Είναι αυτές οι στιγμές που θες να χαλαρώσεις και να ξεχαστείς. Και πώς το κάνεις αυτο; Αρπάζεις το κινητό σου τηλέφωνο ως τη μόνη γρήγορη και εύκολη διέξοδο.

Κατά κάποιο τρόπο, νιώθεις πλέον την ανάγκη να μιλήσεις με τους “φίλους” σου, έστω για να ανακαλύψεις που και με ποιόν βρίσκεται ο καθένας.

Και όλα αυτά, χαλαρώνοντας σπίτι σου χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ενώ βρίσκεσαι σε μια ξαπλώστρα απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, είσαι έξω με παρέα κ.λπ. 

Είναι άλλες φορές που απλώς νιώθεις ασφάλεια, επειδή  το κινητό σου βρίσκεται στην προέκταση του χεριού σου, ενώ πολύ συχνά έχεις την ανάγκη να μείνεις μόνος σου, να σκρολάρεις, να τσεκάρεις story ή να δεις βίντεο στο Tik Tok με την, χωρίς να σε απασχολούν ιδιαίτερα οι άνθρωποι  που σε περιβάλλουν. 

Με άλλα λόγια, η κινητή συσκευή, την οποία θεοποιούμε άπαντες, έχει γίνει ο καλύτερος σύντροφός μας σε κάθε εμπειρία της ζωής μας, σε κάθε στιγμή της μέρας μας.

Την ίδια στιγμή αποτελεί, ωστόσο, έναν ψυχολόγο “εξάρτησης”, με τον οποίο όσο περισσότερο χρόνο περνούμε, τόσο λιγότερες στιγμές απολαμβάνουμε.

ΚΙΝΗΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Έρωτας εξάρτησης

Έχεις ποτέ βρεθεί με μια παρέα και ενώ κουβεντιάζετε, ταυτόχρονα χρησιμοποιείς το κινητό σου, για να απαντήσεις σε μηνύματα ή να δεις τι παίζει στα Social Media; Έχεις ποτέ απορροφηθεί σε τέτοιο βαθμό από την κινητή σου συσκευή που έχεις καταφέρει να αγνοήσεις κάθε ύπαρξη που κινείται γύρω σου;

Αποσπάται, τελοσπάντων, η προσοχή σου από το κινητό σου; Μιας και η σχέση μας με το κινητό τηλέφωνο έχει περάσει πλέον σε σχέση εξάρτησης και ατελείωτου έρωτα, έχει πλέον αποκτήσει και δικό της όνομα –παγκόσμιας κλίμακας– αφού λέγεται Phubbing. Ο ισχυρός δεσμός που καλλιεργούμε με το κινητό μας τηλέφωνό μας καθημερινά, είναι πλέον ταυτόσημο με τους όρους bestfriend, boyfriend, girlfriend και όλα τα συναφή.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-44 ετών, το 87% των ερωτηθέντων έχει σχέση εξάρτησης με το κινητό του και το 94% έχει το κινητό του όσο γίνεται πλησίον του ή στο χέρι του. Το 69% των ερωτηθέντων είναι σε θέση να αναγνωρίσει την τοξική και υπερβολική σχέση που έχει αναπτύξει με το κινητό του, ενώ το 60% καταβάλλει προσπάθειες για να το μειώσει. 

Τι είναι το “Phubbing”;

Το φαινόμενο απόσπασης της προσοχής μας από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μας προκύπτει από την συνένωση δύο λέξεων: Phone & snubbing.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μέσος όρος χρήσης του κινητού τηλεφώνου καθημερινά είναι 4,8 ώρες. Δυστυχώς, όμως, η απόσπαση και η αποσυγκέντρωση του ατόμου από το κινητό τηλέφωνο γίνεται τόσο τακτικά και διακριτικά που το ίδιο το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί το κόστος που προξενεί στο ίδιο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το κόστος= η συναισθηματική αποσύνθεση του ατόμου

Οι αυθεντικές οικογενειακές στιγμές αποτελούν πλέον μια ξεθωριασμένη ανάμνηση, η οποία όσο περνά ο καιρός, σβήνει. Στις οικογενειακές συζητήσεις επιβάλλεται πλέον η χρήση του κινητού τηλεφώνου, έτσι ώστε να ξεφεύγουμε από τις πολύωρες συζητήσεις. 

Σε περίπτωση ζευγαριού, οι σύντροφοι μεταξύ τους έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να ξαπλώνουν στο ίδιο κρεβάτι απολαμβάνοντας ο καθένας το θέαμα του τηλεφώνου του, χωρίς να ανταλλάζουν κουβέντα. 

Ίσως όμως σε κάποια στιγμή της μεταξύ τους συναγωγής, ο ένας να αποστείλει ένα Tik Tok, το οποίο ο άλλος θα σχολιάσει με μόλις ένα νεύμα. Εκτός από αυτό το ζήτημα –που είναι πολύ σημαντικό– κάτι  που θα έπρεπε να προβληματίσει τους συντρόφους περισσότερο είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται και εξελίσσονται πλέον μέσα από το τηλέφωνο.

Η πρώτη γνωριμία, η πρώτη κουβέντα, η έκφραση της αγάπης, η σεξουαλική επικοινωνία γίνονται πλέον μέσα από μια συσκευή. Έχει αλλοιωθεί, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος νιώθει, αισθάνεται, αντιδρά και εκφράζεται. Τα συναισθήματα έχουν γίνει πλέον emoji και η επικοινωνία έχει μεταφραστεί ως η ανταλλαγή μηνυμάτων.

Το “phubbing” και ό,τι συνεπάγεται αυτό,  είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι το φαινόμενο αυτό έχει αποτυπωθεί μέσα μας σε σημείο που να μπορεί να χειραγωγήσει την ανθρώπινη λειτουργία μας.

Εγώ θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να ζήσουμε τώρα όσο γίνεται περισσότερο την ευκαιρία του να είμαστε ακόμη άνθρωποι, πριν μετατραπούμε ολοκληρωτικά σε άψυχες μηχανές.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα