Όσο δελεαστικό κι αν είναι το σενάριο του ατελείωτου αράγματος στον καναπέ μετά από έναν αγώνα δρόμου, γεμάτο υποχρεώσεις, μερικές φορές η αλλαγή παραστάσεων είναι επιτακτική ανάγκη. Ιδού, λοιπόν, μερικές δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα – γι’ αυτό το ΣΚ – ώστε να βγεις, δίχως να βάλεις βαθιά «το χέρι στην τσέπη».

Για 14η χρονιά το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies, σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design, παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση «Energy Athens 2024».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 02 Φεβρουαρίου, στο European Centre Athens-Contemporary Space Athens (από τις 18:00 έως 21:00).

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να συγκεντρώσει σε μία ομαδική έκθεση, διαφορετικές απόψεις και τάσεις της εποχής, να συνδυάσει διαφορετικές τεχνικές, αλλά και να συνθέσει μία ενιαία εικόνα της τέχνης του σήμερα. 

Η έκθεση περιλαμβάνει: Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ψηφιδωτό, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, design, graphics design, installation, και video art.

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ι.Δ. του Ιράν, διοργανώνεται στο Studio New Star Art Cinema το 1ο Ιρανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, παρουσιάζοντας ταινίες από το Ιράν σε Α’ προβολή για την Ελλάδα, από την 1η έως την 6η Φεβρουαρίου του 2024.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των προβολών βρίσκεται εδώ.

Από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου του 2024, ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) παρουσιάζει το πρόγραμμα video art «I’d rather be a Cyborg than a Goddess», σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του PCAI, με έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης PCAI.

Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στο The Ellinikon Experience Centre, ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνολογικά πιο προηγμένα κέντρα επισκεπτών στον κόσμο.

Ένα προοίμιο του αφιερώματος έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη, δεύτερη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρικών Συλλογών Σύγχρονης Τέχνης (IACCCA) στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει έργα video art από γυναίκες καλλιτέχνιδες, τα οποία εστιάζουν στις έννοιες της κλιματικής αλλαγής, του καταναλωτισμού, των διαστημικών απορριμμάτων, της τεχνολογίας και του φύλου: Σύγχρονες αφηγήσεις, οι οποίες κινούνται από τη γήινη πραγματικότητα στη σφαίρα της δυστοπίας ή της επιστημονικής φαντασίας.

Το SNFCC Youth Council είναι μία δημιουργική ομάδα 20 νέων, από 18 έως 25 ετών, που είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια ενός ανεξάρτητου προγράμματος εκδηλώσεων, το οποίο εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 

Εμπνεόμενο από τα Science Slams που ξεκίνησαν στη Γερμανία στις αρχές του 2000, οργανώνει και επιμελείται μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων, με σκοπό την ανάδειξη ιδεών, γνώσεων, εμπειριών και, φυσικά, των ανθρώπων πίσω από αυτές.

To SNFCC Youth Council δημιουργήθηκε και οργανώνει τις δράσεις του χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μετά την επιτυχημένη πρώτη συζήτηση, που ασχολήθηκε με ζητήματα «Αναπηρίας και Προσβασιμότητας», τα Slams by SNFCC Youth Council επιστρέφουν την Κυριακή 04 Φεβρουαρίου στις 17:00 στον Πύργο Βιβλίων, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη.

«Μοντέλο γλώσσας AI», «υπολογιστικά συστήματα», «ChatGPT»: Φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά πόσο εύκολα μπορούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι ή πώς λειτουργούν;

Παράλληλα, πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία έργων, εγείροντας ερωτήματα και συζητήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και, τελικά, τη θέση αυτού του μέσου στον χώρο του πολιτισμού.

Πέρα, όμως, από το τεχνικό ή δημιουργικό σκέλος της συζήτησης, επανέρχονται έντονα προβληματισμοί σχετικά με τα δικαιώματά μας εντός αυτής της ψηφιακής μεταβολής, που ενδεχομένως συμβαίνει με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς που μπορούμε να κατανοήσουμε.

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές στο δεύτερο Slam του SNFCC Youth Council. Με βασικό ζητούμενο την έναρξη διαλόγου, μετά από την ομιλία θα ακολουθήσει ένα Q&A με τη συμμετοχή του κοινού.

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Στο Κινηματοθέατρο «Κώστας Γαβράς» του Δήμου Περιστερίου (Βασιλικών 6, Κηπούπολη) διοργανώνονται πολιτιστικές δράσεις.

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, στο μήνυμά του, τονίζει: «Το Κινηματοθέατρο “Κώστας Γαβράς”, ανοίγει αυλαία λειτουργίας, προβολών και παραστάσεων, προς όλους τους πολίτες του Περιστερίου και όχι µόνο, για τη χρονική περίοδο Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024, εντελώς δωρεάν». 

Συγκεκριμένα, στις 03 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, θα προβληθεί η ταινία: «Το Πάρκο των Θαυμάτων», ενώ στις 04 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί η παράσταση: «Ο Καραγκιόζης και ο Καλόσαυρος από το Θέατρο Συκεών «Σπυρόπουλου».

Το πλήρες πρόγραμμα είναι εδώ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα