Η κοινωνική αλλαγή των τελευταίων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αισθητή σε όλους τους τομείς.

Η Mattel, αφουγκραζόμενη τον παλμό της κοινωνίας, κυκλοφορεί για πρώτη φορά κούκλα Barbie με σύνδρομο Down.

Κάθε παιδική ψυχή έξω αξίζει να έχει πρόσβαση στα όνειρα και στο παιχνίδι

Σαφώς, η κίνηση αυτή κρύβει πολύ σημαντικά μηνύματα, τα οποία σχετίζονται με τη διαμόρφωση των πρώτων σκέψεων και αντιλήψεων των παιδιών. Ως γνωστόν, τα παιχνίδια επιτρέπουν στα παιδιά να πλάθουν ιστορίες, να σκέφτονται, να ονειρεύονται και να δημιουργούν. Ακόμη, το παιχνίδι αποτελεί θεμέλιο λίθο στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, ενώ τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα Barbie με σύνδρομο Down έχει διττή σημασία: Αφενός, τα παιδιά έρχονται σε επαφή, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, με διάφορες ιδιαιτερότητες, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται σταδιακά πως δεν είναι κάτι κατακριτέο, ούτε αρνητικό. Αφετέρου, εισέρχεται στο κάδρο η σημαντικότατη παράμετρος της εκπροσώπησης. Καθώς η κοινωνία εξελίσσεται στο σύνολό της και γίνονται καθημερινά προσπάθειες αποτίναξης στερεοτυπικών αντιλήψεων γύρω από την εικόνα, χρειάζεται να γίνουν ανάλογες προσπάθειες και στα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά. Οι ατέλειες και οι παθήσεις είναι στοιχεία συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση, ανεξάρτητα που εξακολουθούν να κυριαρχούν ορισμένα προβληματικά πρότυπα ομορφιάς.

@gma

FIRST LOOK: Barbie unveils the first-ever doll with Down syndrome! Mattel partnered with the National Down Syndrome Society for the addition to the #Barbie Fashionista line. 💖 #BarbieDoll #Doll #Reveal #DownSyndrome

♬ original sound – Good Morning America

Η ιδέα

Η δημιουργία της νέας Barbie με σύνδρομο Down δεν ήταν απλή υπόθεση. Άλλωστε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, οπότε μια λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα οργής για παραμορφωτικές ή ρατσιστικές αντιλήψεις. Προκειμένου, λοιπόν, η Mattel να διασφαλίσει ότι η νέα κούκλα Barbie θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια ένα άτομο με σύνδρομο Down συνεργάστηκε στενά με την Εθνική Εταιρεία Συνδρόμου Down (NDSS). Συγκεκριμένα, η NDSS παρέχει πόρους, ωθεί στην αλλαγή πολιτικής και εμπλέκει τις τοπικές κοινωνίες, ενδυναμώνοντας τα άτομα με σύνδρομο Down και τις οικογένειές τους. Όσον αφορά στη δημιουργία της νέας κούκλας, η καθοδήγηση της NDSS και οι εμπειρίες ενός ατόμου με σύνδρομο down, βοήθησαν σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού, από το καλούπι, τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τη συσκευασία της νέας Barbie.

Η Kandi Pickard, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NDSS δήλωσε σχετικά: «Ήταν τιμή μου να συνεργαστώ με τη Mattel για τη δημιουργία της Barbie με σύνδρομο Down. Αυτό σημαίνει τόσα πολλά για την κοινότητά μας, που για πρώτη φορά, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με μια κούκλα που τους μοιάζει. Αυτή η Barbie αποτελεί υπενθύμιση ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δύναμη της εκπροσώπησης. Είναι ένα τεράστιο βήμα και μια ευκαιρία να γιορτάζουμε τη συμπερίληψη».

Με τη συμβολή της NDSS, η Mattel δημιούργησε προσεκτικά κάθε σχεδιαστική επιλογή για την κούκλα, όπως:

Νέα, διαφοροποιημένη φιγούρα

Η νέα Barbie διαθέτει ένα νέο καλούπι προσώπου και σώματος, για να ανταποκρίνεται καλύτερα στη φυσιογνωμία των γυναικών με σύνδρομο Down. Το σώμα της έχει μικρότερο κορμό και μεγαλύτερο στήθος, το πρόσωπο είναι πιο στρογγυλό, με μικρότερα αυτιά, ενώ τα μάτια έχουν αμυγδαλωτό σχήμα με μία ελαφριά κλίση. Επίσης, οι παλάμες της κούκλας περιλαμβάνουν μία γραμμή, ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνδέεται με άτομα με σύνδρομο Down.

Ορθωτικά ποδιού & αξεσουάρ

Επιπλέον, η νέα Barbie με σύνδρομο Down φοράει ροζ ορθωτικά ποδιού στον αστράγαλο (AFOs) για να ταιριάζει με το ντύσιμό της και έχει αθλητικά παπούτσια με φερμουάρ. Αυτό συμβαίνει, διότι μερικά παιδιά με σύνδρομο Down χρησιμοποιούν ορθωτικά για να στηρίξουν τα πόδια και τους αστραγάλους τους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η NDSS παρείχε στην ομάδα σχεδίασης της Mattel, ένα κουτί ορθωτικών ως έμπνευση γι’ αυτά τα αξεσουάρ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα