Στήλες άλατος παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που ακολουθούν την αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη και την απαλλαγή του κατηγορούμενου στην υπόθεση ομαδικού βιασμού της Γεωργίας Μπίκα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο φαίνεται ότι δόθηκε “άφεση” σε δύο αδικήματα που παρουσιάζουν πολλά κοινά στοιχεία, με σημαντικότερη την εγκληματική αδιαφορία της δικαιοσύνης και της πολιτείας.

Υπόθεση Φιλιππίδη: Το χρονικό της φυλάκισης 

O γνωστός ηθοποιός, Πέτρος Φιλιππίδης, κρίθηκε προφυλακιστέος τον Ιούλιο του 2021, έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση και πράξεις που προσβάλλουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια. Την αρχή έκαναν τρεις ηθοποιοί: Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη, που παρόλο που τα εγκλήματα τους είχαν παραγραφεί, προέβησαν σε υπογραφές καταγγελίες ζητώντας να επιληφθεί δικαιοσύνη και να διαγραφεί ο Πέτρος Φιλιππίδης από το Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). 

Οι καταγγελίες των τριών γυναικών έδωσαν τη δύναμη που χρειάζονταν κι άλλες κοπέλες και έτσι δημιουργώντας ένα domino effect, ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίνεται προφυλακιστέος και φυλακίζεται για σχεδόν ένα χρόνο, με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας να τον βαραίνουν. 

Η εισαγγελική απόφαση της αποφυλάκισης

Το τελευταίο διάστημα, ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από ένα ελαφρύ εγκεφαλικό που υπέστη. Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να αφεθεί ελεύθερος, με το σκεπτικό ότι “δεν είναι επικίνδυνος πλέον να τελέσει ίδια αδικήματα αφού είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του και οι συνεργάτιδες του είναι υποψιασμένες”. Λογικότατο, γιατί μόνο στο χώρο εργασίας του μπορεί κανείς να προβεί σε κακοποιητικές πράξεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περιορισμοί για να αποφυλακιστεί ο κ. Φιλιππίδης είναι οι εξής: 

-Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

-Εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

-Επιβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ. Η εγγύηση θα πρέπει να καταβληθεί εντός προθεσμίας δέκα ημερών.

Οι αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία

Οι δικηγόροι των γυναικών που κατήγγειλαν πέρυσι το γνωστό ηθοποιό χαρακτηρίζουν αυτή την απόφαση ως “αναμενόμενη”. Σαφώς, υπάρχουν νομικά παραθυράκια σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κι αυτό γιατί το σύστημα δεν είναι τιμωρητικό, αλλά σωφρονιστικό. Πώς, όμως, περιμένουμε να δοθεί μεγαλύτερη υπόσταση στο #MeToo, όταν επιβάλλεται μια τόσο ελαφριά ποινή σε τέτοιες πράξεις; Αν ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο Πέτρος Φιλιππίδης, θα ήταν τόσο επιεικής η εισαγγελέας μαζί του;

Όταν τα θύματα βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν δημόσια για τα βιώματα που σημάδεψαν τις ψυχές τους και να τα βιώνουν ξανά και ξανά μέσω της αφήγησής τους, με επακόλουθο ο δράστης να “πέσει στα μαλακά”, πώς περιμένουμε να δοθεί έναυσμα σε όλο και περισσότερα θύματα να μιλήσουν; Όταν η ίδια η κοινωνία φροντίζει να αποσιωπεί, επικουρεί και εξασφαλίζει τη σιωπή.

Μια απ’ τα ίδια και στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα

Το βράδυ της φετινής Πρωτοχρονιάς κατέθεσε ότι βιάστηκε ομαδικώς η Γεωργία Μπίκα, σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Πολύ μελάνι χύθηκε γύρω από αυτή την υπόθεση, με τη Γεωργία να δηλώνει ότι: “Θα φτάσει μέχρι το Θεό, για να δικαιωθεί”.

Για την υπόθεση κατηγορείται ένας 27χρονος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση της Γεωργίας. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αρνούμενος τις κατηγορίες.

Η εισαγγελέας κατηγορεί τη Γεωργία για “ασύστολα ψεύδη”

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε, κάνει δεκτή την 62 σελίδων εισήγηση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Κυριακής Κλιάμπα, η οποία απεφάνθη ότι οι καταγγελίες της Γεωργίας αποτελούν “μυθεύματα και ασύστολα ψεύδη”.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “(σ.σ. Η Γεωργία Μπίκα) έπλασε μια ιστορία με ηρωίδα θύμα την ίδια, διανθίζοντας την κάθε φορά κατά το δοκούν με χονδροειδέστατα ψεύδη, ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη αληθοφάνεια στην περιγραφή των γεγονότων, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο και όχι μόνον», ανέφερε η εισαγγελική πρόταση”.

Τι δήλωσε η Γεωργία για όσα βίωσε;

“Δε θυμάμαι τελικά αν πήγα με τη θέλησή μου στο δωμάτιο που ξύπνησα την επόμενη μέρα. Αναγνωρίζω με βεβαιότητα τον Α. (σ.σ. τον 27χρονο κατηγορούμενο) ως έναν εκ των αντρών που μου ζήτησαν να κοιμηθώ μαζί τους και που επέμεναν παρά την αντίρρησή μου.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι ξαπλωμένη σε μια κατάσταση που δεν ήθελα αλλά δεν μπορούσα να αποτρέψω, ήθελα να δώσει το κορμί μου μια ώθηση να σταματήσει αυτό, καταλάβαινα ότι ήταν κάτι κακό, αλλά δεν μπορούσα να το σταματήσω […] Δε μου ασκήθηκε βία, αλλά η συνουσία που ακολούθησε δεν θα λάμβανε χώρα αν εγώ ήμουν νηφάλια”, έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ενώπιον των αρχών, η Γεωργία.

Πότε το σεξ θεωρείται βιασμός βάσει νόμου;

Να σημειωθεί, ότι εδώ και περίπου τρία χρόνια, για την ελληνική νομοθεσία το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός και δεν απαιτείται η απόδειξη της χρήσης ή απειλής βίας για να αποδειχθεί η εγκληματική πράξη. 

Η αλλαγή του νομικού ορισμού με βάση τη μη συναίνεση και όχι μόνο τη βία ή την αντίσταση, φιλοδοξούσε -μεταξύ άλλων- στο να μπει ένα τέλος στο στιγματισμό και τη διαπόμπευση, που αποτρέπουν τα θύματα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης από το να προβούν σε καταγγελία. Ή τουλάχιστον, έτσι θα ήταν αν η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν ήταν “επιλεκτική” ως προς τις ποινές που επιβάλλονται.

Τι έδειξαν στ’ αλήθεια οι τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας;

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του καθηγητή του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, Τοξικολογίας και Χημείας της Βέρνης, στο οποίο είχαν αποσταλεί δείγματα ούρων της Γεωργίας που λήφθηκαν μετά από περίπου 16 ώρες από τον καταγγελλόμενο βιασμό:

“Οι συγκεντρώσεις των άμεσων δεικτών της αιθανόλης είναι υψηλές και δείχνει μεγάλη κατανάλωση αλκοόλης το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, αλλά οι συγκεντρώσεις αυτές δεν μπορούν να συσχετιστούν με τη συγκέντρωση της αλκοόλης στο αίμα στον χρόνο που αναφέρεται ο βιασμός. Γενικά η αιθανόλη μπορεί να προκαλέσει αμνησία, να επηρεάσει την κρίση του ατόμου σημαντικά, να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να δίνει συγκατάθεση (άρση αναστολών) […] Σύμφωνα με το European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction, η αιθανόλη προκαλεί απώλεια του ελέγχου και της συνείδησης όταν βρίσκεται στον οργανισμό του ανθρώπου σε μεγάλες ποσότητες και τα επίπεδα της αλκοόλης στο αίμα τη χρονική στιγμή του συμβάντος υπολογίστηκαν να είναι πάνω από 2 γραμμάρια ανά λίτρο (0,5 γραμμάριο ανά λίτρο είναι το όριο για τα τροχαία ατυχήματα)”. 

Και ο νοών νοείτω.

Δύο λόγια…

Ένα και μόνο άρθρο δεν αρκεί για να αναφερθεί κανείς σε αυτές τις δύο υποθέσεις, ούτε στο μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα μέσα από την “άφεση αμαρτιών” που δίνεται αναίμακτα σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάθε φορά που η κοινωνία επιλέγει να σιωπήσει επιλεκτικά, αυτομάτως συνεργεί έμμεσα και στην τέλεση παρόμοιων αδικημάτων.

Χρειαζόμαστε μια κοινωνία που να μας προστατεύει, που να μας δίνει χώρο να μιλήσουμε για όσα μας τραυματίζουν. Υπάρχουν ήδη αρκετά τραύματα εκεί έξω. Αντί να τα επεκτείνουμε και να τα πολλαπλασιάζουμε, ας προσπαθήσουμε να τα επουλώσουμε.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα