Δεν πρόκειται για μεμονωμένες υποθέσεις. Δεν είναι μόνο το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC που έχει καταγγείλει το Λιμενικό για pushbacks και θανάτους μεταναστών. Δεν θα ‘πρεπε να υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
«Ξεκάθαρο είναι αυτό, εντάξει. Τι να πω όμως σ’ αυτούς; Απ’ έξω βλέποντάς το είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Δεν είναι; Δεν θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν μέρα μεσημέρι κιόλας. Δεν ξέρω τι… είναι ξεκάθαρα παράνομο, προφανώς. Προφανώς. Είναι διεθνές αδίκημα» είπε ο Δημήτρης Μπαλτάκος, πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων του ελληνικού λιμενικού μπροστά στην κάμερα του BBC, η οποία λογικά πίστευε ότι δεν κατέγραφε εκείνη την ώρα.
Έτσι, τον βλέπουμε εμφανώς να αρνείται το έγκλημα on camera και από την άλλη, να το επιβεβαιώνει αμέσως μετά.
Μοιάζει με σκηνή από ταινία, όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα.
«Αμέσως αρχίσαμε να βουλιάζουμε, το είδαν αυτό. Μας έβλεπαν όλους να ουρλιάζουμε και παρόλα αυτά μας άφησαν» λέει ο Mohamed από τη Συρία.
«Τα παιδιά μου έζησαν μεχρι το πρωί και πνίγηκαν λίγο πριν φτάσει η τουρκική ακτοφυλακή» αναφέρεται.
Πριν δύο χρόνια, το Lighthouse Reports είχε δημοσιεύσει την έρευνά του, πάνω στην οποία βασίστηκε αυτή του BBC, με τίτλο: «Οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο οδηγούν σε πνιγμό».
Η ΕΕ με πλήρη επίγνωση της κατάστασης, συνεχίζει χρηματοδοτεί χώρες –όπως η δική μας και η Λιβύη– για να οδηγούν ανθρώπους μακριά από την Ελλάδα και την Ευρώπη, κι ας είναι ο θάνατος το απάνθρωπο κόστος του να ψάχνεις μια καλύτερη ζωή σε αυτήν την ήπειρο που συνεχίζει να προσφέρει δεινά σε όσους τυχαία φύτρωσαν σε άλλη γη γα τους οποίους θα γράφουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.
A stark reminder that we have the resources to save lives – and to our horror – others are left to die by design. @DiEM_25 we unconditionally support freedom of movement and call for an end to #FortressEurope, end to illegal pushbacks, end to policies of death. pic.twitter.com/50hsXCb2mD
— Amir Kiyaei (@AmirKiyaei) June 22, 2023
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει έναν από τους πιο σκληρούς νόμους κατά της παράνομης διακίνησης στην ΕΕ και η νομοθεσία της για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προβλέπει εξαιρετικά υψηλές ποινές. Σύμφωνα με την έκθεση του Borderline Europe, στις ελληνικές φυλακές κρατούνται για παράνομη διακίνηση 2.154 άνθρωποι.
Μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα ανά κατηγορία εγκλήματος στις φυλακές στην χώρα μας.
Εν τω μεταξύ, οι δίκες που διεξάγονται για την αντιμετώπιση αυτών των κατηγοριών είναι εξαιρετικά σύντομες και περιφρονούν βασικά πρότυπα δικαιοσύνης. Κοινή δήλωση που υπογράφουν 20 οργανώσεις αναφέρει: «Αντί για μια δίκαιη παρουσίαση των περιστάσεων, οι δίκες αυτές διαρκούν περίπου 387 λεπτά και καταλήγουν κατά μέσο όρο σε ποινή φυλάκισης 474 ετών. Αυτό αποτελεί παραβίαση όλων των εγγυήσεων για δίκαιη δίκη».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δίκη του Homayoun Sabetara που πραγματοποιήθηκε σε γλώσσα άγνωστη σε εκείνον (στα ελληνικά), χωρίς να μπορεί πρακτικά να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
«Δύο χρόνια χωρίς επαρκή ιατρική θεραπεία για έναν άνδρα με ιστορικό καρκίνου, χωρίς αξιοπρεπές φαγητό ή επαρκές πόσιμο νερό, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε περίπτωση», λέει η κόρη του, Mahtab Sabetara, η οποία κινεί γη και ουρανό για να μαθευτεί όχι μόνο η υπόθεση του πατέρα της, αλλά και κάθε μετανάστη που υπόκειται απανθρωποποίηση και ποινικοποίηση, επειδή πέρασε τα χρυσά (και ματωμένα) σύνορα της Ευρώπης.
Οι Free Humanitarians είναι η καμπάνια για την δίκη που αφορά σε δεκάδες αλληλέγγυους που βοηθούσαν συνανθρώπους τους στη θάλασσα να φτάσουν με ασφάλεια στη στεριά και ενώ έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια ακόμη τους σέρνουν στα δικαστήρια.
Οι 9 πρόσφυγες της Πύλου αθωώθηκαν, όμως πέρασαν σχεδόν ένα χρόνο μέσα στη φυλακή.
Όσοι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας και το φρούριο της Ευρώπης βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της βίαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που είναι το Α και τω Ω του συστημικού ρατσισμού.
Βέβαια, είναι πιο εύκολο και βολικό για την ΕΕ να δικάζει και να φυλακίζει πρόσφυγες, δηλαδή μεμονωμένα άτομα που είναι μακριά από τις οικογένειές τους και τον κύκλο υποστήριξής τους, από το να αλλάξει πολιτική. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπογραμμιστεί ότι πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο και θα εφαρμοστεί από το καινούργιο –και πιο ακροδεξιό– ευρωκοινοβούλιο.
Οι οργανώσεις τονίζουν επίσης ότι: «Δεν αποτελεί έγκλημα η αναζήτηση προστασίας στην Ευρώπη. Το πραγματικό έγκλημα είναι η απομόνωση και η απάνθρωπη κράτηση σε κλειστά κέντρα ελεγχόμενης πρόσβασης ή η άδικη φυλάκιση ατόμων για χρόνια. Απειλητικές για τη ζωή είναι οι πρακτικές της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex απέναντι στις βάρκες των ανθρώπων που ζητούν προστασία, όπως η μη παροχή βοήθειας και τα pushbacks ή ελιγμοί, όπως αυτός που προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου στα ανοιχτά της Πύλου. Το πραγματικό έγκλημα είναι η ευρωπαϊκή πολιτική στην οποία οι ζωές των μεταναστών έχουν μικρή αξία, ενώ δισεκατομμύρια επενδύονται σε μέτρα απομόνωσης. Το πρόβλημα δεν είναι η μετανάστευση, αλλά ο ευρωπαϊκός απομονωτισμός».
Φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων θα θέλαμε να δούμε ανθρώπους να αρνούνται να συμμετέχουν στα εγκλήματα εις βάρος προσφύγων, μεταναστών, συνανθρώπων μας. Θα θέλαμε να δούμε λιμενικούς και συνοριοφύλακες να μην ακολουθούν τις διαταγές για επαναπροωθήσεις, να σέβονται τη ζωή, ακριβώς όπως ένα δανέζικο καράβι είχε δείξει το 2020 τι σημαίνουν ανθρώπινες αξίες.
Θα θέλαμε να μην είναι η Ευρώπη φρούριο και η Μεσόγειος ένα υγρό νεκροταφείο.
Θα θέλαμε να μην χρειάζεται να έχουμε καθιερώσει Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Θα θέλαμε να υπήρχαν όντως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.