maestro

Η πρεμιέρα είχε δράμα, κωμικές στιγμές, μία απαραίτητη ρεαλιστική σκηνή και τη γνωστή, εξαιρετική, παπακαλιατική αισθητική

Ήταν Μάιος την τελευταία φορά που είδαμε “Maestro”, γραφική Αθήνα και τους πανέμορφους Παξούς. Ήταν το πρώτο μέρους του 2ου κύκλου, που έκλεισε βίαια, με την εν ψυχρώ δολοφονία του Φάνη, ενώ επέβαινε σε βάρκα μαζί με τη σύζυγό του, Σοφία. Ξέραμε ήδη ότι θα δούμε το φινάλε κάποια στιγμή προς το τέλος της χρονιάς, και να που ήρθε η ώρα για λίγες παπακαλιατικές στιγμές, που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, με ένα επεισόδιο κάθε βράδυ.

Τι είδαμε στον 2ο κύκλο

Ο 2ος κύκλος είχε πολύ περισσότερη Αθήνα, συγκριτικά με τον 1ο που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στους Παξούς. Τώρα βλέπουμε τη ζωή των πρωταγωνιστών μετά τη δολοφονία του Χαράλαμπου. Η Κλέλια ξεκινά τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών, ενώ συζεί με τον Θάνο, που είναι ένα red flag με πόδια, ο αδερφός της Αντώνης ζει τη ζωή που ονειρευόταν, αλλά με εμπόδια και ο Ορέστης είναι στο πλάι της Αλεξάνδρας ενώ ετοιμάζεται να γεννήσει. Παράλληλες ζωές στην Αθήνα, που καλούνται να ξανασυναντηθούν στους Παξούς, προκειμένου να απαντήσουν στα επίμονα ερωτήματα του απόστρατου Δημοσθένη, που σκοπεύει να διαλευκάνει το έγκλημα του Χαράλαμπου.

Ο νέος (και τελευταίος;) κύκλος

Η πρεμιέρα του 3ου κύκλου έφτασε στο 19,6%, αν και είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα δει μαζεμένο το φινάλε στο Netflix, που ολοκληρώνεται μεθαύριο, στις 5 Δεκεμβρίου. Ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό ότι εδώ ολοκληρώνεται η δουλειά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που ήταν η πρώτη ελληνική σειρά που μπήκε στο Netflix, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες δουλειές. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για οριστικό τέλος. Το cast δήλωσε έτοιμο να επιστρέψει οποτεδήποτε το αποφασίσει ο δημιουργός και ο Παπακαλιάτης δήλωσε ότι δεν το αποκλείει να κάνει κάτι αργότερα. για την ώρα όμως, η ιστορία του “Maestro” θα λήξει εδώ.

Όλα όσα είδαμε στη χθεσινή πρεμιέρα

Αντικειμενικά μιλώντας, το Maestro είναι η πιο ώριμη δουλειά του Παπακαλιάτη, ίσως γιατί μοιράστηκε σε 3 κύκλους, δίνοντας τον χρόνο στους ήρωες (αλλά και στον ίδιο) να εξελιχθούν. Στο πρώτο επεισόδιο, κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, πριν τη δολοφονία του Φάνη. Το 90λεπτο επεισόδιο χωρίζεται σε μικρότερες ιστορίες: «Άπιστος», «Κενό», «56%», «Λειτουργία Πτήσης», «Το Όπλο», «Το Φεστιβάλ» και «Μπάλα Παγωτού».

Λίγο πριν χρειαστεί να επιστρέψουν στους Παξούς προκειμένου να συμμετάσχουν στην αστυνομική έρευνα, οι ζωές τους αλλάζουν. Η Κλέλια ανακαλύπτει τις απιστίες του Θάνου, ο οποίος αποπειράται να τη βιάσει όταν εκείνη φτιάχνει βαλίτσες να φύγει, ο Ορέστης υπογράφει το διαζύγιό του από την Αλεξάνδρα. Στο μεταξύ, όλοι προσπαθούν να παραπλανήσουν τον Δημοσθένη, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον εντοπισμό του δολοφόνου του Χαράλαμπου. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ξαναβρίσκεται στους Παξούς, όπου ζει για λίγο τον έρωτά του, το Φεστιβάλ είναι έτοιμο να αναβιώσει από τη Μαρία και τη Χάρις και ο Φάνης είναι ακόμα ζωντανός.

Η πρεμιέρα είναι πιο πολύ ένα recap του τι συνέβη αλλά και τι προηγήθηκε του δραματικού φινάλε του 2ου κύκλου. Ήταν όμως και ένα επεισόδιο που χώρεσε πολλές πληροφορίες και διαφορετικά συναισθήματα. Η συγκινητική σκηνή στο αυτοκίνητο με τον Ορέστη, να φαντασιώνεται ότι μιλά με βιντεοκλήση στους γονείς του, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο, πολλά χρόνια πριν. Η ευχάριστη έκπληξη αρκετών κωμικών στιγμών, που μας θύμισαν παλιές καλές εποχές από τους ρόλους της Μαρίας Καβογιάννη. Το παρατηρητικό Twitter θυμήθηκε ότι το πολύχρωμο ξεσκονόπανο που κρατά (και που είχαμε όλοι στα σπίτι ταν 90s) ήταν σαν αυτό που κρατούσε η Ασπασία όταν τραγουδούσε το “I Will Survive” στο Ντόλτσε Βίτα. Η Αλεξάνδρα (Στεφανία Γουλιώτη) έχει πλέον και κωμικές ατάκες, κάνοντας τον ρόλο της λιγότερο βαρύ και δραματικό και φυσικά, η Χάρις Αλεξίου είναι ο γνωστός εντυπωσιακός εαυτός της. 

Η καθηλωτική (και ρεαλιστική) σκηνή

Στον 1ο κύκλο, μιλούσαμε για τη σκηνή της κακοποίησης της Μαρίας από τον σύζυγό της Χαράλαμπο. Ήταν αναμφισβήτητα μία σημαντική και δυνατή στιγμή του Maestro, αλλά αποτύπωσε την ενδοοικογενειακή βία με τον αναμενόμενο, στερεοτυπικό τρόπο. Στον 3ο κύκλο, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης εξέλιξε την προσέγγισή του σε τέτοια θέματα και μας έδωσε μία σκηνή, που περιγράφει την πιο «ύπουλη» μορφή κακοποίησης. 

Ένα νεαρό και οικονομικά ευκατάστατο ζευγάρι, με τον άντρα να είναι γιατρός και να μην της ασκεί βία. Ωστόσο, τη χειραγωγεί και της δίνει πολλά μικρά σημάδια από την αρχή. Όταν αποφασίζει να τον χωρίσει εξαιτίας της απιστίας του, προσπαθεί να της επιβληθεί σωματικά και να τη βιάσει. Εκείνη φεύγει και πάει αμέσως να καταγγείλει το συμβάν, όπου βρίσκει αντίσταση, επειδή «τελικά δεν τη βίασε». Βλέπουμε επιτέλους μία σύγχρονη ιστορία, με την οποία μπορούν να ταυτιστούν αμέτρητες γυναίκες εκεί έξω.

Η μουσική, η φωτογραφία και η αισθητική είναι σταθερά εξαιρετικά στοιχεία των σειρών του Παπακαλιάτη. Τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας, οι μαγικοί Παξοί, σπίτια που γίνονται η real estate φαντασίωσή σου και φυσικά, τα τραγούδια που σε κάνουν να ανοίγεις το Shazam και να πλησιάζεις την οθόνη σου. Για ακόμη μία φορά, το πρόβλημα είναι το σενάριο. Είναι προβλέψιμο, πολύ περιορισμένο σε ατάκες, όλοι οι ρόλοι μιλούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και λέξεις που επαναλαμβάνονται σε κουραστικό σημείο. «Όλο αυτό», «ξεφτιλισμένη», «δεν είμαι ερωτευμένος», «είσαι πολύ μαλάκας», μαζί με επεξηγήσεις του τι βλέπουμε, χωρίς να αφήνει τους χαρακτήρες να μιλήσουν μέσα από τις εμπειρίες τους. Συνολικά όμως, ο 3ος κύκλος, που αποτελείται από 4 επεισόδια, δείχνει ότι θα κλείσει θεαματικά μία σειρά που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα