O γνωστός ηθοποιός, Πέτρος Φιλιππίδης, κρίθηκε προφυλακιστέος τον Ιούλιο του 2021, έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση και πράξεις που προσβάλλουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια. Την αρχή έκαναν τρεις ηθοποιοί: Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη, που παρ’ όλο που τα εγκλήματα εις βάρος τους είχαν παραγραφεί, προέβησαν σε καταγγελίες, ζητώντας να επιληφθεί η δικαιοσύνη και να διαγραφεί ο Πέτρος Φιλιππίδης από το Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). 

Οι καταγγελίες των τριών γυναικών λειτούργησαν καταλυτικά ως κινητήριος δύναμη υποστήριξης και ενθάρρυνσης, δημιουργώντας ένα domino effect, το οποίο συνέβαλε στη φυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη, για τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης και των πράξεων προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η εισαγγελική απόφαση της αποφυλάκισης

Το τελευταίο διάστημα, ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από ένα ελαφρύ εγκεφαλικό που υπέστη. Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να αφεθεί ελεύθερος, με το σκεπτικό ότι “δεν είναι επικίνδυνος πλέον να τελέσει ίδια αδικήματα, αφού είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του και οι συνεργάτιδές του είναι υποψιασμένες”. Λογικότατο, γιατί μόνο στον χώρο εργασίας του μπορεί κανείς να προβεί σε κακοποιητικές πράξεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περιορισμοί για να αποφυλακιστεί ο κ. Φιλιππίδης είναι οι εξής: 

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
  • Εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του
  • Επιβολή εγγυοδοσίας 20.000€. Η εγγύηση θα πρέπει να καταβληθεί εντός προθεσμίας δέκα ημερών.

Η θλιβερή έκβαση στην υπόθεση της Γεωργίας

Το βράδυ της φετινής Πρωτοχρονιάς κατέθεσε ότι βιάστηκε ομαδικώς η Γεωργία Μπίκα, σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Πολύ μελάνι χύθηκε γύρω από αυτή την υπόθεση, με τη Γεωργία να δηλώνει ότι: “Θα φτάσει μέχρι το Θεό, για να δικαιωθεί”. Για την υπόθεση, κατηγορείται ένας 27χρονος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση της Γεωργίας. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αρνούμενος τις κατηγορίες.

Η εισαγγελέας κατηγορεί τη Γεωργία για “ασύστολα ψεύδη”

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε, κάνει δεκτή την 62 σελίδων εισήγηση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Κυριακής Κλιάμπα, η οποία απεφάνθη ότι οι καταγγελίες της Γεωργίας αποτελούν “μυθεύματα και ασύστολα ψεύδη”.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “(σ.σ. Η Γεωργία Μπίκα) έπλασε μια ιστορία με ηρωίδα θύμα την ίδια, διανθίζοντας την κάθε φορά κατά το δοκούν με χονδροειδέστατα ψεύδη, ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη αληθοφάνεια στην περιγραφή των γεγονότων, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο και όχι μόνον”.

Η πλευρά της Γεωργίας

“Δεν θυμάμαι, τελικά, αν πήγα με τη θέλησή μου στο δωμάτιο που ξύπνησα την επόμενη μέρα. Αναγνωρίζω με βεβαιότητα τον Α. (σ.σ. τον 27χρονο κατηγορούμενο) ως έναν εκ των αντρών που μου ζήτησαν να κοιμηθώ μαζί τους και που επέμεναν, παρά την αντίρρησή μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι ξαπλωμένη σε μια κατάσταση που δεν ήθελα αλλά δεν μπορούσα να αποτρέψω, ήθελα να δώσει το κορμί μου μια ώθηση να σταματήσει αυτό, καταλάβαινα ότι ήταν κάτι κακό, αλλά δεν μπορούσα να το σταματήσω […] Δεν μου ασκήθηκε βία, αλλά η συνουσία που ακολούθησε δεν θα λάμβανε χώρα αν εγώ ήμουν νηφάλια”, έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ενώπιον των αρχών, η Γεωργία.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του καθηγητή του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, Τοξικολογίας και Χημείας της Βέρνης, στο οποίο είχαν αποσταλεί δείγματα ούρων της Γεωργίας που λήφθηκαν μετά από περίπου 16 ώρες από τον καταγγελλόμενο βιασμό:

“Οι συγκεντρώσεις των άμεσων δεικτών της αιθανόλης είναι υψηλές και δείχνει μεγάλη κατανάλωση αλκοόλης το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, αλλά οι συγκεντρώσεις αυτές δεν μπορούν να συσχετιστούν με τη συγκέντρωση της αλκοόλης στο αίμα στον χρόνο που αναφέρεται ο βιασμός. Γενικά η αιθανόλη μπορεί να προκαλέσει αμνησία, να επηρεάσει την κρίση του ατόμου σημαντικά, να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να δίνει συγκατάθεση (άρση αναστολών) […] Σύμφωνα με το European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction, η αιθανόλη προκαλεί απώλεια του ελέγχου και της συνείδησης όταν βρίσκεται στον οργανισμό του ανθρώπου σε μεγάλες ποσότητες και τα επίπεδα της αλκοόλης στο αίμα τη χρονική στιγμή του συμβάντος υπολογίστηκαν να είναι πάνω από 2 γραμμάρια ανά λίτρο (0,5 γραμμάριο ανά λίτρο είναι το όριο για τα τροχαία ατυχήματα)”. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα