To Facebook, από τη γέννησή του, ήταν ο χώρος όπου θα έβρισκες ανθρώπους να τσακώνονται για τα πιο σοβαρά και τα πιο ανούσια θέματα.

“Τι σημαίνει σεξουαλική κακοποίηση;” ή “Αρωγή βοήθειας για τις φωτιές”, “Πώς τελικά προφέρονται τα memes και γιατί τα λένε έτσι;” είναι μόνο κάποια από τα θέματα που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς στο Facebook. Κι ενώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συζήτηση για τα memes είναι τόσο ανούσια που κανείς δεν θα έπρεπε να νοιάζεται –we agree to disagree– εντούτοις εκατομμύρια εργατοώρες έχουν σπαταληθεί στο να βρεθεί η ακριβής σημασία και το hidden meaning πίσω από πολύ γνωστά memes Τέλος πάντων, ποιοι χακάρουν το Facebook και τι συμβαίνει;

Τι κρύβεται πίσω από το meme του σάντουιτς με γαλοπούλα;

Εδώ και μερικά 24ωρα έχει ξεσπάσει μια τεράστια συζήτηση για το καινούργιο meme “σάντουιτς με γαλοπούλα”. Και μπορεί όλο αυτό να μοιάζει με αστείο που γνωστός “κωμικός” θα μπορούσε να σκεφτεί, η πραγματικότητα, όμως, είναι πως όλο αυτό έχει γίνει στα αλήθεια. 

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάποιες μέρες πριν, εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο, ξεκίνησαν να βλέπουν στο feed του Facebook τους ποσταρισμένο ένα meme ενός σάντουιτς με γαλοπούλα.

Το πώς, το γιατί και το τι στο καλό; Άγνωστα. Η ιστορία περιπλέκεται, όταν λίγο αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται links από περίεργα sites, περίεργα ποστάκια  σε celebrity pages και διάφορα άλλα που δεν έβγαζαν απολύτως κανένα νόημα. Κάπου εκεί, αρχίζει το “σάντουιτς με γαλοπούλα” να γίνεται viral με χιλιάδες celebrities να “ζητούν” μέσω των pages τους να γίνει re-post και από άλλους.

Μέσα στην όλη φρενίτιδα της κατάστασης –άσχετα links να πετάγονται, άσχετα memes να προσπαθούν να γίνουν διάσημα, και τα celebrity pages να γίνονται λευκό καμβάς για όποιον θέλει να ποστάρει το οτιδήποτε– οι χιλιάδες wannabe-entrepreneurs ανά τον κόσμο, αποφάσισαν να “εκμεταλλευτούν” την κατάσταση και να αρχίσουν να ποστάρουν paypal donations, προμοτάροντας διάφορα bitcoin και cryptocurrency projects που είναι στα σκαριά. 

Πώς το Facebook έγινε η επιτομή του “Ό,τι να ‘ναι”.

Η λύση στη φρενίτιδα ήρθε τελικά από τους “ψύχραιμους” ανθρώπους που ακόμα υπάρχουν στο Facebook –η αλήθεια δεν έχουν μείνει και πολλοί– οι οποίοι κατάλαβαν πως πρόκειται για κάποιο hack και βομβάρδισαν το Facebook με μηνύματα και αναφορές για το γεγονός. 

Η εξήγηση που όμως έδωσε το Facebook δεν ήταν ακριβώς η αναμενόμενη –και η πιο καθησυχαστική– αφού μας ενημέρωσε πως όλο αυτό δεν ήταν κάποιο hack, αλλά κάποιος ανασχεδιασμός στον κώδικά του. Σκεπτόμενοι τις αμέτρητες φορές που έχει χακαριστεί το Facebook τον τελευταίο καιρό και όλες τις αλλαγές που “προκλήθηκαν” από και προς το Facebook, δεν είναι παράξενο το ότι οι χρήστες του φεύγουν από αυτό με τον ίδιο ρυθμό που φεύγει ο κόσμος από κτίριο που έπιασε φωτιά.

Λίγο η τεράστια φήμη του TikTok, λίγο το Twitter που παραμένει σταθερός παίκτης, λίγο το BeReal που δημιουργεί expectations δημοτικότητας TikTok και πολύ τα hacks του –με το πιο πρόσφατο να εμπλέκει και το Linkedin –το Facebook δεν είναι σίγουρα ο μεγάλος παίκτης στον κόσμο των Social Media –σίγουρα όχι αυτό που ήταν κάποτε. 

Το παραμύθι του Facebook ξεκίνησε με το: “Μια φορά κι έναν καιρό, ελάτε να καταργήσουμε τους γεωγραφικούς περιορισμούς, δημιουργώντας έναν κόμβο επικοινωνίας για ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο”. Ωστόσο, η διαρκής επισφάλεια που προκαλείται από τα απανωτά hacks και τα bot accounts που μας στέλνουν συνεχώς καυτά μηνύματα, αποζητώντας χάδια και φιλιά, δε βοηθούν στην ομαλή έκβαση του παραμυθιού.

Κι αν κανείς αναλογιστεί το πόσο εξαρτώμενοι και εξαρτημένοι είμαστε από τα Social Media, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η δημιουργία και η εμφάνιση καινούργιών Social Media platforms μπορεί να φέρει και κάτι καλό. Μένει να δούμε αν θα είναι αλήθεια αυτό.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα