Ισραήλ

Η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε τομή στην διπλωματική ιστορία της Παλαιστίνης, αφού τρεις χώρες (η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία) αναγνώρισαν την κυριαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος, σε μία προσπάθεια να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ, ανακόπτοντας την αιματηρή του πορεία στη Γάζα. Δυστυχώς, όμως, όχι μόνο δεν δόθηκε σήμα για οπισθοχώρηση και επαναπροσδιορισμό σχεδιασμού, αλλά το Ισραήλ έσπευσε να απαντήσει οργισμένα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, με τον Netanyahu να υποστηρίζει πως: «αυτό ισοδυναμεί με εξύψωση της τρομοκρατίας».

Ακολούθως, το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκορπίζοντας τον όλεθρο.

Το απόκοσμο βράδυ στην Παλαιστίνη

Ισραηλινά τανκς προχώρησαν στην άκρη μιας πολυσύχναστης συνοικίας στη Ράφα, χθες Τετάρτη, ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Παλαιστίνη τραντάχτηκε συθέμελα από τον βομβαρδισμό του Ισραήλ. Βάσει των όσων ισχυρίζεται η ισραηλινή πλευρά, «δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτεθεί για να “ξεριζώσει” τα τελευταία τάγματα μαχητών της Χαμάς που θεωρεί ότι έχουν καταφύγει εκεί.

«Δεν σταμάτησαν τα ισραηλινά πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος που διαμένει στη Ράφα. «Η πίεση των τανκς στα νοτιοανατολικά, εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αλλά η νύχτα “σφραγίστηκε” από τον πρωτοφανή βομβαρδισμό», πρόσθεσε.

Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, εκτίμησε από τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη Ράφα από τότε που στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ, στις αρχές Μαΐου, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για ειρήνη.

Ισραήλ-Παλαιστίνη

Credits: Hatem Khaled/Reuters

Μετρώντας τους νεκρούς

Οι πολύμηνες επιθέσεις του Ισραήλ σπέρνουν τον όλεθρο στο πέρασμά τους. Συγκεκριμένα, από  το πρωί της Τρίτης, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 10 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 25 στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, το Ισραήλ εισέβαλε στην Τζενίν την Τρίτη, σκοτώνοντας 8 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ένας έφηβος κι ένας γιατρός. Άλλα 2 άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη, με τον δυσμενή αριθμό των νεκρών, που έχασαν βίαια τη ζωή τους στην Τζενίν, να ανεβαίνει, συνολικά, στους 10 και των νεκρών που σφάχτηκαν στη Δυτική Όχθη, στους 516, από τις 7 Οκτωβρίου.

Προσπαθώντας να προειδοποιήσει για την οδυνηρή εξέλιξη στην εμπόλεμη ζώνη, ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Mohammed Mustafa, σε δήλωσή του, την Τετάρτη, μίλησε για τους κινδύνους «κλιμακούμενων επιθέσεων του ισραηλινού στη Δυτική Όχθη». Αξίζει να αναφερθεί, ότι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την οποία οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται ως τον πυρήνα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους μαζί με τη Γάζα, τους τελευταίους μήνες καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή, για τη σύγχρονη ιστορία, έκρηξη βίας, με ανείπωτες κακουχίες, βασανιστήρια, εκτελέσεις εν ψυχρώ και συλλήψεις. 

Ισραήλ Παλαιστίνη

Credits: Osama Abu Rabee/Reuters

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες από κινήματα, φορείς, οργανώσεις, φοιτητές και ολόκληρες κυβερνήσεις για αναγνώριση της κρατικής παλαιστινιακής κυριαρχίας και παρά τα σπουδαία βήματα που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη της ειρήνης, η Αμερική έχει μια διαφορετική οπτική. Ο Joe Biden υποστηρίζει ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μονομερών αναγνωρίσεων, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη, αφότου γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος.

Η εν λόγω αντίδραση φαίνεται να σηματοδότησε την απογοήτευση των ΗΠΑ, εν όψει κινητοποιήσεων ευρωπαϊκών κρατών υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, η οποία είναι πράγματι συμβολική, αλλά παράλληλα συμβάλλει σε ένα αέναο ρεύμα, το οποίο κινητοποιείται συνεχώς για την κατάπαυση πυρός και τη θέσπιση ειρήνης. Σαφώς, βέβαια, η θέση της Αμερικής ήταν ευθύς εξαρχής πολύ συγκεκριμένη, ακριβώς επειδή κινείται βάσει συμφερόντων, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς τα εγχώρια αρμόδια όργανα σιωπούν συνειδητά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα