Μετά από δέκα χρόνια κυριαρχίας στον χώρο του streaming και της βιομηχανίας τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, τα πράγματα για το Netflix φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν δραματικά.
Παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία streaming βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητάς της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πτώση της αυτοκρατορίας της είναι πλέον γεγονός με το Netflix να ανακοινώνει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους έχασε πάνω από 200.000 συνδρομές, προβλέποντας μάλιστα πως θα σημειωθεί επιπλέον πτώση της τάξης των 2 εκατομμυρίων συνδρομητών για το τρέχον τρίμηνο – μαύρα τα μαντάτα.
Αυτή η ραγδαία και πρωτοφανής μείωση των συνδρομητών του οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες – με πρώτο να φαίνεται πως είναι το password sharing – δηλαδή την κοινή χρήση των κωδικών πρόσβασης από συγγενείς και φίλους – μην πείτε ψέματα, όλοι το κάνουμε.
Οι συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών του, ο φθηνότερος και ποιοτικότερος ανταγωνισμός, η άνοδος των ανταγωνιστικών streaming υπηρεσιών όπως η Disney+, η Apple TV+ και η HBO Max, και φυσικά η αποχώρησή της πλατφόρμας από την αγορά της Ρωσίας (απ’ όπου έχασε περίπου 700.000 συνδρομητές), αποτελούν χωρίς αμφιβολία επίσης σημαντικούς λόγους για τους οποίους απειλείται η πρωτοκαθεδρία του Netflix.
Από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξουμε, φαίνεται πως το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τον κολοσσό του streaming.
Netflix με διαφημίσεις και χαμηλότερη συνδρομή
Η εικόνα του Netflix ως η ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του streaming έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα χτυπήματα. Μέσα στο κλίμα του σκληρού ανταγωνισμού και της αιφνιδιαστικής πτώσης των συνδρομητών, το Netflix εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.
Μάλιστα, όπως προανήγγειλε ο συνδιευθύνων σύμβουλος, Reed Hastings, μια εξ αυτών είναι και το ενδεχόμενο συνδρομής με χαμηλότερη τιμή, στην οποία φυσικά θα επιτρέπονται και διαφημίσεις. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι να μειωθεί μεν το κόστος των συνδρομών και να επιτραπεί η κοινή χρήση κωδικών, αλλά ως απόρροια των δύο πρώτων στην πλατφόρμα πλέον θα υπάρχουν και διαφημίσεις.
Ουσιαστικά, η προσθήκη διαφημίσεων παρουσιάζεται ως πανάκεια και ο νέος δρόμος ανάπτυξής για τη συνδρομητική πλατφόρμα. Ένας δρόμος που θα της επιφέρει εναλλακτικό κέρδος από τα εκατομμύρια νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους κωδικούς πρόσβασης για να παρακολουθούν το περιεχόμενο του Netflix.
«Όσοι έχουν παρακολουθήσει το Netflix γνωρίζουν ότι ήμουν κατά της πολυπλοκότητας της διαφήμισης και μεγάλος οπαδός της απλότητας της συνδρομής», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Hastings, συνιδρυτής και co-ceo του Netflix. «Όσο κι αν είμαι οπαδός αυτού όμως, είμαι μεγαλύτερος οπαδός της επιλογής των καταναλωτών και το να επιτρέψω στους καταναλωτές που θα ήθελαν να έχουν χαμηλότερη τιμή και είναι ανεκτικοί στη διαφήμιση να πάρουν αυτό που θέλουν, βγάζει νόημα για μένα».
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ανακοινώνει στοιχεία ανά χώρα στην Ευρώπη, αγοραστικές πηγές υποστηρίζουν πως περίπου το μισό εκατομμύριο των συνδρομητών του αμερικανικού «βασιλιά» καταλαμβάνεται από τη χώρα μας. Οι τηλεθεατές του Netflix στην Ελλάδα προσεγγίζουν τον αριθμό του 1,2 εκατ. αφήνοντας πίσω τους συνδρομητές των υπόλοιπων ανταγωνιστικών streaming υπηρεσιών.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση πρόκειται να υποστεί μια ριζική αλλαγή, αφού στο παιχνίδι της εγχώριας αγοράς θα εισβάλλουν σύντομα νέοι ισχυροί παίκτες. Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιουνίου το Disney+ θα έρθει στη χώρα μας για να ταράξει τα νερά, προσφέροντας τις υπηρεσίες του με μηνιαία συνδρομή 8,99 ευρώ και ετήσια συνδρομή 89,90.
Χιλιάδες τίτλοι από Disney, Pixar, Marvel, Star Wars και National Geographic βρίσκονται πλέον μια ανάσα πιο κοντά. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στη χώρα μας και τη πλατφόρμα της Warner Media, HBO Max, η οποία θα προσφέρει περιεχόμενο από τη Warner Bros και τα κανάλια HBO, DC και Cartoon Network. Εκτός όμως από τους παραπάνω κολοσσούς, στο παιχνίδι μπαίνουν και εγχώρια ονόματα, όπως η νέα συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1, το ANT1+.
Απ’ ό,τι φαίνεται το streaming ήρθε για να μείνει. Οι όροι και τα δεδομένα όμως αλλάζουν. Και θα συνεχίζουν να αλλάζουν γιατί ο κόσμος της ψυχαγωγίας κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.