Στο μέλλον θα κάνουμε σεξ με ρομπότ. Έρευνα, ωστόσο, αποκάλυψε μια άβολη αλήθεια για όσους θεωρούν τα sex bots ιδανικές συντρόφους: είναι μισογύνηδες. Όσο πιο άβουλη και χειραγωγήσιμη μια γυναίκα, τόσο το καλύτερο. Μας ξαφνιάζει;
Στην κλασική ταινία Metropolis (1927) του Fritz Lang, το ρομπότ Μαρία, που αποτελεί την πρώτη απεικόνιση ρομπότ στην μεγάλη οθόνη, διαθέτει γυναικεία σιλουέτα με μικρή μέση, στήθος, μεγάλη περιφέρεια και αποπλανητικό χαρακτήρα.
Στο Ex-Machina (2015), η Ava, ένα ρομπότ με γυναικεία ελκυστική όψη, κατασκευάστηκε με σκοπό να αποπλανήσει τον Caleb με την θηλυκότητα και την ταπεινότητά της. Στην σειρά επιστημονικής φαντασίας Westworld, οι όμορφες πρωταγωνίστριες έχουν κατασκευαστεί ως αντικείμενα του πόθου των αντρών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κακοποιούνται. Στο θρυλικό μυθιστόρημα The Stepford Wives, οι επιτυχημένες σύζυγοι των λιγότερο επιτυχημένων αντρών τους, αντικαθίστανται από ρομπότ πρόθυμα να τους περιποιούνται χωρίς να διαμαρτύρονται, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την γνωστή σκηνή στο Austin Powers με τα fembots που πυροβολούν μέσα από τα σουτιέν τους;
Η σεξουαλικοποίηση και φετιχοποίηση των ρομπότ στην ποπ κουλτούρα είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Άλλοτε σατιρίζει την κοινωνία και αποσκοπεί στο να ρίξει φως στις επιπτώσεις της πατριαρχίας, άλλες φορές οι ρόλοι είναι γραμμένοι από άντρες και απευθύνονται σε άντρες. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε κανονικοποιήσει την ανάθεση φύλου (και των στερεοτύπων που αυτό συνεπάγεται) σε ένα ρομπότ, και όπως φαίνεται αυτό δεν είναι κάτι που αποτελεί μόνο προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αφού σήμερα ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους είναι ήδη ανάμεσά μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Δρ. David Levy, ειδικό σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και συγγραφέα του “Love and Sex with Robots”, το 2050 οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα είναι κανονικότητα.
Η ερωτική επαφή με ρομπότ δεν είναι κάτι που μας σοκάρει. Η τεχνολογία είναι για τα καλά ενταγμένη στην ζωή μας, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη κάνουν αλματώδη βήματα μέρα με την μέρα, και για κάποιους ένα sex bot δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα sex toy ή μια συντροφική λύση στην «επιδημία της μοναξιάς» των τελευταίων ετών. Η βιομηχανία του Sex Tech σημειώνει έσοδα που ξεπερνούν τα 30 δις δολάρια ετησίως.
Ένα ρομπότ κοστίζει από 5 μέχρι 15 χιλιάδες δολάρια και μπορείς εύκολα να το προμηθευτείς από το διαδίκτυο, όπως και έχει κάνει περίπου το 17% του πληθυσμού. Σε κάποιες Ευρωπαϊκές πόλεις, μάλιστα, λειτουργούν Cybrothels, οίκοι ανοχής όπου η σεξεργασία εκτελείται από ρομπότ.
Σήμερα, ένα ρομπότ συντροφιάς διαθέτει ανθρώπινη θερμοκρασία, «αναπνοή», «καρδιακό χτύπο» και μπορεί να εξατομικευθεί επακριβώς στις προτιμήσεις του αγοραστή. Από το χρώμα των μαλλιών και το σχήμα των γεννητικών οργάνων, μέχρι την προφορά και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι αγοραστές επιλέγουν ακριβώς ότι τους εξιτάρει. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούν μέχρι και να προσδώσουν θεματικό πλαίσιο βιασμού, αφού κάποια ρομπότ, όπως η Frigid Farrah, έχουν προγραμματιστεί να αντιδρούν αρνητικά όταν αγγίζονται στα «γεννητικά όργανα».
Ορισμένες/οι θεωρούν αυτή την πρακτική ως μια διέξοδο για άτομα που εξιτάρονται από το βιασμό, αφού έτσι αποτρέπονται από το να προβούν τελικά στην εγκληματική πράξη. Άλλες/οι, όπως η Laura Bates, ιδρύτρια του Everyday Sexism Project, καταδικάζει την δημιουργία και πώληση τέτοιων μηχανημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά στην New York Times: «Ο βιασμός δεν είναι μια πράξη πάθους. Είναι ένα άγριο έγκλημα. Το να δώσουμε σε βιαστές κούκλες για βιασμό είναι σαν να δίνουμε σε δολοφόνους κούκλες για να τις μαχαιρώσουν».
Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία αναζητά μονίμως λόγους για να δικαιολογήσει τις παράλογες ορμές ορισμένων ανδρών. Λίγο η πατριαρχία που κανονικοποιεί τη βία, λίγο ο καπιταλισμός που κάνει τα στραβά μάτια αρκεί να πωληθεί το προϊόν, το να κυκλοφορούν ηλεκτρονικές γυναίκες που αφήνουν τους άντρες να κάνουν ό,τι απολύτως θέλουν πάνω τους, είναι πολύ πιο προβληματικό από ότι νομίζουμε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι περισσότεροι που δείχνουν ενδιαφέρον για σύναψη ερωτικών σχέσεων με ρομπότ είναι αυτοί που έχουν μισογυνιστικές απόψεις.
Έρευνα που διενεργήθηκε στον Καναδά έδειξε πως αυτοί που ενδιαφέρθηκαν κυρίως για την σεξουαλική επαφή με ρομπότ, είναι οι άντρες που διαθέτουν εχθρικά συναισθήματα απέναντι στις γυναίκες και που τις θεωρούν ανάξιες εμπιστοσύνης. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σύναψη πλατωνικών σχέσεων με ρομπότ, ενώ τα πολυσυντροφικά άτομα και όσα είναι ανοιχτά σε περιστασιακό σεξ, έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον για την συναναστροφή με ρομπότ γενικότερα, ξαφνιάζοντας τους ερευνητές που περίμεναν οι επαφές με ρομπότ να ενδιαφέρουν περισσότερο όσους/ες είναι ανοιχτοί/ές σε πολλές και διαφορετικές εμπειρίες.
@_victoria_lit Passport bros are thriving. #foryoupage #explore ♬ original sound – Victoria Lit
Τα αποτελέσματα είναι θλιβερά ωστόσο δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη τα κινήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο και έχουν σημαία τον μισογυνισμό. Από τους incels, μέχρι το κίνημα MGTOW (Men Going Their Own Way) αλλά και τους passport bros, όλο και περισσότεροι άντρες αντιδρούν στην ανεξαρτησία που επιζητούν οι γυναίκες, εναντιώνονται στον «υπερβολικό φεμινισμό της Δύσης» όπως λένε και είτε απομονώνονται είτε αναζητούν γυναίκες από άλλες πιο συντηρητικές χώρες.
Οι συγκεκριμένοι μάλλον θα πρέπει να ελπίζουν περισσότερο από όλους να μην έρθει η στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη (και τα sex robots) θα αποφασίσουν να μας εκδικηθούν.