Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση. Η απόφαση αναγνώστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αποδοκιμασιών από την πλευρά των θυμάτων και μελών του ακροατηρίου.

Σε ποινές 10 χρόνια κάθειρξη για τον ένα βιασμό και 5 για τον άλλον καταδικάστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης, αν και ο εισαγγελέας πρότεινε 12ετή κάθειρξη για κάθε βιασμό. Προς το παρόν δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Ένοχος κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης για δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες κατηγορείται. Πριν λίγο, οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους, κατά την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, καταδικάζεται για δύο βιασμούς. Εντούτοις, λόγω αμφιβολιών κρίνεται αθώος για τους άλλους δύο βιασμούς που κατηγορείται ότι διέπραξε.

Η ετυμηγορία και η κρίση των ενόρκων

Ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2 ένορκοι) για τον πρώτο μηνυτή Α., αθώος κατά πλειοψηφία (4-3) για τον Δ.Μ που δεν παρέστη στο δικαστήριο. Επιπλέον, βρέθηκε (4-3) ένοχος για την υπόθεση του S., (μειοψήφησαν 1 ένορκος, η πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών) και (5-2) ένοχος για τον Π.Φ. (μειοψήφησαν πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών). Αξίζει να αναφερθεί, πως ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης φαινόταν ιδιαίτερα ψύχραιμος στο άκουσμα της ετυμηγορίας.

Ποιοι ήταν παρόντες στην απόφαση;

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι τρεις καταγγέλλοντες, οι οποίοι ξέσπασαν σε λυγμούς με την ανακοίνωση της απόφασης. Βαρύ ήταν το κλίμα και από την πλευρά του κατηγορουμένου, ενώ στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε ο αδελφός του κατηγορουμένου, Γιάννης Λιγνάδης, και η Ελένη Κούρκουλα.

Την ανακοίνωση της απόφασης παρακολούθησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, και ο βουλευτής του Μέρα25, Κλέων Γρηγοριάδης. Από εδώ και στο εξής, ξεκινά η αγόρευση του συνηγόρου του κατηγορουμένου, κ. Αλέξη Κούγια, για την παροχή ελαφρυντικών. Τέλος, θα ακολουθήσει η πρόταση του εισαγγελέα για το ίδιο θέμα.

Η εισαγγελική πρόταση

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό status. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής».

Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια με τα οποία τεκμηρίωσε την πρότασή του για την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη ο εισαγγελικός λειτουργός, αφήνοντας αιχμές για την υπεραστική γραμμή που επέλεξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς των θυμάτων του, με βάση την εργασία ή το κοινωνικό τους στάτους.

Ο εισαγγελέας σημείωσε πως «κοινός παρονομαστής» σε όλες τις υποθέσεις ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Εκτός αυτού, ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα (υποψήφια) θύματά του, ισχυριζόμενος ότι θα τα βοηθούσε στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Επίσης, ο εισαγγελέας δε φάνηκε να πείθεται από τις απαντήσεις του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ μετά την αναλυτική περιγραφή των πραγματικών περιστατικών που, κατά την κρίση του, αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε καθεμία από τις περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης.

Αναφερόμενος στον πρώτο καταγγέλλοντα σχολίασε: «Είναι απολύτως λογικό να μην προσδιορίστηκε ορθά ο χρόνος του βιασμού, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πράξη. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος παραγραφής που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, δίνοντας τη δυνατότητα στα θύματα να απευθυνθούν στις Αρχές 15 χρόνια μετά, ενώ πλέον για τους ανήλικους ο χρόνος παραγραφής ξεκινά 1-3 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Ο νόμος αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός ενηλίκου να προβεί σε καταγγελία ενός τόσο βάναυσου αδικήματος σε βάρος του».

Σχετικά με τον δεύτερο καταγγέλοντα

Σχετικά με τον δεύτερο άνθρωπο που έχει καταγγείλει τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό στην Επίδαυρο, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στις αλλαγές των ημερομηνιών του ταξιδιού, εξήγησε πως δεν είναι αδικαιολόγητος ο λάθος προσδιορισμός του διαστήματος.

Σχετικά με τον τρίτο καταγγέλοντα

Για την υπόθεση του τρίτου καταγγέλλοντα, ο οποίος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι του σκηνοθέτη εξαιτίας του κακοποιητικού περιβάλλοντος του σπιτιού του και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, ο εισαγγελέας περιέγραψε ότι «δεδομένων των περιστατικών βίας που έζησε στο κοντινό του περιβάλλον, το θύμα πίστευε ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να γίνει πιο βίαιος αν αντιδρούσε. Το θύμα προερχόταν από κακοποιητικό περιβάλλον, στερούνταν τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, ήταν ανήλικος και απόλυτα εξαρτημένος από τον κατηγορούμενο που του εξασφάλιζε τη διαβίωση».

Τέλος, για την περίπτωση του Δ.Μ., που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει, αλλά έχει καταγγείλει τον σκηνοθέτη για βιασμό του έπειτα από γνωριμία τους στην πλατεία του Αγίου Παύλου, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου, λέγοντας: «Το πρόσωπο αυτό αν και έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του δεν ήρθε ποτέ να καταθέσει. 

Οι αποδείξεις διεξάγονται επ’ ακροατηρίω. Όχι στην τηλεόραση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αποδείχτηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δε διαμένει ούτε διέμενε ποτέ στη διεύθυνση που είχε δηλώσει. Επομένως, εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και τη βασιμότητα όσων έχει καταγγείλει. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου».

Δύο λόγια…

Δεν είναι εύκολη υπόθεση και το γνωρίζουμε όλοι. Μπορεί να μην αποδόθηκε η δικαιοσύνη που ενδεχομένως ήλπιζαν τα θύματα και όσοι παρακολουθούν εξ αρχής και λεπτομερώς το όλο ζήτημα, όμως, προς το παρόν και ευτυχώς, φαίνεται να αποδίδονται στον κ. Δημήτρη Λιγνάδη μερικές, έστω, ευθύνες για τις πράξεις του. Σε κάθε περίπτωση, κάθε μορφή βίας και κατάχρησης εξουσίας πρέπει να καταδικάζεται. Αλλιώς, δεν ξέρω αν μας αρμόζει ο χαρακτηρισμός “κράτος δικαίου”.

Update: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης. Μια εξέλιξη που πολλοί φοβόμασταν και λίγοι θέλαμε να πιστέψουμε. Μια εξέλιξη που κλονίζει σοβαρά την πίστη μας στη δικαιοσύνη

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα