Στη Μύκονο πάνε μόνο τα πλούσια άτομα, στην Ανάφη οι φασαίες/οι, στην Πάρο τα 18χρονα, στην Τήνο όλοι οι Αθηναίοι. Τα στερεότυπα των ελληνικών νησιών, οι κλίκες και η ανισότητα είναι πραγματικότητα και μας χαλάνε τις διακοπές.
Το καλοκαίρι είναι εδώ και αν είσαι από τα τυχερά άτομα που η τσέπη τους σηκώνει φέτος διακοπές– αφού η αύξηση τιμών στα ακτοπλοϊκά δεν αφήνει πολλά περιθώρια – ψάχνεις το κατάλληλο νησί για σένα και την παρέα σου. Οι περισσότερες από τις μισές επιλογές αποκλείονται αυτόματα. Οι τιμές των παγκοσμίου φήμης νησιών όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι απαγορευτικές, η Πάρος και η Ίος είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές όσων τελείωσαν το Λύκειο, Ανάφη, Ικαρία, Αμοργό πας μόνο αν είσαι αρκετά φασαία/ος, ενώ η Τήνος έχει γίνει μια δεύτερη Αθήνα.
Παρά την αδιαπραγμάτευτη ομορφιά και ξεχωριστή προσωπικότητα των ελληνικών νησιών, τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων σε συνδυασμό με το ότι ορισμένοι ντόπιοι καταστηματάρχες τα εκμεταλλεύονται στο όνομα του κέρδους, έχουν δώσει στα νησιά μας μια αόρατη πινακίδα με την αναγραφή «you can’t sit with us», αν δεν είσαι αυτό το οποίο έχουν συνηθίσει. Ανάλογα την ηλικία σου, την οικονομική σου κατάσταση, το αν είσαι σε σχέση ή όχι και φυσικά τους πόντους “φασαιότητας” που έχεις μαζέψει, υπάρχει το κατάλληλο μέρος για εσένα. Γιατί πρέπει να ανήκω σε συγκεκριμένη κατηγορία προκειμένου να πάω στο αγαπημένο μου νησί;
Τα κλισέ των ελληνικών νησιών δεν είναι κάτι καινούριο. Η σημερινή κατάσταση της Μυκόνου, για παράδειγμα, ξεκίνησε σταδιακά από τη δεκαετία του 1920, όταν άρχισαν να την επισκέπτονται μεγιστάνες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και επώνυμοι/ες της τέχνης όπως η Brigitte Bardot, η Sophia Loren κ.α., και έφτασε στο σήμερα που ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα μπορεί να αγγίξει τετραψήφιο νούμερο.
Αν θες να κάνεις μια βουτιά, ένα σετ με δύο ξαπλώστρες και ομπρέλα σε γνωστή παραλία μπροστά στο κύμα κοστίζει από 80 ευρώ έως πάνω από 1000, ενώ όλο και συχνότερα ξεπηδούν βιντεάκια στο TikTok με λογαριασμούς φαγητού αδιανόητου ύψους. Το θλιβερό είναι πως στην πραγματικότητα η Μύκονος είναι γεμάτη πανέμορφες άγνωστες παραλίες που τελικά περνούν απαρατήρητες, καθώς οι περισσότεροι/ες επιλέγουν αυτές με τους παπαράτσι σε κάθε γωνιά.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Σαντορίνη. Η αδιανόητη ομορφιά του ηφαιστειακού νησιού με τα λευκά σπιτάκια και την θέα που κόβει την ανάσα, την καθιστούν ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς στη ζωή σου, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν ζεις. Τα κλισέ θέλουν την Σαντορίνη να είναι ο απόλυτος προορισμός για ζευγάρια τα οποία σύμφωνα με έναν μύθο, μετά το ταξίδι ή θα χωρίσουν ή θα παντρευτούν. Πάντως, μια ματιά στις τιμές για ένα τριήμερο στο νησί του ηλιοβασιλέματος κάνουν ξεκάθαρο ότι λεφτά για γάμο λογικά δεν θα μείνουν.
Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη για χαλάρωση και ηρεμία, μακριά από την βαβούρα της πόλης αλλά και την πολυκοσμία των δημοφιλών νησιών, έχει αναδείξει ορισμένα «εναλλακτικά» νησιά, όπως η Ανάφη, η Αμοργός, η Ικαρία κ.α. Στην Ικαρία πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθείς αργούς ρυθμούς, στην Αμοργό θα μείνεις οπωσδήποτε σε σκηνή και στην Ανάφη θα χορέψεις σε rave party. Η ανάγκη για αποφυγή των στερεοτύπων έχει δημιουργήσει νέα «πρέπει» που τελικά σε περιορίζουν ενώ αδικούν τα ίδια τα νησιά που έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν στους επισκέπτες. Και αν απλά θες να επισκεφθείς τα συγκεκριμένα νησιά και να κάνεις ό,τι ακριβώς θες εσύ;
Η Τήνος είναι μια περίπτωση εναλλακτικού νησιού, που παλιότερα αποτελούσε κατά κόρον θρησκευτικό προορισμό, και σήμερα έχει αναχθεί σε μία από τις πιο hot επιλογές για διακοπές στις Κυκλάδες. Η μικρή απόσταση από την Αθήνα αλλά και τα μοναδικά τοπία και οι ήρεμοι ρυθμοί, έχουν οδηγήσει πολλούς Αθηναίους στο να ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ εκεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η αυθεντικότητα του νησιού που το κάνει τόσο ιδιαίτερο.
Αν είσαι 18 χρόνων και ψάχνεις νησί αποκλειστικά για ξέφρενο πάρτι σε beach bars, όλα σε οδηγούν την Πάρο και την Ίο, που αποτελούν τους αγαπημένους προορισμούς για όσες/ους τελείωσαν μόλις το σχολείο και θέλουν να ξεφαντώσουν.
Παράλληλα, το να γίνεται ένα νησί διάσημο για τα χωρίς-όρια-πάρτι του, μπορεί να φέρει εικόνες όπως αυτές στο Λαγανά της Ζακύνθου, ή στα Μάλια της Κρήτης, όπου τα εύκολα και γρήγορα έσοδα από τα συχνά νοθευμένα ποτά οδηγούν τους επιχειρηματίες να βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των τουριστών. Το γιατί η Ίος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη είναι πολύ περισσότερα από τα κλισέ που γράφουν τίτλους σε ξένες εφημερίδες δεν χρειάζεται να το πούμε. Μια βόλτα στις αμέτρητες παραλίες με τα καταγάλανα νερά αλλά και ένα γεύμα της παραδοσιακής τους κουζίνας αρκούν.
Γιατί οι άνθρωποι έχουμε τόση ανάγκη να βάζουμε παντού ταμπέλες; Στο κάτω κάτω, οι διακοπές έχουν ένα και μόνο σκοπό: να ξεσκάσουμε από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Αρκεί που έχουμε στερεότυπα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, στις διακοπές ας διακόψουμε και αυτά, έστω για λίγο.