Τι έγινε με το σκάνδαλο των Υποκλοπών; Η απόφαση του Αρείου Πάγου και μια καθοδική πορεία της δημοκρατίας που δεν μοιάζει να έχει τελειωμό.
«Πρόκειται για μια κοινωνία που βρίσκεται σε πτώση. Και καθώς πέφτει, συνεχίζει να λέει στον εαυτό της: “Μέχρι τώρα όλα καλά… Μέχρι τώρα τόσο καλά… Μέχρι στιγμής, καλά”. Δεν έχει σημασία πώς πέφτεις. Αλλά το πώς προσγειώνεσαι». Αυτά τα λόγια παρμένα από την ταινία La Haine μπορούν ίσως να περιγράψουν με τον καλύτερο τρόπο το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Ή αλλιώς, η Ελλάδα 2.0.
Μόνο που στην εγχώρια πραγματικότητα δεν υπάρχει εξέγερση, όπως στην ταινία. Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το άκρο της βαλκανικής χερσονήσου. Είναι το φάντασμα της συγκάλυψης, της αγανάκτησης και της απελπισίας. «Η μπανανία», «το μεγάλο κουκούλωμα», «η ντροπή της δημοκρατίας» είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούνται στους τίτλους ειδήσεων.
Ο Άρειος Πάγος απεφάνθη. Θα ασκήσει διώξεις για πλημμελήματα μόνο κατά oρισμένων ιδιωτών, για εμπλοκή σε παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά ούτε μια σύλληψη κανενός άλλου υπευθύνου. Το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι το τέλειο παραπέτασμα για να κρυφτεί από πίσω η κυβέρνηση.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία επελέγη παραδόξως, καθώς ήταν 7η στη σειρά της επετηρίδας, λίγους μήνες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της αφαίρεσε τη δικογραφία που βρισκόταν σε φάση ολοκλήρωσης από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και την ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Ο αντεισαγγελέας συνέταξε 300 σελίδες τους τελευταίους 9 μήνες που διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, οι οποίες διαβάστηκαν από την Αδειλίνη σε 3 μόλις ημέρες.
Έτσι, η Εισαγγελέας κατέληξε πως το Predator δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες (ΕΥΠ, ΔΑΕΕΒ ΕΛΑΣ), πως οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν απολύτως νόμιμες και αυτοί που παραπέμπονται σε δίκη για πλημμελήματα(!) είναι τέσσερις υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών.
Αν δεν ήταν η ΕΥΠ πίσω από τις παράνομες παρακολουθήσεις, όπως είπε χθες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τότε ποιος ήταν και γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δεν το έψαξε; Γιατί οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν έψαξαν τον εντολέα των παρακολουθήσεων; Ούτε τους εργαζομένους και τον υπεύθυνο της Intellexa;
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) σπεύδουν να αποδοκιμάσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Συγκεκριμένα, δηλώνουν: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαλλάξει την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών -που λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- από την ευθύνη για την αυθαίρετη παρακολούθηση των δημοσιογράφων στο #Predatorgate, παρά τα στοιχεία πολλών δημοσιογραφικών ερευνών».
#Greece: RSF regrets the Supreme Court's decision today to clear the 🇬🇷 intelligence service — operating under PM @kmitsotakis — of responsibility for the arbitrary surveillance of reporters in #Predatorgate, despite the evidence from several journalistic investigations. pic.twitter.com/J3UZEbAEYw
— RSF (@RSF_inter) July 30, 2024
«Η αντιδημοκρατική εκτροπή ολοκληρώνεται με την επίσημη εμφάνιση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ως Κλαδικής Εισαγγελέων της Νέας Δημοκρατίας» σχολιάζει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.
«Σήμερα, οι εγκέφαλοι του παρακράτους των παρακολουθήσεων που στήθηκε μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν. Αν νομίζουν, όμως, ότι η διερεύνηση του σκανδάλου και η απόδοση ευθυνών τελειώνει εδώ, αυταπατώνται».
Μάλιστα, η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook και επιβεβαιωμένο θύμα παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, απαντά μέσω της προσωπικής της ιστορίας για το αν υπάρχει «ανεξάρτητη και ικανή δικαιοσύνη στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι ηθικά και θεσμικά χρεοκοπημένη, και τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα όσα τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες και να βάλουμε για τουρίστες. Η καλύτερη επιλογή που έκανα ποτέ ήταν να φύγω από την χώρα – και δεν ήταν εύκολη. Επρεπε να χάσω τον ρομαντισμό μου οτι τα πράγματα για την χώρα μπορούν να βελτιωθούν, και οτί και εγώ μπορώ να βοηθήσω» σημειώνει.
«Με το πόρισμα του Αρείου Πάγου η χώρα είναι με τη βούλα παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να ασκεί κριτική στις αποφάσεις των φορέων κάθε εξουσίας, η δικαστική εξουσία δεν εξαιρείται» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, από το βήμα της Βουλής. «Η κυβέρνηση συντόνισε ένα ενιαίο εγκληματικό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και predator. Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι επικίνδυνο για την χώρα και ευθύνη όλων μας είναι η πτώση του».
Με το που αποκαλύφθηκε ότι 1 στους 3 –δηλαδή 27 κοινοί στόχοι– από όσους είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ και όλο αυτό θεωρείται σύμπτωση; Οι δημοσιογράφοι, οι αρχηγοί κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο και οι αρχηγοί του στρατού αποτελούσαν εθνική απειλή; Απαιτούνται εξηγήσεις.
Αντ’ αυτού, μπαίνει στο αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών (το χρονικό της οποίας έχουν καταγράψει οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν σε βάθος το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων) και ξεχνούν οι κυβερνώντες πως η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ζήτημα δημοκρατίας. Είναι σαν να παρακολουθούμε πολιτικό θρίλερ από τις οθόνες μας, μόνο που δεν είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα που προσφέρει μυθοπλασία, αλλά στεγνή ειδησεογραφία.
Για υπόγεια σύνδεση των υποκλοπών με την υπόθεση Καραϊβάζ κάνει λόγο ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στα Νέα, ενώ πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι καταστράφηκε CD με κρίσιμες συνομιλίες που αγνοούνταν τα τελευταία χρόνια με συρραπτικό. Κωμικοτραγικό; Ή απλά τραγικό που το περιεχόμενο δεν είχε αποτυπωθεί σε χαρτί, ούτε ετέθη θέμα από την Έδρα για αντίγραφο.
Η νέα αυτή διάσταση στην υπόθεση προέκυψε από τα δεδομένα που περιέχονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς ένας από τους στόχους του Predator αλλά και της ΕΥΠ ήταν μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, η στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και τότε προϊσταμένη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, Πηνελόπη Μηνιάτη, η οποία αποστρατεύτηκε την άνοιξη του 2022. Η επισύνδεση του τηλεφώνου της ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2021 (λίγες μέρες μετά την δολοφονία), ενώ μόλις 18 ημέρες μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της δέχθηκε στο κινητό της «μολυσμένο» SMS από το Predator.
Να σημειωθεί ότι μόλις αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αστυνομικού συντάκτη που ερευνούσε το οργανωμένο έγκλημα, λόγω αμφιβολιών…
Η σύγχρονη ελληνική δημοκρατία (μας;) κατήντησε κουρέλι, πάνω στο οποίο σκουπίζουν τις λάσπες τους οι έχοντες την εξουσία και οι θεσμοί, όπως η Δικαιοσύνη εις βάρος του ήδη κατακρεουργημένου κράτους δικαίου. Μέχρι να ξεσηκωθούν οι πολίτες και να διεκδικήσουν πίσω όλα όσα βίαια τους αφαιρέθηκαν.