Ωδή στη διαχρονικότερη ίσως σειρά όλων των εποχών. 

27 χρόνια μετά από την πρώτη προβολή της, η σειρά παραμένει πρώτη σε τηλεθέαση στο Netflix και παραμένει η σειρά για την οποία όλες οι παρέες συζητούν και αναρωτιούνται: «Ποιος χαρακτήρας από τα Φιλαράκια είσαι;» 

Πώς λοιπόν μια σειρά έχει καταφέρει να είναι η βασική απάντηση στο: «Ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά;» όταν ρωτούνται άνθρωποι που ήταν αγέννητοι όταν ξεκίνησε;

Υποθετική εξήγηση 1: Έχει ίσως τους πιο καθημερινούς και relatable χαρακτήρες

Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει ζηλέψει και να μην έχει ταυτιστεί με πράγματα και καταστάσεις που έζησαν τα Φιλαράκια. Πόσοι δεν ζηλέψαμε τον Joey που μ’ ένα “How you doin?” είχε όποια ήθελε και πόσοι δεν κάναμε relate με τον Ross όταν είπε “It’s been six months. I’m always hot”. Ποιος δεν έχει πει το “Joey doesn’t share fooood!”, όταν δεν θέλει να τρώνε άλλοι από το πιάτο του;

Μπορεί το FRIENDS να έχει μείνει στην συνείδηση όλων μας για τις ατάκες και το γέλιο αλλά ο πυρήνας της σειράς ήταν κάτι παραπάνω από αυτό.

Τα “Φιλαράκια” έχουν περάσει από καταστάσεις οι όποιες πάντα θα χτυπούν μια ευαίσθητη χορδή. Είναι η σειρά που όλοι, όπως και εμείς, έψαχναν δουλειές γιατί κάποια στιγμή έμειναν άνεργοι. Απεικονίζει τα ρεαλιστικά ups and downs της σχέσης δύο ανθρώπων οι οποίοι πάντα ήξεραν ότι θα καταλήξουν μαζί, που ενώ έκαναν σχέσεις με άλλους, μέσα τους ήξεραν πάντα πως θα καταλήξουν μαζί – Ross and Rachel-

Είναι η σειρά που επέλεξε να μιλήσει για καταστάσεις που περνούσαν οι χαρακτήρες στην πραγματική τους ζωή.

Κατά τη διάρκεια της 9ης σεζόν, το storyline της Monica και του Chandler είχε να κάνει με το κομμάτι παιδί και την δυσκολία τους να αποκτήσουν παιδιά. Την ίδια περίοδο η Courteney Cox βίωνε την ίδια κατάσταση και στην πραγματική της ζωή, έχοντας κάνει 3 αποβολές. Και επέλεξαν να μιλήσουν γι’ αυτό. Να μιλήσουν στην καρδιά πολλών ανθρώπων που και εκείνοι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί. Επέλεξαν να μιλήσουν για τό πόσο δύσκολη διαδικασία είναι η υιοθεσία.

Υποθετική εξήγηση 2: Τα “Φιλαράκια” δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου αναφορές σε γεγονότα της εποχής

Όπως είχε πει και ο Matt LeBlanc, «Το μόνο πράγμα που προδίδει την χρονολογία της σειράς είναι όταν κάποιος κάνει ένα τηλεφώνημα και βλέπεις το σύρμα ή την αντένα του τηλεφώνου». Ακόμη και το 2001, όταν όλος ο πλανήτης είχε συγκλονιστεί από το τραγικό γεγονός των δίδυμων πύργων, οι σεναριογράφοι επέλεξαν να μην αναφερθούν σ’ αυτό.

Ερωτώμενος γι’ αυτό, ο Kevin Bright, executive producer και σκηνοθέτης της σειράς, απάντησε «Επιλέξαμε να μην αναφερθούμε καθόλου στο γεγονός. Επιλέξαμε να είμαστε το “comfort food” του κόσμου σ’ αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή». 

Επέλεξαν όμως να δείξουν την συμπαράστασή τους με άλλους τρόπους. Έγραφαν μηνύματα συμπαράστασης στο πινακάκι του Joey και του Chandler. Φορούσαν μπλούζες με το “United We Stand” και το FDNY, για να δείξουν την συμπαράστασή τους στους πυροσβέστες. Επέλεξαν να κόψουν την σκηνή στο αεροδρόμιο όπου ο Chandler θα αναφερόταν σε βόμβες στο ταξίδι του μέλιτος τους με την Monica. Όσο δελεαστικό κι αν ήταν να αναφερθούν σε επίκαιρα θέματα, επέλεξαν να μην το κάνουν και να παραμείνουν πάντα διαχρονικοί.

Υποθετική εξήγηση 3. Πώς όμως κατάφερε μια σειρά με προσβλητικά και στερεοτυπικά αστεία να παραμείνει αστεία μέχρι και σήμερα;

Αστεία που σήμερα θα ήταν ευτυχώς απαγορευτικά, όπως το συνεχές body shaming προς τη Monica και η “κοροϊδία” στον Chandler για την σεξουαλικότητά του ήταν κύρια και επαναλαμβανόμενα συστατικά της σειράς. Μόνο να διερωτηθεί μπορεί κάποιος, εάν η σειρά (δεδομένου ότι αυτά τα συστατικά θα παρέμεναν) θα ήταν εξίσου επιτυχημένη αν κυκλοφορούσε σήμερα. Ίσως η σειρά να είναι ακόμα αποδεκτή γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι προβαλλόταν σε μια περίοδο όπου θέματα όπως αυτά δεν θεωρούνταν “προβληματικά” απο το ευρύ κοινό. Ίσως επειδή καταλαβαίνουμε ότι είναι παιδί μιας άλλης εποχής, να το αποδεχόμαστε.  

Να λοιπόν πως 2 αδέλφια, ένας γείτονας, ένας τυχαίος συγκάτοικος, μια παρ’ ολίγον νύφη-φίλη από τα παλιά και η πιο υπέροχη-weird συγκάτοικος ever, κατάφεραν να γίνουν η σειρά που θα βάζουμε πάντα για να χαλαρώσουμε και να ξεχαστούμε. Στο κάτω-κάτω: “No one told you, life was gonna be this way’, ‘but… I’ll be there for you’. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα