Ορισμένες θεωρίες συνομωσίας δεν αποκλείεται να έχουν ρεαλιστική υπόσταση και να παρέμειναν απλώς θεωρίες, επειδή αντικρούονταν με πολύ ισχυρά συμφέροντα. Άλλες θεωρίες, βέβαια, είναι δυσκολότερο να γίνουν πιστευτές, γιατί πλησιάζουν περισσότερο σε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Ποιές είναι, όμως, οι θεωρίες συνομωσίας που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες;

Η συνωμοσιολογία γύρω από τον κορωνοϊό

Το 2020, όλα άλλαξαν στην ζωή μας με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Νωπές παραμένουν σε όλα μας οι μνήμες της καραντίνας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την προστασία τη δική μας και των συνανθρώπων μας. Δεν έλειψαν, παρ’ όλα αυτά, οι ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας. Θεωρίες που, έως και σήμερα, διατηρούν μεγάλη βάση υποστηρικτών παγκοσμίως. 

Οι συνωμοσίες ξεκινούν από σενάρια περί υβριδικού οικονομικού πολέμου από την Κίνα ενάντια στη Δύση και φτάνουν μέχρι θεωρίες τεχνητής δημιουργίας του κορωνοϊού για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, με επίδικο την ραγδαία μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Η συνωμοσιολογία για τον κορωνοϊό μεταφέρθηκε το 2021 στα εμβόλια κατά της ασθένειας. Γεννήθηκαν θεωρίες περί ύπαρξης μικροτσίπ που θα συνέβαλε στον σταδιακό έλεγχο της καθημερινότητας όλων των πολιτών, όπως και ερμηνείες που αφορούσαν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο των συγκεκριμένων εμβολίων, εξαιτίας της άμεσης διάθεσής τους στο κοινό, δίχως μακροπρόθεσμες μελέτες περί πιθανών παρενεργειών.

Αν και οι θεωρίες του μικροτσίπ έχουν φτάσει σε σημείο διακωμώδησης, πολλά άτομα προβληματίστηκαν για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Τεκμήριο αποτελούν τα περιστατικά νόσησης εκατομμυρίων ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους.

Σίγουρα, οι θεωρίες συνομωσίας για τον κορωνοϊό θα βρίσκονται στην καθημερινότητά μας για πολλά χρόνια ακόμη. 

Η θεωρία του θανάτου της Avril Lavigne και η αντικατάστασή της απο σωσία

Φεύγουμε από την πανδημία και πάμε στη μουσική. Μια απο τις διασημότερες θεωρίες συνομωσίας της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας αφορά την Avril Lavigne. Η θεωρία αναφέρει πως η γνωστή τραγουδίστρια αυτοκτόνησε το 2003 και η δισκογραφική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν προχώρησε σε απόκρυψη του θανάτου της Lavigne και την αντικατάστασή της από μια σωσία, η οποία υποτίθεται ότι την υποδύεται μέχρι και σήμερα.

Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας αναφέρουν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου και της φωνής της Avril Lavigne σήμερα είναι διαφορετικά από αυτά που είχε πριν το 2003. Ως απόδειξη, μάλιστα, χρησιμοποιούν στίχους από τραγούδια της, όπου σύμφωνα με τους ίδιους εμπεριέχονται κρυφά μηνύματα που προφητεύουν την αντικατάστασή της. «Η μέρα που ξεγλίστρησες ήταν η μέρα που ανακάλυψα ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο».

Χρειάζεται, βέβαια, να αναφερθεί πως ο πρωτεργάτης της θεωρίας αυτής ομολόγησε πως όλη η ιστορία είναι πλαστή. Η ομολογία, εντούτοις, δεν εμποδίζει, έως και σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιμένουν πως ακόμα δεν βλέπουν την Avril Lavigne, αλλα μια σωσία της.  

Το σίγουρο είναι, πάντως, πως η συγκεκριμένη θεωρία έχει στιγματίσει την καριέρα της Lavigne εδώ και 17 χρόνια, αποπροσανατολίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου προς τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας – αντί για την μουσική της.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 

Επόμενη στάση συνωμοσιολογίας, η πολιτική. Επί σχεδόν 2 δεκαετίες, διακινείται από εκατομμύρια χρήστες του Internet η θεωρία της σκόπιμης διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, ούτως ώστε να εφευρεθεί το πρόσχημα της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

Βασικά επιχειρήματα της θεωρίας είναι η ομολογία του επικεφαλής του FBI, Ρόμπερτ Μίλλερ, το 2002, που αποκάλυψε ότι το FBI και η CIA κατείχαν σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα ύποπτα για τρομοκρατία και αεροπειρατεία, ενώ οι 2 υπηρεσίες συγκέντρωναν όλο και πιο πολλά στοιχεία που έδειχναν προς την τρομοκρατική επίθεση της 11/9.

Ο ίδιος, όπως και πολλοί αξιωματούχοι, ισχυρίζονται ότι κατέθεσαν αυτά τα στοιχεία στην αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς αυτα να αξιοποιηθούν τελικά. Η θεωρία έχει, μέχρι και σήμερα, εκατομμύρια υποστηρικτές. Για πάνω από 15 χρόνια,  δημοσιογράφοι και εθελοντικές ομάδες ερευνούν το ενδεχόμενο οι προαναφερθείσες θεωρίες να είναι τελικά πραγματικότητα.   

Bonus: Μια θεωρία συνωμοσίας την οποία σίγουρα δεν γνωρίζεις

Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την 17Ν

Την δεκαετία του ‘80 και του ‘90 μεγάλη μερίδα του δεξιού πολιτικού χώρου κατηγορούσε τον πρόεδρο και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ως τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Μια θεωρία συνωμοσίας, η οποία αποτελούσε συχνό αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Τελικά, μετά την σύλληψη της 17Ν, η θεωρία καταρρίφθηκε, καθώς στην δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν βρέθηκε ουδεμία σπιθαμή που να τη συνδέει με το τότε κυβερνών κόμμα.

Μοναδικό επιχείρημα που απέμεινε από αυτή τη θεωρία συνωμοσίας είναι η συμμετοχή του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα στη μαθητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, απο την οποία αποχώρησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.

Παντού συνωμοσίες τελικά;

Οι θεωρίες συνωμοσίας, άλλοτε σοβαρές, άλλοτε κωμικές, καταφέρνουν πάντα να μαγνητίζουν τα βλέμματα του κόσμου, έστω και λίγο. Εμείς, από την μεριά μας σαν σκεπτόμενοι πολίτες, οφείλουμε να είμαστε δεκτικοί στο να ακούμε, αλλά αυστηρά επιλεκτικοί στο τι πιστεύουμε. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα