Μπορείς να φανταστείς μια εργασιακή κουλτούρα όπου το να κάνεις αυτό που λέει η περιγραφή της εργασίας σου θεωρείται αρκετό; 

Η αλλαγή στην κουλτούρα του χώρου εργασίας μετά την πανδημία έχει οδηγήσει σε μια νοοτροπία που κυριαρχεί σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «αθόρυβη παραίτηση» (quiet quitting).

Τι είναι η αθόρυβη παραίτηση;

Παρά την εντύπωση που δίνει, στην πραγματικότητα δεν αφορά την παραίτηση από τη δουλειά σου. Σημαίνει να κάνεις μόνο αυτό που ορίζει η εργασιακή σου σύμβαση και τίποτα περισσότερο. Δηλαδή, εξακολουθείς να εμφανίζεσαι στη δουλειά σου, αλλά κάνεις αυστηρά και μόνο αυτά που λέει το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει, κάτι το οποίο, άλλωστε, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Έτσι, δε βοηθάς πια με πρόσθετες εργασίες για τις οποίες δεν πρόκειται να αμειφθείς εξτρά, ούτε ελέγχεις τα e-mails σου εκτός των ωρών εργασίας.

Μετά την πανδημία, ένας αυξανόμενος αριθμός νέων εργαζομένων συνειδητοποίησε πως όσο κι αν προσπαθεί, η προσπάθειά τους πολύ πιθανόν να μην τους δώσει προαγωγή και αύξηση. Ως εκ τούτου, λέει “όχι” στην επαγγελματική εξουθένωση και αντ’ αυτού, επικεντρώνεται στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ο όρος «αθόρυβη παραίτηση» απογειώθηκε πρόσφατα, όταν ο ΤikΤoker, Zaidlepppelin, εξήγησε το φαινόμενο σε βίντεό του που έγινε viral, λέγοντας ότι: «Η δουλειά δεν είναι η ζωή σου». Το βίντεο αυτό, έγινε η αφορμή για να δημιουργηθούν χιλιάδες ακόμα. 

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Gallup, «περισσότερο από το ήμισυ» του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ ανέφερε ότι έχει μειωθεί η δέσμευση στη δουλειά του, με τη γενιά Z και τους νεότερους millennials – γεννημένοι από το 1989 και μετά – να αναφέρουν την πιο χαλαρή δέσμευση από όλους. 

Κάνει τελικά καλό το quiet quitting;

Δεν είναι όλοι σύμφωνοι με το φαινόμενο της αθόρυβης παραίτησης. Η ειδικός σε θέματα εργασιακής ευπρέπειας, Pattie Ehsaei, εξέφρασε τη διαφωνία της με αυτό στο TikTok, λέγοντας ότι δεν θα πετύχει ποτέ κανείς στη δουλειά του με αυτή τη νοοτροπία.

«Η αθόρυβη παραίτηση σημαίνει να κάνεις το ελάχιστο που απαιτείται από εσένα στη δουλειά σου και να είσαι ευχαριστημέν@ με τη μετριότητα», δήλωσε στο BBC. «Προαγωγή και οι αυξήσεις μισθών θα πάνε σε εκείνους των οποίων το επίπεδο προσπάθειας δικαιολογεί την προαγωγή», συνέχισε. 

Και αυτό δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από έναν φαύλο κύκλο τοξικότητας. Επειδή, όπως μας θύμισε το TikTok, δεν γίνονται μόνο οι εργαζόμενοι trendsetters στα εργασιακά, αλλά και οι εργοδότες.

Αθόρυβη απόλυση – ένα βήμα πριν ή μετά την αθόρυβη παραίτηση;

Όλοι συζητάνε για τηναθόρυβη παραίτηση, χωρίς να μιλήσουν για την αρχή του κακού και το πραγματικό πρόβλημα της «αθόρυβης απόλυσης». Η αθόρυβη (ή σιωπηλή) απόλυση είναι ένας τρόπος με τον οποίο ένας εργοδότης χρησιμοποιεί διάφορες παθητικό-επιθετικές τακτικές που θα κάνουν τ@ν εργαζόμεν@ να θέλει να παραιτηθεί @ ίδι@, ώστε να αποφύγουν την αποζημίωση.  

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του LinkedIn News, από 200.000 ερωτηθέντες στην πλατφόρμα, το 48% υποστήριξε ότι είτε έχει δει, είτε έχει βιώσει φαινόμενα, αθόρυβης απόλυσης.

Σημάδια του quiet firing

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια που μαρτυρούν quiet firing; Καταρχάς, @ εργοδότης δίνει προαγωγές και αυξήσεις στους συναδέλφους σου και όχι σε σένα – ακόμη και αν δεν είναι οι πιο ικανοί – χωρίς να σου εξηγήσει το γιατί.

Επίσης, σου αναθέτει πράγματα που είναι κάτω από τις ικανότητές σου. Ένα άλλο σημάδι αθόρυβης απόλυσης είναι όταν το αφεντικό δεν αφιερώνει καθόλου χρόνο για πολύ αναγκαίες συζητήσεις, σε «πειράζει» και «ξεχνάει» να σε προσθέσει σε πολύ σημαντικά e-mail. 

Αυτές οι τακτικές χρησιμοποιούνται με στόχο να δυσαρεστηθούν οι εργαζόμενοι, να πιεστούν, να αρχίσουν να αποδεσμεύονται, και τελικά, να αποχωρήσουν από την εταιρεία. Χωρίς, δηλαδή, να τ@ν απολύσει, ένας εργοδότης καταφέρνει να οδηγήσει τ@ν εργαζόμεν@ του προς την παραίτηση.

Οι τακτικές αυτές, με τη σειρά τους, αποθαρρύνουν τον ειλικρινή διάλογο, με τον οποίο και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα μπορούσαν να μοιραστούν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, και να εφαρμόσουν τις ανάλογες αλλαγές.

Συνεπώς, είναι φυσικό πως ένα εργασιακό περιβάλλον που προωθεί την αθόρυβη απόλυση, θα οδηγήσει στην αθόρυβη παραίτηση των εργαζομένων του, και θα τους αφήσει πλήρως απογοητευμένους. Αν ένας εργαζόμενος δεν αισθάνεται ότι η δουλειά του αναγνωρίζεται και πως δεν τον εκτιμούν, το πιθανό είναι να αναζητήσει κάτι καλύτερο.

Συχνά, ωστόσο, θα δυσκολευτεί να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση ή την αυτοεκτίμηση να αρχίσει να εργάζεται σε διαφορετικό χώρο εργασίας.

TAGS:#SOCIETY
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα