Τα τελευταία 24ωρα, γνωστοποιήθηκε η ποινική δίωξη στον πασίγνωστο youtuber, Hayate, για εμπορία ανθρώπων και σωματική βλάβη εις βάρος αδύναμων ατόμων.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολυετή, απάνθρωπη δράση του στη δημόσια σφαίρα, εγείρεται ένα ζήτημα που αφορά τους περισσότερους εξ ημών, καθώς γνωρίζαμε τα πεπραγμένα του, αλλά τα αποσιωπούσαμε κατ’ επιλογή.

(Trigger warning: Τα βίντεο που ακολουθούν είναι σκληρά).

Αν μη τι άλλο, εφόσον η υπόθεσή του έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι, θα ήταν επουσιώδες να στηθούν άτυπα δικαστήρια, αντί να στρέψουμε το βλέμμα εσωτερικά και να δούμε πού σφάλαμε εμείς ως κοινωνία.

Όσοι χρήστες παρακολουθούν τακτικά βίντεο στο YouTube, πιθανότατα έχουν πέσει πάνω σε βίντεο του στιλ: «Ο αρχηγός νευριάζει και χτυπάει Vas».

Κάνοντας κλικ, έστω και από καθαρή περιέργεια, γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η όλη φάση είναι άκρως προβληματική.

Κακοποιητικές συμπεριφορές και βιαιοπραγίες προς αφελή άτομα, καθώς επίσης και εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών, τα οποία, αφότου κατανάλωναν αλκοόλ, πήγαιναν σε άλλο δωμάτιο με τον Hayate.

Ακόμη, ο Hayate (ή αλλιώς, «Αρχηγός») δεν δίσταζε να προβαίνει σε σεξουαλικές πράξεις, σε ζωντανή σύνδεση, αποκρύπτοντας τα επίμαχα σημεία, αλλά μιλώντας ξεκάθαρα γι’ αυτό που συνέβαινε.

Επίσης, ασκούσε έντονη σωματική βία σε άτομα με ειδικές ανάγκες, έναντι χρηματικών ποσών από τους ακολούθους και τους οπαδούς του.

Ίσως αυτό να είναι το πιο τρομακτικό στην υπόθεση: Τα βίντεό και οι ζωντανές συνδέσεις του μετρούσαν πολλές χιλιάδες προβολές, χωρίς όμως ένας χρήστης εξ αυτών να θορυβηθεί

Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προχωρώντας μάλιστα και στη σύλληψη ενός έτερου 42χρονου youtuber, για ανάλογες πράξεις, ο Hayate φαίνεται να είχε καθησυχαστεί.   

Εντούτοις, έπειτα από μια ζωντανή σύνδεση με κακοποιητικό περιεχόμενο, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας μετέβησαν στο σπίτι του Hayate, όπου και τον συνέλαβαν.

Τα δύο θύματα που συμμετείχαν στο βίντεο οδηγήθηκαν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, σε δομή φιλοξενίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας, κατασχέθηκαν επτά σκληροί δίσκοι και τέσσερα κινητά τηλέφωνα, τα οποία έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Παρακολουθώντας τα βίντεο του Hayate, δεν είναι τόσο οι δηλώσεις των θυμάτων που σοκάρουν, όσο το τεράστιο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να ακολουθήσει η υπόθεση τη νομική οδό.

Επί της ουσίας, απλώς είδαν το φως της δημοσιότητας καταστάσεις που ήταν λίγο-πολύ γνωστές:

«Με χτυπούσε πάρα πολύ άσχημα, παντού, σε όλο μου το σώμα. Δεν έχει εκμεταλλευτεί μόνο εμένα και τον Πάνο (σ.σ. τα δύο θύματα που μιλούσαν στην εκπομπή), αλλά και πολλά ακόμα άτομα. Ανήλικα κορίτσια από 15-17 χρονών, τούς έδινε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και τις πήγαινε στο δωμάτιό του», ανέφερε σε εκπομπή του ANT1 ένα εκ των θυμάτων.

«Οι θεατές έκαναν donate. Ουσιαστικά, ο χρήστης έβαζε ένα ποσό, από 10 έως 200€, για να δώσει σε κάποιον ένα χαστούκι», πρόσθεσε το άλλο θύμα.

«Εμάς μας είχε ένας μάνατζερ. Δεν μας άφηναν τα κυκλώματα να κάνουμε αυτό που θέλαμε».

«Αυτός έπαιρνε τα πολλά και εμάς μας έδινε ψίχουλα. Μας χρωστάει πολλά λεφτά».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Hayate αρνείται τις κατηγορίες και μιλάει για συναίνεση των θυμάτων, ενώ αναμένεται να απολογηθεί μέχρι αύριο, Παρασκευή (09/02) ενώπιον του ανακριτή.

Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα αυτό το φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία.

«Έλα μωρέ, πλάκα κάνουν».

«Πού να μπλέκω τώρα».

«Δικά τους προβλήματα είναι αυτά, ας τα λύσουν μόνοι τους».

Η υπόθεση του Hayate καταδεικνύει την απραξία και, ενίοτε, την αδιαφορία μας, ως κοινωνικό σύνολο, απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές που ενδέχεται να λαμβάνουν χώρα ενώπιόν μας, στην πολυκατοικία μας, ζωντανά στο διαδίκτυο ή μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άρδην αυτό, διότι ένα δικό μας τηλεφώνημα στις αρμόδιες αρχές ίσως λειτουργήσει λυτρωτικά στο μαρτύριο που βιώνει κατ’ εξακολούθηση ένα ανήλικο παιδί, μια γυναίκα, ένας άντρας, μια οντότητα, ένας συμπολίτης μας.

Σε άλλη περίπτωση, σιωπούμε συνειδητά με ό,τι συνεπάγεται αυτό

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα