Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και επιτυχημένες σειρές της φετινής τηλεοπτικής σεζόν βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα ή πραγματικά πρόσωπα.
Υπάρχει ένα γοητευτικό ρίσκο στην προσέγγιση ιστορικών και ρεαλιστικών στοιχείων στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Οι συντελεστές καλούνται να προσεγγίσουν το θέμα της επιλογής τους με προσοχή και σεβασμό, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να κερδίσουν τον θεατή και να πλαισιώσουν έτσι το έργο τους ώστε να ανταπεξέλθει στην κούρσα της τηλεθέασης. Δεδομένου ότι οι φετινές επιλογές έχουν βάλει γκολ από τα αποδυτήρια, αποδεικνύεται ότι το based on real events είναι σημάδι που πάντα τραβάει τα βλέμματα.
Famagusta
Ο χαλκέντερος Ανδρέας Γεωργίου και η Βάνα Δημητρίου βρίσκονται πίσω από τη σκηνοθεσία και το σενάριο αντίστοιχα μιας πολύ ξεχωριστής σειράς που πριν λίγες μέρες επέστρεψε στις οθόνες μας με τον τρίτο της κύκλο. Η Famagusta, η φράγκικη ονομασία της Αμμοχώστου, παρουσιάζει την ιστορία ενός ζευγαριού που έχασε το μωρό του κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Πενήντα χρόνια μετά, και αφού το μωρό επιβίωσε, σήμερα είναι ένας μεσήλικας άνδρας που ζει στο Λονδίνο και δεν έχει ιδέα για τις πραγματικές του ρίζες. Η επιστροφή του στην Κύπρο για να καταγράψει μαρτυρίες Κυπρίων από την περίοδο της εισβολής για ένα ντοκιμαντέρ θα τον φέρει αντιμέτωπο με την αλήθεια. Βασισμένη στην τραγωδία που βίωσε ο κυπριακός λαός πριν από ακριβώς μισό αιώνα, η Famagusta συνδυάζει την ιστορία με τη σύγχρονη δραματική μυθοπλασία.
Grand Hotel
Το Grand Hotel είναι μεταφορά της ομώνυμης ισπανικής σειράς, η οποία μάλιστα βρισκόταν και στο Netflix για αρκετό καιρό, προσαρμοσμένο στην ελληνική ιστορία. Τρία χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1925, μια νεαρή κοπέλα που δούλευε ως καμαριέρα στο πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hotel, στην Κηφισιά, εξαφανίζεται. Ο Πέτρος, ο αδερφός της, την αναζητεί αλλά δεν μπορεί να την βρει μέχρι που επισκέπτεται το ξενοδοχείο και πιάνει δουλειά εκεί, προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του αγαπημένου του προσώπου.
Η σειρά του Γιάννη Βασιλειάδη και της Δήμητρας Τσόλκα, εκμεταλλευόμενη την εποχή όπου τοποθετείται, έχει έντονο ιστορικοκοινωνικό υπόβαθρο. Μέσα από τους καλογραμμένους διαλόγους και τους χαρακτήρες δίνονται στοιχεία για την εποχή, τα ήθη και τις ταξικές ανισότητες. Εξίσου ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το περίφημο ξενοδοχείο γύρω από το οποίο έχει στηθεί όλη η πλοκή, ήταν υπαρκτό μέρος. Το Grand Hotel de Kifisia χτίστηκε το 1885 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ και ήταν ένα από τα ξενοδοχειακά “διαμάντια” της περιοχής.
Η Μαρία που έγινε Κάλλας
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας που συμπληρώθηκαν πέρυσι, η καινούργια σειρά δέκα επεισοδίων της κρατικής τηλεόρασης αποπειράται να μας δείξει μια αθέατη, μέχρι στιγμής, πλευρά της σπουδαίας ερμηνεύτριας. Θα παρακολουθήσουμε τη νεαρή Μαρία, το ταλαντούχο αλλά άγουρο τεχνικά κορίτσι, την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα, να μεταμορφώνεται στη σπουδαία ερμηνεύτρια. Η Μαρία που έγινε Κάλλας, σε σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα, έκανε ήδη πρεμιέρα στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και μέσα στους επόμενους μήνες θα την δούμε και στις μικρές μας οθόνες. Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο “Η άγνωστη Κάλλας” του ιστορικού Νικόλα Πετσάλη-Διομήδη.
Λίγες μέρες πριν, επίσης στο ίδιο Φεστιβάλ, έκανε πανελλήνια πρεμιέρα η βιογραφική ταινία Maria του Πάμπλο Λαρέν με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί. Ενδιαφέρουσα και ευχάριστη συγκυρία.
Η Μάγισσα – Φλεγόμενη Καρδιά
Σαφώς επηρεασμένη από την πραγματική ιστορία της περιόδου, την Ενετοκρατούμενη Μάνη, η Μάγισσα του Λευτέρη Χαρίτου μας μεταφέρει στο εσωτερικό των αρχοντικών της περιοχής, στη μικροκοινωνία τους, όπου πολλές φορές δεν ακολουθούσε τις ισχύουσες κοινωνικές νόρμες της εποχής και φυσικά, μας γνωρίζει τους Έλληνες πειρατές. Φέτος, προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες ένα sequel-prequel της περσινής ιστορίας, η οποία μας ταξιδεύει στη Μάνη του 1710 και μας ξεναγεί στην απαρχή των πάντων.
Μέσα από αυτή την πολύ σκοτεινή και ιντριγκαδόρικη πλοκή, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Μήτρο Γερακάρη, προπάππου του Σπήλιου Γερακάρη (κατά κόσμον, Τάσου Νούσια της πρώτης σεζόν), έναν χαρακτήρα που, πιθανότατα, βασίστηκε σε ένα πραγματικό πρόσωπο, τον πειρατή Λιβέριο ή Λιμπεράκη Γερακάρη, ο οποίος κατάφερε να γίνει Μπέης της Μάνης μέσα από δολοπλοκίες.
17 Κλωστές
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάνου Δημάκη, η τελευταία τηλεοπτική δουλειά του Σωτήρη Τσαφούλια μας ταξιδεύει στα Κύθηρα στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκεί θα γνωρίσουμε τον Καστελάνη, έναν νεαρό άνδρα που δουλεύει σκληρά και τίμια, αλλά τον απασχολεί αρκετά το τι θα πει ο κόσμος. Λίγο πριν αρραβωνιαστεί με την εκλεκτή της καρδιάς του, κάτι αναπάντεχο θα γίνει και θα του τσακίσει τη ζωή.
Οι 17 Κλωστές είναι η πραγματική ιστορία της πρώτης ομαδικής δολοφονίας που συνέβη στην Ελλάδα και ο Τσαφούλιας έχει κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια να αποδώσει την εποχή και τις συνθήκες στις οποίες έγινε το συγκεκριμένο έγκλημα, γιατί κανένας δεν ξυπνάει μια μέρα και αποφασίζει να γίνει δολοφόνος.
Βλέπουμε ότι η πρόσφατη ελληνική ιστορία συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τηλεοπτική μυθοπλασία. Μακάρι οι δημιουργοί της τελευταίας να αξιοποιήσουν την τρέχουσα συγκυρία, που θέλει σεβαστά χρηματικά ποσά να επενδύονται στην τηλεόραση, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις αληθινές ιστορίες και να τις φιλτράρουν μέσα από την καλλιτεχνική τους ματιά. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, η μυθοπλασία οφείλει να υπηρετεί, πάνω απ’ όλα, τη δική της αλήθεια, παρά την ξερή αναπαράσταση των πραγματικών γεγονότων.