Το επικείμενο ερώτημα που εμφανίζεται είναι εάν μπορούμε να “σωθούμε” με κάποιον τρόπο. Συχνά, οι απαντήσεις δίνονται με πολιτικές και φιλοσοφικές θεωρίες, καφενειακού τύπου, οι οποίες καταλήγουν στο κλασικό: “Εάν ήμουν πρωθυπουργός εγώ, θα τα έφτιαχνα όλα”.

Άρθρα, γνώμες και σχόλια προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα πιο αναλυτικά, ωστόσο εμείς, επιλέξαμε να ζητήσουμε λύσεις, κυριολεκτικά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάναμε μερικές ερωτήσεις, σ’ έναν από τους ειδήμονες της ψηφιακής εποχής, το ChatGPT και μας έδωσε απαντήσεις τις οποίες δεν περιμέναμε. Μάς παροτρύνει να κάνουμε τα ακριβώς αντίθετα από ό,τι κάναμε μέχρι πρότινος, να «κλέψουμε» ιδέες από τα επιτυχημένα μοντέλα άλλων χωρών, ενώ επισημαίνει ότι είμαστε μία υπέροχη χώρα με σημαντική ιστορία και ξεχωριστή ομορφιά. 

Βασικοί άξονες αλλαγής: Σταθερότητα και ευημερία 

Το ChatGPT προσπαθώντας να ρίξει λίγο φως, στην κατά τ’ άλλα ηλιόλουστη χώρα μας, διέκρινε τους σημαντικότερους τομείς που πρέπει να ασχοληθούμε, αν θέλουμε να δούμε προκοπή. Οικονομική και πολιτική σταθερότητα, επένδυση στην εκπαίδευση, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και προστασία του περιβάλλοντος. Το αξιοθαύμαστο αυτό εργαλείο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, έδωσε προτάσεις που ίσως θα έπρεπε να τις σκεφτούμε σοβαρά.

Ξεκίνησε, γράφοντας για την πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα στέρεο θεμέλιο για την πρόοδο, καθώς η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά έχουν αμαυρώσει το πολιτικό περιβάλλον». Έπειτα, συνέχισε με την ιδέα, πως μπορούμε να μάθουμε από τις εμπειρίες άλλων χωρών, όπως η Σιγκαπούρη, η οποία μετατράπηκε από μία μαχόμενη χώρα, σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, μέσω αποτελεσματικής διακυβέρνησης και μέτρων κατά της διαφθοράς. 

Ως προς τα οικονομικά, αναφέρει πως μπορούμε να σωθούμε. «Ένας χάρτης ανάκαμψης είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των οικονομικών δεινών».  Το ChatGPT θέτει επί τάπητος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και λέει ξεκάθαρα πως: «Eίναι το πρώτο βήμα προς τη σωτηρία». H οικονομία χρειάζεται αναζωογόνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνει να εμπνευστούμε από επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόστηκαν, από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ένα μείγμα στοχευμένων επενδύσεων, βελτιωμένα φορολογικά συστήματα και εξορθολογισμένη γραφειοκρατία.

Υπογραμμίζει, επιπρόσθετα, τη σημασία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Παιδεία: Η θεμέλιος λίθος της κοινωνίας 

«Επένδυση στην εκπαίδευση». Πρόταση με την οποία δε μπορούμε να διαφωνήσουμε. «Καλλιεργώντας τους “σπόρους του μέλλοντος”, ένας βασικός πυλώνας της αναγέννησης βρίσκεται στους νέους ανθρώπους».

Η εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και πράγματι, αποτελεί έναν τομέα που έχει ανάγκη από σαρωτικές αλλαγές. Το ChatGPT μάς προτείνει να εκσυγχρονίσουμε τα προγράμματα σπουδών, να προωθήσουμε τον ψηφιακό γραμματισμό και να ενθαρρύνουμε τις καινοτομίες. Και, σε αυτή την περίπτωση, μάς προτρέπει να «αντιγράψουμε» τις μεταρρυθμίσεις άλλων χωρών που αποδείχτηκαν αποτελεσματικές. . 

«Αντλήστε έμπνευση από το πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στη Φινλανδία, παραδείγματος χάρη, μια χώρα που είναι γνωστή παγκοσμίως για το καλοφτιαγμένο εκπαιδευτικό της σύστημα. Οι νέοι πρέπει να εξοπλιστούν με ουσιώδεις δεξιότητες και γνώσεις, ώστε να ευδοκιμήσουν σ’ έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται».

Προστασία της φύσης, υγεία και κοινωνική πρόνοια

Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς, είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό που πρέπει να διαφυλαχτεί για τις επόμενες γενιές. Ξέρουμε και βιώνουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ειδικότερα τη χρονιά που πέρασε. Πυρκαγιές, πλημμύρες και καταστροφές – οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης απαιτούν ισχυρή πρόληψη και διαχείριση.

Το ChatGPT υποστηρίζει  ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και «πράσινες» πρωτοβουλίες. Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προστασία των παρθένων ακτών της και η επιβολή αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών είναι βήματα ζωτικής σημασίας. 

Ως πρότυπο, μάλιστα, αναφέρει τη Δανία, λόγω του ότι έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μας συνείδηση ως μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Στον τομέα της υγείας, το ChatGPT συνιστά τα αυτονόητα. Αυτά, δηλαδή, που έπρεπε ήδη να έχουμε πράξει. Κοινωνική πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη χωρίς διακρίσεις.

«Πρέπει να διασφαλιστεί η ευημερία των πολιτών με ένα ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες και να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Η χώρα χρειάζεται αναγέννηση συλλήβδην

Διαχρονικά, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι προτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης για τη χώρα μας μάς δείχνουν πως χρειαζόμαστε μία εκ θεμελίων πολιτική αλλαγή. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά το ChatGPT δείχνει εξαιρετικά αισιόδοξο.

«Ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να αγκαλιάσει την αλλαγή και την πρόοδο, για να εξασφαλίσει τη θέση της ως ακμάζουσα χώρα στον 21ο αιώνα. Να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς ένα λαμπρότερο μέλλον, με το αδάμαστο διαχρονικό πνεύμα της και τη σοφία καινοτόμων λύσεων», όπως αυτές που προτείνει το ChatGPT «και να προσφέρει ελπίδα». 

Πολύ θα το θέλαμε αυτό, ομολογουμένως.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα