Δράση, δράμα, beefs ή βεντέτες – όπως θέλετε πείτε το, απροσδόκητες συμμαχίες και… πολύ ξύλο!

Κάπως έτσι κύλησαν, βέβαια, και οι προηγούμενες σεζόν του Cobra Kai, με την 5η να έχει προσγειωθεί στις οθόνες του Netflix από την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου.

Εμείς σα γνήσιοι fans, εννοείται ότι το είδαμε πρώτοι-πρώτοι, με την αγωνία και την αδρεναλίνη να χτυπάνε κόκκινο!

Τι έγινε στην 4η σεζόν του Cobra Kai; (SPOILER ALERT-για όσους δεν την έχετε δει)

Eπειδή μεσολάβησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τι στιγμή που είδαμε –η πλειοψηφία από εμάς τουλάχιστον— την 4η σεζόν, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα recap, προκειμένου να αποφευχθεί ο όποιος ντουβρουτζάς.

Προφανώς, εφόσον υπήρχαν φιλοδοξίες για 5η σεζόν, η 4η έπρεπε να κλείσει με ένα cliffhanger, όπου ο «κακός» της ιστορίας, Terry Silver (Thomas Ian Griffith), φαίνεται να υπερτερεί των «καλών», του Johnny Lawrence (William Zabka) και του Daniel LaRusso (Ralph Macchio). Συγκεκριμένα, στο τουρνουά καράτε «All-Valley», το νικηφόρο dojo ήταν αυτό του «Cobra Kai», με την Tory (Peyton List) να βγάζει knock out τη Sam (Mary Mouser), κόρη του Larusso.

Βάσει αυτής της εξέλιξης, τα dojo «Miyagi-Do» και «Eagle Fang» του LaRusso και του Johnny αντίστοιχα, κλήθηκαν να αναστείλουν οριστικά τη λειτουργία τους, αφού αυτή ήταν η (αναθεματισμένη) συμφωνία με τον Terry: Αν κέρδιζε ένα από τα dojo των πρώην ανταγωνιστών του Karate Kid I, τότε ο Terry θα σταματούσε την ενασχόλησή του με το «Cobra Kai».

Η νίκη της Tory

Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώην πρωταθλητές του καράτε θα έπρεπε να κλείσουν τα dojo τους. Παρόλο που η νίκη της Tory τη γέμισε χαρά και αυτοπεποίθηση στην αρχή, εκ των υστέρων έγινε αυτόπτης μάρτυρας του «λαδώματος» από τον Terry στο διαιτητή του τουρνουά.

Το θέμα τώρα είναι αν θα αναλογιστεί πως δεν κέρδισε το πρωτάθλημα με την αξία της, αν θα αισθανθεί τύψεις γι’ αυτό κι αν θα προδώσει τον Terry ή αν θα επαναπαυτεί και θα απολαύσει τη δόξα της. Επιπλέον, ο Miguel αποφάσισε να ταξιδέψει στο Μεξικό για να βρει τον πατέρα του, με το Johnny και το Robby να τον ακολουθούν, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή και άνευ προβλημάτων επιστροφή του.

Στο μεταξύ, μια νέα προσθήκη έρχεται να συμβάλλει στο έργο των Daniel και Johnny—το οποίο δεν είναι άλλο από το να αφανίσουν τον Terry Silver και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μια για πάντα—ο Chozen. Ένας «αντίπαλος» του Daniel από τις πρώτες ταινίες «Karate Kid», ο οποίος αυτή τη φορά ήρθε για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. 

Τέλος, η 4η σεζόν κλείνει με τον Terry Silver να εξασφαλίζει τη σύλληψη του πρώην συνεργάτη του, John Kreese (Martin Kove), με σκοπό να αποκτήσει εξ ολοκλήρου το θρόνο του «Cobra Kai» και του καράτε.

Τι γίνεται στην 5η σεζόν; (SPOILER ALERT)

Και τι δε γίνεται! Ο Terry –μέσω της πρόσφατης νίκης του «Cobra Kai» στο τουρνουά— επεκτείνει το dojo του σε όλο το Valley, εξαγοράζοντας ήδη υπάρχουσες σχολές πολεμικών τεχνών, επιστρατεύοντας δασκάλους που ασπάζονται τη φιλοσοφία του και τις βίαιες μεθόδους του και αξιοποιώντας την περιουσία του για να δημιουργήσει χώρους με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Στην αρχή της σεζόν, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού ο Terry φαίνεται να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απ’ όλους. Για παράδειγμα, ανακαλύπτει εύκολα τον Chozen – ο οποίος πηγαίνει στο «Cobra Kai» δήθεν σαν δάσκαλος καράτε (sensei), προκειμένου να ανακαλύψει ποιο είναι το σχέδιο του Terry.

Εξαιρετικές μάχες, λατρεμένος Chozen –με τις ατάκες και τις εκφράσεις του να κλέβουν την παράσταση. Από την άλλη, ο Thomas Ian Griffith είναι τόσο πειστικός στο ρόλο του, που όντως θέλεις να σπάσεις την οθόνη από τα νεύρα σου. Σειρά έχει ο Mike Barnes (Sean Kanan), το «κακό παιδί» του καράτε από την ταινία «Karate Kid III». Να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη.

Και τι άλλο παίχτηκε στην 5η σεζόν του “Cobra Kai”

Ο Terry Silver τον είχε προσλάβει κάποτε για να νικήσει το Daniel. Προφανώς, δεν τα κατάφερε φυσικά, αφού ο Daniel ήταν, είναι και πάντα θα είναι το Karate Kid της καρδιάς μας.

Η 5η σεζόν του «Cobra Kai», λοιπόν, τον βρίσκει ως επιτυχημένο επιχειρηματία που διατηρεί το δικό του κατάστημα επίπλων, ενώ έχουν σβηστεί ολοσχερώς τα αρνητικά συναισθήματα που έτρεφε κάποτε για το Daniel, με τους δυο τους να έρχονται κοντά σε μια πολύ όμορφη σκηνή συμφιλίωσης.

Η σκηνή αυτή, βέβαια, καταστράφηκε από τον Chozen, ο οποίος νόμιζε ότι ο Mike είχε σκοπό να επιτεθεί στο Daniel, αλλά δε βαριέσαι, «Cobra Kai» βλέπουμε. Όπου μας παίρνει να βάλουμε καράτε, βάζουμε. Εδώ, για άλλη μια φορά, ο Chozen κλέβει την παράσταση με την αφέλειά του και με την επιθυμία του να προσέχει το Daniel σε κάθε περίπτωση.

Πολύ δυναμική επιστροφή και για το γοητευτικό Mike, ο οποίος μας κάνει να τον συμπαθήσουμε από το πρώτο δευτερόλεπτο. Εντάξει, ο Daniel είναι Daniel. Διατηρεί πάντα τις αμυντικές στρατηγικές του, τις ίδιες εκφράσεις και τον ίδιο τόνο στη φωνή, αλλά αυτό το Karate Kid αγαπήσαμε.

Παράλληλα, βλέπουμε ότι ο John Kreese συνεργάζεται με την Tory μέσα στη φυλακή, περιμένοντας εναγωνίως το πρώτο στραβοπάτημα του Terry, για να τον ρίξουν από το θρόνο του. Επιπλέον, δίνουν στο Daniel –ανώνυμα— ένα στοιχείο που θα βοηθήσει σημαντικά στην καθαίρεση του «βασιλιά» του καράτε.

Ο Kreese φαίνεται να εξελίσσεται θετικά, ενώ ο Johnny θα γίνει μπαμπάς

Τολμώ να πω, ότι σε αυτή τη σεζόν, συμπάθησα λίγο παραπάνω τον Kreese. Πιθανότατα, δεν έχει καταλάβει τα λάθη του, ούτε έχει τις καλύτερες των προθέσεων. Αλλά, αδιαμφισβήτητα, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να επιβιώνει και να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.

Ο Miguel –έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι με πολλά απρόοπτα — γνωρίζει τον πατέρα του, ο οποίος φαίνεται ένας πολύ φιλόξενος και ευγενικός άνθρωπος. Τα φαινόμενα απατούν, όμως, και ο νεαρός πρωταγωνιστής δεν αργεί να ανακαλύψει ότι πίσω από αυτό το καλό προσωπείο, κρύβεται ένας άνθρωπος της νύχτας, που ενδιαφέρεται μόνο για τα πλούτη και δε διστάζει να βλάψει όποιον βρεθεί στο διάβα του. Απογοητευμένος, επιστρέφει στο σπίτι του με το Johnny και το Robby – που είχαν πάει να τον μαζέψουν.

Στο κοινό τους σπίτι, έρχονται δύο ευχάριστες εξελίξεις: Τα δύο παιδιά τα βρίσκουν επιτέλους μεταξύ τους, αφού αντιλήφθηκαν ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ενώ η Carmen μένει έγκυος από το Johnny. Γενικά, όπως και στις άλλες σεζόν, τα καφριλίκια [bad-ass] του Johnny μας χαρίζουν απλόχερα στιγμές ευφορίας –που πραγματικά τις χρειαζόμαστε μετά από τόσο δράμα και τόσο ξύλο.

Η Sam, ο Miguel και ο Robby

Η Sam, από την άλλη πλευρά, έχει τις μεταπτώσεις της, διότι την παίρνει πολύ από κάτω όταν ο πατέρας της αναγκάζεται να κλείσει το «Miyagi-Do» και αποφασίζει να μείνει μακριά από το καράτε και το Miguel –μέχρι το τέλος της σεζόν, όπου τα ξαναβρίσκουν μετά από διάφορα ευτράπελα. Έπειτα από πολλούς –και εξαιρετικούς— αγώνες καράτε, βρώμικα παιχνίδια και συνεργασίες, στο τέλος η Tory ομολογεί την αλήθεια στη Sam, το Miguel, το Robby και τα υπόλοιπα παιδιά από το «Miyagi-Do» και το «Eagle Fang».

Έτσι, αποφασίζουν να αναζητήσουν αποδείξεις για την ενοχή του Terry, μπαίνοντας αργά το βράδυ στο dojo του «Cobra Kai». Ταυτόχρονα, ο Johnny, ο Mike και ο Chozen μπουκάρουν στο σπίτι του Terry με σκοπό να τον αιφνιδιάσουν, μόνο που υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Ξαφνικά, εμφανίζεται ένα μπούγιο αντρών που περικυκλώνουν τους τρεις ριψοκίνδυνους ήρωές μας και τους βγάζουν knock-out τον έναν μετά τον άλλον: Πρώτα ο Mike, μετά ο Chozen –που τον μαχαίρωσε ο Terry τρεις φορές— και τέλος, το Johnny.

Η τελευταία πράξη

Ωστόσο, την ύστατη στιγμή, ο Johnny βλέπει τη φωτογραφία από τον υπέρηχο του αγέννητου παιδιού του. Τότε, παίρνει φόρα και τους «καθαρίζει όλους» εκτός από έναν, που τον ανέλαβε ο Mike, ο οποίος επιτέλους ξύπνησε από το χτύπημα.

Η ομάδα του «Cobra Kai» πήγε στο dojo για να εξολοθρεύσει τους «διαρρήκτες» που αναζητούσαν το υλικό από τις κάμερες, με αποτέλεσμα να γίνει της μουρλής εκεί μέσα από το ξύλο. Τελικά, τα κατάφεραν χάρη σε μια τακτική που τους έμαθε ο Chozen και πολύ σύντομα αναρτήθηκε ένα βίντεο, στο οποίο ο Terry παραδεχόταν ότι δωροδόκησε το διαιτητή για να κερδίσει η Tory.

Κατόπιν, ο Terry προκάλεσε το Daniel σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση, γεμάτη νοσταλγικά flashbacks, που έκλεισε όπως η πρώτη ταινία: Με την iconic κλωτσιά του Daniel.

Και ενώ όλοι νομίζαμε ότι όλα τελείωσαν όμορφα κι ωραία, τσουπ: Ο Kreese υποκρίνεται ότι πέθανε –χρησιμοποιώντας κόκκινο ζελέ σαν αίμα— και την κοπανάει από τη φυλακή ντυμένος γιατρός. Μένει να δούμε αν θα γίνει χαμούλης στην επόμενη σεζόν.

Τι μας άρεσε και τι όχι;

Κατά γενική ομολογία, ήταν η καλύτερη σεζόν που έχει βγει ποτέ. Στις προηγούμενες –να την πω την αμαρτία μου— έπαιζαν πάρα πολύ με το «bullying», σε τόσο ακραίο βαθμό που απλώς αναμασούσαν τα ίδια και τα ίδια, απλώς με άλλα πρόσωπα.

Γενικώς, το σενάριο ήταν κάπως επαναλαμβανόμενο. Σε αυτή τη σεζόν, όμως, υπήρχε περισσότερη δράση, χιούμορ, καλογραμμένες ιστορίες, suspense και συναίσθημα.

Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, κάποιες cringe στιγμές, όπως τα ηχητικά εφέ του Hawk και οι συνεχείς προσπάθειές του για μαλλί μοϊκάνα σε μπλε και πράσινες αποχρώσεις, the best so far!

Θα βγει νέα σεζόν για το Cobra Kai;

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Netflix, δεδομένης της επιτυχίας που σημείωσε η σειρά, καθώς και της επιθυμίας από πλευράς παραγωγής και συντελεστών να συνεχίσουν, το πιθανότερο είναι να δούμε κι άλλο καράτε στις οθόνες μας.

Μάλιστα, ως παραγωγός και συν-δημιουργός της σειράς, απάντησε σε ένα tweet: «Δεν έχει γραφτεί ακόμη η 6η σεζόν, […] αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη bad-ass ιδέες».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα