Ο φεμινισμός ήταν και θα είναι πάντα, ένα από τα πιο ριζοσπαστικά κινήματα κάθε εποχής. Η δύναμη της πατριαρχικής κοινωνίας, έχει μέχρι και σήμερα σημαντικό αντίκτυπο στο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

Το φεμινιστικό κίνημα προσπαθεί ανέκαθεν να φέρει την ισότητα, παρόλο που πολλοί αμφισβητούν τις ικανότητές του. Η μάζωξη των γυναικών και οι δημιουργία girl groups διαψεύδουν τους προκατειλημμένους κακοθελητές. Girl groups και φεμινισμός, λοιπόν – δύο έννοιες αλληλένδετες.

Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν…

Το κίνημα του φεμινισμού υπέστη σημαντικές προκλήσεις. Χωρίζεται πλέον σε τέσσερα αλληλένδετα κύματα, όπου το καθένα εκτυλίσσεται για διαφορετικούς λόγους, σε κάθε εποχή. Η δημιουργία του φεμινισμού ξεκινά από την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και φτάνει μέχρι και το 1950.

Οι γυναίκες πάλεψαν, κυρίως, για το δικαίωμα της εργασίας, της ψήφου και της εκπαίδευσης. Με την κατάκτηση των βασικών τους δικαιωμάτων, οι γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται με χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες, ενώ αναλάμβαναν εξ ολοκλήρου και τη φροντίδα του σπιτιού.

Το δεύτερο κύμα, αρχίζει το 1950 και ολοκληρώνεται το 1980. Το κίνημα επιχειρούσε την ανάδυση της σεξουαλικής επανάστασης. Όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται, οι γυναίκες ζητούσαν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματός τους. Το τρίτο κύμα, ξεκινά στην δεκαετία του ‘90, όπου εδώ πρωτοεμφανίζονται και τα girl groups που μας ενδιαφέρουν. Το κύμα αυτό επικεντρωνόταν στη ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των γυναικών.

Τέλος, το τέταρτο κύμα, του 21ου αιώνα προσπαθούσε να καταργήσει τις όποιες διακρίσεις -εργασιακές, εκπαιδευτικές, μισθολογικές και να επιτύχει την ισότητα. Όλα αυτά τα χρόνια, το κίνημα εκπροσωπείται από άτομα, που έχουν αγάπη για τη γυναίκα. Τα δικαιώματα δεν ήταν ποτέ αυτονόητα για όλους και αυτό προσπαθεί να πετύχει ο φεμινισμός σε κάθε εποχή. Το κίνημα ενίσχυσαν και ενισχύουν τα girl groups. Η συσπείρωση των γυναικών σε μικρές ομάδες, με μεγάλη απήχηση στο κοινό κατάφεραν να αλλάξουν νόρμες και συμπεριφορές προς το καλύτερο.

Spice Girls, οι πέντε γυναίκες σούπερ-ηρωίδες

Στην πρώτη γραμμή, αγωνίστηκε με τον τρόπο του και το συγκρότημα Spice Girls. Οι δυνατές και ανεξάρτητες προσωπικότητες των πέντε γυναικών κατάφεραν να αναδείξουν ένα νέο φεμινιστικό κίνημα, τεράστιου βεληνεκούς.

Αν και υπάρχει η άποψη ότι τα Spice Girls προωθούσαν την ανωτερότητα του γυναικείου φύλου, αυτό δεν υφίσταται. Ο αγώνας των γυναικών ώθησε το συγκρότημα να εκπέμπει όσο το δυνατόν πιο ηχηρά μηνύματα στον κόσμο, θέλοντας να εμπνεύσει όλες τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους.

Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν πέντε διαφορετικές σε προσωπικότητα γυναίκες, οι οποίες κατέρριπταν τα στερεότυπα της τότε εποχής και έδιναν το μήνυμα της αγάπης για τον ίδιο μας τον εαυτό. 

TLC το δυναμικό έγχρωμο τρίο

Σημαντική ήταν και η συμβολή των TLC. Ακόμη ένα girl group από την Ατλάντα, το οποίο έγινε πρωτοπόρος για την ανεξάρτητη γυναικεία ηλικία. Αναπτύχθηκε σε μια από τις πιο δυνατές δεκαετίες της R&B και κατάφερε να γίνει το συγκρότημα των Αμερικανών κοριτσιών, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Σε αυτό που πρωτοπόρησαν τα έγχρωμα αυτά κορίτσια, ήταν οι αυθεντικοί και ηχηροί στοίχοι τους. Τα τραγούδια τους, όπως το “Creep” ήταν προσανατολισμένα προς την γυναικεία ενδυνάμωση. Ασχολήθηκαν, επίσης, με θέματα ταμπού, τα οποία σχολίαζαν απροκάλυπτα στη βάση της μουσικής, εμπνέοντας την ανεξαρτησία και την υπεροχή στις γυναίκες.

Κορεάτικη Αναγέννηση της θηλυκότητας 

Αν και όχι τόσο γνωστά για την Δύση, τεράστια προσπάθεια στην αναδιαμόρφωση της κοινωνίας καταβάλλουν και τα κορεάτικα ποπ γυναικεία συγκροτήματα. Ένα θέμα που είναι εμφανές στις ομάδες κοριτσιών K-Pop είναι η ιδέα της “αδελφής αγάπης”.

Μουσικά βίντεο όπως το “Wish Tree” από το γκρουπ κοριτσιών, Red Velvet, το “Cry to Your Heart’s Content”, από Sweet Revenge και το “Obvious Story” από Maman απεικονίζουν στενές και υπονοούμενες, αλλά όχι ρητά ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ νεαρών κοριτσιών.

Αυτά τα κορίτσια φαίνονται να τρώνε αρτοσκευάσματα μαζί, να μοιράζονται ρούχα και μακιγιάζ και να ακούνε μουσική μαζί. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα μουσικά βίντεο απεικονίζουν τέλεια τον απολογισμό της Νότιας Κορέας για τις “σχέσεις αδελφών” ως ελαφρώς διφορούμενες, πολύ στενές γυναικείες φιλίες που δημιουργούν έδαφος για εκφραστικότητα των γυναικείων ενδιαφερόντων και της σύγχρονης κουλτούρας.

Τα ίσα δικαιώματα και η δυνατότητα έκφρασης και εκπροσώπησης στην κοινωνία, ήταν πάντα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έπρεπε του γυναικείου φύλου. Φεμινισμός και girl groups θα είναι κοινές έννοιες και θα πρωτοστατούν πάντα στην ενδυνάμωση και στην ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας. Μέσα από τα τραγούδια, άλλωστε, στέλνονται τα πιο δυνατά φεμινιστικά μηνύματα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα