Με αφορμή την ιστορική απόφαση που πάρθηκε στην Κροατία, σύμφωνα με την οποία θεσπίστηκε νομικά η τεκνοθεσία ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, ήρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος αυτό το σημαντικότατο ζήτημα και στα εγχώρια δεδομένα.
Η πρώτη χώρα που επέτρεψε στα ομόφυλα ζευγάρια να νομιμοποιήσουν τη σχέση τους, ήταν η Ολλανδία, το 2001. Δύο χρόνια μετά, ακολούθησε το Βέλγιο, ενώ το 2005, στην Ισπανία και τον Καναδά κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Συνολικά, μέχρι και σήμερα, 33 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τους ομόφυλους γάμους.

Σε ποιες χώρες είναι νόμιμη η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;
Όπως φαίνεται, πολλές χώρες αντιλαμβάνονται ότι ένα υποστηρικτικό και στοργικό οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες γαλουχίας των παιδιών, δεν συμπορεύεται με κανέναν τρόπο με τη φυλετική ταυτότητα των γονιών. Επί της ουσίας, πρόκειται για δύο ευθείες γραμμές, παράλληλες, χωρίς αποκλίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οι κάτωθι χώρες έχουν μεριμνήσει για τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου, προκειμένου να οριστούν όλες οι νόμιμες διατάξεις για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια:
- Αυστρία
- Αργεντινή
- Βέλγιο
- Βραζιλία
- Καναδάς
- Κολομβία
- Δανία
- Νησιά Φώκλαντ
- Γαλλία
- Γροιλανδία
- Ισλανδία
- Μεξικό
- Μιανμάρ
- Ολλανδία
- Νέα Ζηλανδία
- Νορβηγία
- Πορτογαλία
- Ισπανία
- Νότια Αφρική
- Σουηδία
- Ταϊβάν
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Γερμανία
- Γκάνα
- Φινλανδία
- Κροατία
Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κάποιος νόμος, που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Συγχρόνως, η τεκνοθεσία δεν συναντάται και δεν υπάγεται στην ελληνική νομοθεσία. Παραδόξως, έπειτα από 20+ χρόνια αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών διατάξεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούμε να μένουμε άπραγοι. Συνεχίζουμε να δεχόμαστε την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και να «κάνουμε τα στραβά μάτια» σε αυτό το ζήτημα.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης: Πες το ΝΑΙ!
Μέσα από την πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι», το περιοδικό Antivirus αποσκοπεί στην ανάδειξη αυτού του ζητήματος, προωθώντας άμεσα το αίτημα της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για τη θέσπιση του δικαιώματος στο γάμο και την τεκνοθεσία. Ειδικότερα, στόχος της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μέσα από ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με τη συμβολή του Γιώργου Καπουτζίδη και τονίζει το δικαίωμα στη διεκδίκηση.
Συγχρόνως, καλεί όλους τους πολίτες, τους φορείς, τα ιδρύματα, τις εταιρείες κ.λπ. να εναρμονιστούν με αυτή τη φιλοσοφία, υπογράφοντας και στηρίζοντας την ισότητα στο γάμο, ασκώντας ταυτόχρονα πολιτική πίεση, ώστε να θεσπιστεί και νομικά.