτή ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο και κρατούσαν υπερήφανα πλακάτ στα χέρια τους, φώναζαν για ισότητα και ελευθερία και αδημονούσαν για τη θετική έκβαση της ψηφοφορίας.

Μετά από τις απαραίτητες τοποθετήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων που ήταν εκεί για να μας θυμίσουν ότι είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά ταυτόχρονα και πως ο αγώνας δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς είναι πολλά αυτά που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη, βλέπαμε σε ζωντανή αναμετάδοση το τι γινόταν μέσα στο κοινοβούλιο. Λίγο μετά τις 23.30 το βράδυ, μάθαμε ότι είναι πλέον νόμος του κράτους ο γάμος των ομοφύλων με 176 «ναι». 

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Γιορτή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τα κομφετί εκτινάχθηκαν ψηλά στον αέρα, οι αγκαλιές και οι κραυγές χαρά δεν είχαν σταματημό και οι σημαίες με τα ουράνια τόξα πανηγύριζαν την ψήφιση ενός σχεδίου νόμου που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα.

Τα διεθνή μέσα έστρεψαν, φυσικά, την προσοχή τους σε αυτήν την ιστορική μέρα για τη χώρα μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έσπευσαν να αναγνωρίσουν πως η Ελλάδα είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που αναγνωρίζει την ισότητα στο γάμο και η 37η στον κόσμο.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο ψηφίστηκε στο κατάλληλο χρονικό σημείο για να μπορέσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, να πει: «Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Διότι την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τις συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα.

Όλες οι οικογένειες ίσες. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μετά από πολλές καταδίκες, ομοφοβικές δηλώσεις και διαδηλώσεις, αλλά και δεκαετίες αγώνων που έδωσε η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, σήμερα είναι μια ημέρα χαράς. Σήμερα, 176 ψήφοι υπέρ του σχεδίου νόμου για ισότητα στο γάμο και την παιδοθεσία αναγνώρισαν δικαιώματα σε ανθρώπους που τα στερούνταν. Σε σύνολο 254 βουλευτών που ψήφισαν ηλεκτρονικά, οι 76 ήταν κατά και 2 τοποθετήθηκαν με το «παρών». Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Σε συνεχιζόμενο ρεσιτάλ ομοφοβίας, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Φυσικά και θα το καταψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών… δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα». 

Όμως η πρώτη αγγελία για γάμο ομοφύλων στην Ελλάδα είναι ήδη γεγονός, μερικές ώρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο φύλλο της Παρασκευής δημοσιεύτηκε ο πολιτικός γάμος δύο ανδρών, ο οποίος θα λάβει χώρα στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης. Ο δήμαρχος εκεί τονίζει πως αυτή η ρύθμιση ήρθε να καλύψει ένα νομικό κενό.

Το νομοσχέδιο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ιστορική τομή για τον θεσμό της οικογένειας στην Ελλάδα, όμως έχει αρκετά προβληματικά σημεία και κενά και κινείται εντός του πλαισίου του ετεροκανονικού και πατριαρχικού μοντέλου της λεγόμενης «πυρηνικής» οικογένειας.

Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιείται η διατύπωση «ανεξαρτήτως φύλου» σε όλα τα σχετικά σημεία του, όπως στα Άρθρα 1, 2 και  3, αποκλείοντας έτσι τα τρανς, intersex και μη δυαδικά άτομα. Επιπλέον, δε δίνεται άμεση και αυτοδίκαιη αναγνώριση της γονεϊκότητας, με την τέλεση του γάμου. Προσφέρεται μόνο η τεκνοθεσία ως επιλογή, η οποία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα και έχει αρκετούς περιοριστικούς όρους και προϋποθέσεις. 

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Κι όμως αλλάζει Κεμάλ, κι όμως αλλάζει» τραγουδούν οι Social Waste για την Γιορτή της Ουτοπίας. «Σ’έχω γυρέψει καιρό, πήρα από πίσω τα ίχνη. Σ’ έψαξα μέχρι την Τσιάπας, αντάρτες μες στην ομίχλη. Στο Σύνταγμα στην πλατεία σε ψηλαφίσαν μιλιούνια» και αυτό που για κάποιους φάνταζε όνειρο απατηλό και για άλλους δικαίωμα που θα έπρεπε να ήταν αναγνωρισμένο από καιρό, έγινε πραγματικότητα. 

Ο κόσμος προχωράει και η ορατότητα και η προστασία όλων των οικογενειακών σχηματισμών κατοχυρώνεται, ανεξαρτήτως ταυτότητας, έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Συνεχίζουμε όμως να βαδίζουμε και να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία με δικαιοσύνη και ισότητα, χωρίς αστερίσκους, αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα