“Στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση ότι ξεφτίζει”, είναι η φράση με την οποία ανοίγει το ρεπορτάζ. Το έγκλημα των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ναυάγιο της Πύλου καταγράφονται ως οι τρεις πυλώνες αμφισβήτησης της δικαιοσύνης.
Το πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Politico εξετάζει το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας μας μέσα από τρία κομβικά γεγονότα: Το έγκλημα των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ναυάγιο της Πύλου: “Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά, συμβάλλου στην αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ή χειρότερα, είναι ένοχοι.”
“«Υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας, ανεξάρτητος αξιωματούχος που εξετάζει τα λάθη στη διοίκηση του κράτους. Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτική ηγεσία».”

Το ρεπορτάζ συνεχίζει περιγράφοντας εν συντομία τα τρία γεγονότα, σχολιάζοντας πως: “Μεμονωμένα, αυτά μπορεί να μοιάζουν με το είδος των ατυχών περιστατικών που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Αλλά ο χειρισμός τους έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ομάδες θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και ισχυρίζονται ότι οι κρίσιμοι μάρτυρες μπλοκαρίστηκαν, τα νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα πέραν του να θολώσουν τα νερά.”
Το άρθρο συμπεριλάμβανε δήλωση του Βας Παναγιωτόπουλου, μέλους των Reporters Without Borders (RSF): “Με την ψευδαίσθηση της λειτουργικής δημοκρατίας, με κοινοβουλευτικές επιτροπές που δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές είναι άμεση πολιτική εμπλοκή και η εξουδετέρωση ανεξάρτητων παρατηρητών”.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως πέραν των πιο εμφανών παραδειγμάτων, “Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί, καθώς οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει συνηθισμένες, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, πολλές απωθήσεις μεταναστών έχουν φημολογηθεί, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης απειλούνται”.
Συμπληρώνει επίσης πως “Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για το Ινστιτούτο Έτερον για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την επιστροφή της Ελλάδας στη δημοκρατία, μόνο το 29 τοις εκατό των ανθρώπων εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το ρεκόρ της χώρας του. «Πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε πίστη στο ελληνικό δικαστικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός.”
Το άρθρο κλείνει μιλώντας αναλυτικά για τα τρία βασικά γεγονότα που ανέφερε στην εισαγωγή του.