Είναι «μία από τις δύο πιο αξιοκαταφρόνητες ταινίες που έχω δει ποτέ»  και «τα χρήματα που βγήκαν από τα εισιτήρια είναι βαμμένα με αίμα». Αν και τα παραπάνω σχόλια μόνο αναμενόμενοι δεν είναι για μια χριστουγεννιάτικη ταινία, έτσι υποδέχτηκε ο Αμερικανός Gene Siskel, ένας από τους πιο δημοφιλείς κριτικούς κινηματογράφου των ‘80s και των ‘90s, το φιλμ ‘’Silent Night, Deadly Night’’.

Ούτε πριν την κυκλοφορία της ταινίας στις αίθουσες το 1984, ούτε μετά, μια χριστουγεννιάτικη ταινία δεν ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση της προβολής της, μόλις μια βδομάδα μετά το άνοιγμά της στους κινηματογράφους. Το λες και «παράσημο» για τους δημιουργούς της. 

Ο Άγιος Βασίλης, που ξέρει πότε κοιμάσαι και πότε ξυπνάς κρατώντας ένα τσεκούρι στο χέρι, κατεβαίνει από μια παγωμένη καμινάδα για να φέρει τα «δώρα» του σε ένα ανυποψίαστο σπίτι. Αυτή είναι η αφίσα του ‘’Silent Night, Deadly Night’’ των ‘80s, που υπακούει στους κανόνες των πολύ βίαιων slasher φιλμ και εγκαινίασε ένα μικρό κινηματογραφικό σύμπαν, αφού την αρχική ταινία ακολούθησαν τέσσερα sequels κι ένα remake το 2012. Αν είστε φαν αυτού του κόσμου, θα χαρείτε να μάθετε ότι αυτή τη στιγμή, ένα ακόμα ένα remake βρίσκεται στα σκαριά. 

Πάμε ξανά πίσω στον Νοέμβριο του 1984, όμως. Μόνο με την κυκλοφορία της αφίσας και της τηλεοπτικής διαφήμισης της ταινίας, ομάδες γονέων οργάνωσαν διαδηλώσεις, απαιτώντας την απαγόρευση της προβολής της. Θεωρούσαν ότι η ταινία θα τραυμάτιζε για πάντα τα παιδιά και θα τα έκανε να χάσουν την πίστη τους στον Άγιο Βασίλη, οδηγώντας στην κατάρρευση ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα των Χριστουγέννων. 

Με την υποστήριξη αναγνωρίσιμων κριτικών, όπως ο Gene Siskel, στους αγανακτισμένους γονείς, το ‘’Silent Night, Deadly Night’’ αποσύρθηκε από τις αίθουσες πολύ γρήγορα, έχοντας συγκεντρώσει 2,5 εκατ. δολάρια, μετά από μόλις μια εβδομάδα προβολής – καθόλου άσχημα για ένα ιδιαίτερα low-budget φιλμ.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, η ταινία επέστρεψε στις αίθουσες, ενσωματώνοντας τις θεαματικά κακές κριτικές που είχε λάβει στη νέα καμπάνια προώθησης. Έτσι, το αντι-χριστουγεννιάτικο φιλμ των ‘80s ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο τη ρήση του αμφιλεγόμενου P.T. Barnum ότι δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα. 

Ας πούμε εδώ λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας που διαλύει τα χριστουγεννιάτικα κλισέ με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Πώς και γιατί ένας serial killer ντύνεται Άγιος Βασίλης και σκορπά τον θάνατο στο περάσμά του; Στην αρχή της ταινίας, ο μικρός Billy βλέπει τους γονείς του να δολοφονούνται άγρια από έναν άντρα με στολή Άγιου Βασίλη, ο οποίος τους στήνει ενέδρα σε έναν ερημικό δρόμο.

Ο Billy μεγαλώνει σε ένα Καθολικό ορφανοτροφείο, όπου κακοποιείται και βασανίζεται από εφιάλτες. Στα 18 του βρίσκει δουλειά σε ένα κατάστημα παιχνιδιών και υποχρεώνεται να φορέσει ο ίδιος τη στολή του Άη Βασίλη. Από εκεί και πέρα, ακολουθεί χάος. 

Όπως πολλές ταινίες που με το πέρασμα του χρόνου έγιναν o ορισμός του cult, έτσι και το ‘’Silent Night, Deadly Night’’ δεν ήταν καμία μεγάλη εμπορική επιτυχία στις αίθουσες, αλλά έγινε το απόλυτο hit της «σπιτικής» προβολής, όταν κυκλοφόρησε σε κασέτα και αργότερα σε DVD.

Ξέρω ανθρώπους που δεν νιώθουν ότι είναι Χριστούγεννα, αν δεν δουν το κλασικό cult φιλμ, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Πρέπει να παραδεχτώ ότι η προσωπική μου χριστουγεννιάτικη παράδοση περιλαμβάνει πιο αισιόδοξες ταινίες με λιγότερο αίμα, όπως το ‘’The Holiday’’ (2006) και το “Home Alone” (1990). Έτσι, μέχρι τώρα δεν είχα ξαναδεί ποτέ το ‘’Silent Night, Deadly Night’’. 

Ωστόσο, φέτος που τα μαγαζιά στόλισαν από μέσα Νοεμβρίου, την ώρα που ο υδράργυρος έδειχνε 25ºC, ξύπνησε μέσα μου η ανάγκη να δω μια ταινία που δεν υμνεί τη μαγεία των Χριστουγέννων. Είναι πιο ενδιαφέρον να δω έναν serial killer ντυμένο Άγιο Βασίλη να «σταυρώνει» ένα από τα θύματά του στο κεφάλι ταράνδου πάνω από το τζάκι, από το να παρακολουθήσω άλλη μια προκάτ χριστουγεννιάτικη κομεντί streaming πλατφόρμας, όπου η πρωταγωνίστρια ψάχνει να βρει τον έρωτα «για να μην είναι μόνη της και αυτά τα Χριστούγεννα». 

Υπάρχει κάτι ανακουφιστικό στο να παρακολουθείς μια ταινία που ανατρέπει όλα τα καλοσυνάτα σύμβολα με τα οποία έχεις μεγαλώσει και σου λέει ότι ναι, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι και τρομακτικά -ειδικά αν δουλεύεις σε κατάστημα παιχνιδιών, όπως ο πρωταγωνιστής. 

«Η Παραμονή Χριστουγέννων είναι η πιο τρομακτική νύχτα του χρόνου», για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του παππού του Billy. Όσοι δεν βλέπετε την ώρα να περάσουν οι γιορτές και δεν κατανοείτε όλη αυτή την καταναλωτική μανία και την επιβεβλημένη χαρά, με αυτή την ταινία θα πάρετε την εκδίκησή σας. Προσέξτε όμως! Ο Άγιος Βασίλης σας παρακολουθεί και ξέρει αν φέτος ήσαστε άτακτοι/ες.

Από εμάς, καλά Χριστούγεννα!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα