Γιάννης Μάγγος

Την Τρίτη 2 Απριλίου, ανάμεσα στον ζόφο των ημερών που κάνει τη λογική μας να τρεμοπαίζει πάνω σε ένα σχοινί οργής, ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου που βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε τον Ιούνιο του 2020 έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου, προχώρησε σε μια ανάρτηση, η οποία δημιούργησε μια σχισμή για να περάσει το φως, να μας υπενθυμίσει ότι μπορεί μια μέρα να επιστρέψουμε στον ήλιο.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε στα social media ο Γιάννης Μάγγος, νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση που αφορά στον θάνατο του γιου του. Έτσι, λοιπόν, με Διάταξη του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου, έξι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας (τέσσερις της ΟΠΚΕ και δύο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας) κατηγορούνται πλέον για την ανηλεή επίθεση που δέχθηκε ο Βασίλης Μάγγος σε περιβαλλοντική διαμαρτυρία στον Βόλο.

Γιάννης Μάγγος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Για τη θετική, όπως λέει ο ίδιος εξέλιξη, μίλησα μαζί του, για τη χαρμολύπη που έφερε ο αγώνας διαρκείας και η πίστη στο δίκαιο  

«Η Διάταξη αυτή προέκυψε έπειτα από προσφυγή που πραγματοποιήσαμε η οικογένεια και οι δικηγόροι μας, μιας και στον Βόλο απορρίφθηκαν και οι δύο μηνύσεις μας με ανερμάτιστα επιχειρήματα. Η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, μελέτησε την υπόθεση, είδε όλα τα ντοκουμέντα, εξέδωσε αυτήν τη Διάταξη και παρήγγειλε ορισμένες ανακριτικές πράξεις στον Βόλο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο. Κάλεσε όλους τους αστυνομικούς για απολογία, όχι μόνο τους τρεις που κατηγορούνταν μέχρι τώρα για απλό πλημμέλημα. Με τον τρόπο αυτό, έβαλε στο κάδρο έξι αστυνομικούς, κατηγορώντας τους για βασανιστήρια κατά συναυτουργία και κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατά συρροή, έκθεση κατά συναυτουργία και παράνομη κατακράτηση κατά συναυτουργία. Η κατά συρροή κατηγορία αφορά τους τέσσερεις πρώτους. Με βάση τα νέα δεδομένα, η υπόθεση μας αναβαθμίζεται, μιας και όσα ανέφερα είναι πλέον σε βαθμό κακουργήματος». 

Ο κύριος Μάγγος αναφέρει πως στους έξι –πλέον– αστυνομικούς επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι λόγω σοβαρών ενδείξεων ενοχής τους, ενώ τους επιβλήθηκε πρόστιμο και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι θα εμφανιστούν στο δικαστήριο. 

Γιάννης Μάγγος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Τον ρωτάω ποιοι παράγοντες θεωρεί ότι έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη αυτή 

«Πρόκειται για έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων. Ο αγώνας της οικογένειάς μας, ο δικός μου προσωπικός αγώνας που από την πρώτη στιγμή κρατάω ένα πλακάτ σε όλες τις συγκεντρώσεις φωνάζοντας “όχι στη συγκάλυψη”, οι καίριες κινήσεις των δικηγόρων μας και φυσικά το κίνημα. Η κοινωνία αγκάλιασε την υπόθεση του παιδιού μου, την πήρε στους ώμους της και αυτό είναι απ’ τα πιο σπουδαία πράγματα που έχουν συμβεί». 

Για όσες κι όσους έχουμε την τιμή να γνωρίζουμε τον κύριο Μάγγο συνταξιδεύοντας στον αγώνα για τη δικαίωση του παιδιού του, ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δίνει μια μεγάλη ανάσα, δεν είναι όμως ικανή να τον εφησυχάσει

«Ο αγώνας που δίνω δεν αφορά μόνο τη δικαίωση του παιδιού μου, αυτή έχει ήδη κερδηθεί στην κοινωνία. Ο αγώνας είναι για κάθε παιδί που χάθηκαν από αστυνομική βία, για να μην υπάρξει άλλο, να μην ξαναγίνει αυτό το κακό. Έχουν ξεφτιλίσει την ανθρώπινη ζωή, το μεγαλύτερο αγαθό που υπάρχει».

Γιάννης Μάγγος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Μιλάμε για τη μαγική λέξη των ημερών, που δεν είναι άλλη από τη συγκάλυψη

«Για τι μας περνάνε τέλος πάντων; Για πολίτες τρίτης κατηγορίας; Σε όλες τις υποθέσεις επιχειρούν τη συγκάλυψή τους. Φωνάζω, όμως δεν με κάνει το συναίσθημά μου να φωνάζω γιατί αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να ουρλιάζω. Συγκρατώ τον πόνο της έλλειψης του παιδιού μου και φωνάζω “όχι στη συγκάλυψη”. Στα Τέμπη, στον Κολωνό, στην Πύλο, τα ντοκουμέντα είναι μπροστά μας. Στην περίπτωση του Βασίλειου υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες, υπάρχει το βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας, ο ιατρικός φάκελος του νοσοκομείου, το πόρισμα-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη και η διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας που δεν τα αγνόησε όλα αυτά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, υπάρχουν αποδείξεις. Όπως είπε και ο Ντοστογιέφσκι, υπάρχει το έγκλημα αλλά υπάρχει και η τιμωρία». 

Ο κύριος Μάγγος, επιλέγει να κλείσει την κουβέντα μας, όπως ακριβώς είχε κάνει στο ντοκιμαντέρ: «Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα», που μου έδωσε όλη τη συγκίνηση με την παρουσία του σε αυτό. «Εμείς, θα αντέξουμε. Θα αντέξουμε! Η ελπίδα βρίσκεται μέσα στον αγώνα για αλληλεγγύη. Αν κάτι μπορούμε να ανατρέψουμε σε αυτόν τον κόσμο της αδικίας, μπορούμε να το κάνουμε μόνο φωνάζοντας για δικαιοσύνη».   

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα