Όσο κι αν υποστηρίζουμε ότι έχουμε βελτιωθεί ως κοινωνία στο θέμα του σεξισμού, υπάρχουν ακόμη τοξικά στοιχεία τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα με το πέρας του χρόνου.

Καθημερινά εμφανίζονται νέοι κοινωνικοί όροι –όπως το “hepeating”– που, κυρίως, προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις ανισότητες των δύο φύλων στην σημερινή κοινωνία. Η διεκδίκηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών ήταν ένα ζήτημα που διήρκησε αιώνες, με τις γυναίκες να δίνουν μάχη για την ίδια τους την υπόσταση και το ρόλο στην κοινωνία.

Σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, οι γυναίκες πάλευαν για να κατακτήσουν τα αυτονόητα. Από το δικαίωμα στη μόρφωση, μέχρι και το δικαίωμα της ψήφου, από τη δυνατότητα να εργάζονται με έναν αξιοπρεπή μισθό, μέχρι και τη δυνατότητα να μπορούν να κατακτήσουν υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες και οργανισμούς.

Αφού είμαστε πλέον ίσοι… ή μήπως όχι;

Όσο κι αν πολλοί υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες πλέον είναι ίσες με τους άντρες, οι γερές ρίζες της σεξιστικής και πατριαρχικής κοινωνίας καλά κρατούν.

Η επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών είναι από τα πιο προφανή ζητήματα που χρήζουν σημαντικής βελτίωσης. Το μισθολογικό χάσμα δεν έχει διεκπεραιωθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Συνεπώς, τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ως “αντρικά” συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ η γυναίκα- μάνα συνεχίζει να είναι “red flag” για πολλούς εργοδότες που αναζητούν υπαλλήλους.

Αυτά είναι πλέον τα προφανή, όμως υπάρχουν ζητήματα που υποβόσκουν στο εργασιακό περιβάλλον και τροφοδοτούν κρυφά το σεξισμό.

Hepeating: Οι πατριαρχικές ρίζες δύσκολα ξεριζώνονται 

Ένα από αυτά είναι και το “hepeating”. Ο όρος αυτό εξηγείται απόλυτα με το tweet της Nicole Gugliucci από το 2017: «Οι φίλοι μου επινόησαν μια λέξη: Hepeated. Όταν μια γυναίκα προτείνει μια ιδέα και αυτή αγνοείται, αλλά μετά ένας άντρας λέει το ίδιο πράγμα και σε όλους αρέσει». 

Ο παραπάνω όρος αποτελεί προέκταση του όρου “mansplaining”. Ο όρος αυτός και όλα τα συνεπακόλουθα (manterrupting, manologue, manspreading, bropropriation) περιγράφουν, ουσιαστικά, την ανάγκη των ανδρών να υπερισχύσουν της γυναίκας στον εργασιακό χώρο, προτάσσοντας τις δικές τους θέσεις.

https://www.tiktok.com/@kimber1492/video/7158218055611518251

Από τη θεωρία του heapeating στην πράξη

Πολλές φορές, η ιδέα που θα εισηγηθεί μια γυναίκα θα απορριφθεί από την πλειοψηφία, ενώ αν προταχθεί από έναν άντρα, αυτόματα, θα δημιουργήσει την ιδέα της έγκυρης και σίγουρης επιχειρηματικής πρότασης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πλείστα πολιτικά κόμματα επιλέγουν ως εκπρόσωπο έναν άντρα και αντίστοιχα η πλειοψηφία των πολιτών εκλέγει μια αντρική φιγούρα για πρόεδρο. 

Κάθε φορά, επίσης, που μια γυναίκα εισηγείται κάποια πρόταση, οι άντρες τείνουν να ρωτούν πάρα πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις εξετάζοντας την πρόταση εξονυχιστικά, ώστε να βρουν μια πιθανή αδυναμία για να την απορρίψουν. Ακόμη και η γλώσσα του σώματος ενός άντρα σε ένα χώρο προδίδει πολλά.

Οι άντρες, πολλές φορές, κάθονται σε μια καρέκλα με ορθάνοιχτα πόδια και με προφανή χαλαρότητα, η οποία προδίδει την ιδέα ότι κυριαρχούν του χώρου που βρίσκονται.

Μπορεί το hepeating να εξαλειφθεί;

Το σύνολο αυτών των συμπεριφορών, όσο μικρό αντίκτυπο κι αν φαίνεται να έχει, είναι αρκετά ισχυρό. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να πτοεί τις γυναίκες, αλλά να τις ενισχύει. Η επίλυση του ζητήματος θα ξεκινήσει με την παρατήρηση του φαινομένου αυτού. Ως κοινωνία, οι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν αφομοιωθεί και εφαρμόζονται στην καθημερινότητά μας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να προσεχθεί από όλους η συνήθεια αυτή. Μια καλή τεχνική σύμφωνα με τη Juliet Eilperin, είναι όταν μια γυναίκα εισηγείται μια πρόταση και οι υπόλοιποι συμφωνούν, όταν απευθύνονται στη συγκεκριμένη εισήγηση, να δίνουν ταυτόχρονα και τα συγχαρητήριά τους στην γυναίκα που πρότεινε την ιδέα.

Έτσι, θα ενισχυθεί η αρχική ιδέα και δεν θα υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης από τους άντρες. Η ομαδοποίηση των γυναικών σε τέτοιες καταστάσεις ενισχύει τις κοινές τους θέσεις.

@simplificationliz

Have you ever been interrupted by someone who steals your idea and presents it as their own? #hepeating #work #simplificationliz #productivity

♬ original sound – Apple User45584748

Αυτά τα άγραφα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα για τις γυναίκες και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και από τα δύο φύλα. Η αρχή μπορεί να ξεκινήσει από τις ίδιες τις εταιρείες και τους οργανισμούς. Είναι, πάντως, ευθύνη όλων να δημιουργηθεί μια υγιής κοινωνία, χωρίς τοξικές συμπεριφορές.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα