Στη σύγχρονη εποχή, τα Social Media έχουν εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας και, κατά συνέπεια, και τα trends που προβάλλουν.

Μάλιστα, οι πλατφόρμες αυτές έχουν επικριθεί ουκ ολίγες φορές για το περιεχόμενο και τις τάσεις που προωθούν. Εντούτοις, όπως στη ζωή, έτσι και στα Social Media, πολλά ζητήματα εναπόκεινται στην οπτική γωνία του καθενός.

Ως εκ τούτου, αν εστιάσουμε λίγο καλύτερα στα trends των Social Media, ενδεχομένως θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και μερικά εξ αυτών, τα οποία εμπεριέχουν θετικά μηνύματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα από αυτά τα βίντεο που έγιναν trends, δημιουργούνται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τη ηθική τόσο στα ίδια τα προϊόντα που προβάλλονται, όσο και τους τρόπους χρήσης.

Μέσα από αυτά τα βίντεο κι εμείς, με τη σειρά μας, ερχόμαστε πιο κοντά σε μια πιο συνειδητή σκέψη γύρω από αυτά που πρόκειται να αγοράσουμε αργότερα.

Ακόμη, μας προσφέρεται η δυνατότητα να επιλέξουμε – αλλά και να χτίσουμε – ένα μέλλον προσιτό και φιλικό απέναντι στο περιβάλλον και τους οργανισμούς που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα trends που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ηθική σε προϊόντα μόδας και ομορφιάς, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε χθες! 

Το λεγόμενο no makeup, makeup look

Αρκετά από τα trending βιντεάκια που θα βρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθούν ένα μακιγιάζ που είναι κυρίως σε γήινες αποχρώσεις, με λιγότερα καλλυντικά και περισσότερα προϊόντα skin care, και εστιάζει στην πιο καθαρή περιποίηση του προσώπου.

Πλέον, αναδεικνύεται μέσα από αυτό το trend το “υγιές δέρμα” και όχι αυτό που προσπαθούμε να το καλύψουμε συνεχώς με πολλά προϊόντα.

Το θετικό σε αυτό είναι ότι το να επιλέγουμε λιγότερα καλλυντικά σημαίνει πως χρησιμοποιούμε λιγότερα χημικά στο σώμα και το πρόσωπό μας, καθώς επίσης και στο περιβάλλον.

Επίσης, χρησιμοποιούνται λιγότερα πλαστικά και δεν καταλήγουν στα απορρίμματα σε ολόκληρους τόνους, όπως συνήθως συμβαίνει. Τέλος, εστιάζουμε σιγά σιγά στην ποιότητα και όχι την ποσότητα.

@daniellemarcan

no makeup makeup. should I post part 2? Ib @xolizahbeauty #makeup #beauty #makeuproutine

♬ XOLIZAHBEAUTY – xolizahbeauty

Τα πολυχρηστικά προϊόντα περιποίησης

Φαίνεται πως, πέρα από το ότι υπάρχει μια μείωση των προϊόντων που αγοράζουμε και μια κατανόηση του τι πραγματικά έχουμε ανάγκη, προωθείται και μια ακόμη πολύ θετική οπτική: Αυτή των πολυχρηστικών προϊόντων – αυτά τα προϊόντα, δηλαδή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. και ως σκιά, και ως ρουζ και ως lip gloss.

Έτσι, αντί να αγοράζουμε τρία διαφορετικά προϊόντα, ελαχιστοποιούμε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο και, συγχρόνως, τα περιττά έξοδα, έχοντας στη διάθεσή μας όλα όσα χρειαζόμαστε σε ένα μόνο προϊόν.

Προσεκτικές συνεργασίες εταιρειών και παραγωγή προϊόντων ομορφιάς με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι επωνυμίες αξιολογούν με ποιους συνεργάζονται, από την παραγωγή, την κατασκευή, τη μεταφορά – και όχι μόνο. Πολλές εταιρείες επιλέγουν να στηρίξουν προμηθευτές που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να προωθήσουν τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, πλέον, ελέγχουν αρκετές εταιρείες και το ηθικό κομμάτι. Οπότε, μέσα από τα trends συνεχώς προβάλλονται εταιρείες που πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.

Προϊόντα χωρίς πλαστικό και μηδενικά απόβλητα

H συσκευασία είναι σημαντικό να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα και ό,τι παραμένει να είναι είτε βιοαποδομήσιμο, είτε ανακυκλώσιμο. Έτσι, βλέπουμε προϊόντα από πλήρως ανακυκλώσιμα γυάλινα μπουκάλια και μεταλλικά καπάκια μέχρι σωλήνες αλουμινίου, δοχεία αποσμητικού από χαρτόνι και πολλά άλλα υλικά.

Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αρκετά βιντεακια στα Social Media αναφέρονται σε τέτοιου είδους συσκευασίες προϊόντων και πλέον σίγουρα, η πληροφορία αυτή, δεν παραλείπεται από τις επισημάνσεις των εταιρειών – αλλά και των influencers όταν προωθούν τα εν λόγω προϊόντα.

@jungleculture.eco

I love these zero waste beauty essentials! What are your favourites? Like and follow for more tips on how to live with less waste! 💚🌎 #zerowastebeauty #plasticfreebeauty #plasticfreebeautyproducts #fyp

♬ original sound – Music table

Υλικά τοπικά και οργανικά

Σίγουρα, έχεις παρατηρήσει και εσύ το ότι τα προϊόντα που κατά κύριο λόγο βλέπουμε πλέον σε trending βίντεο, είναι οργανικά, φυσικά ή, γενικότερα, με λιγότερα χημικά. Αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί η χρήση υλικών τοπικής προέλευσης συμβάλλει στη βιωσιμότητα, μειώνοντας την άσκοπη μεταφορά κατά τη δημιουργία του προϊόντος.

Από την άλλη πλευρά, οι μάρκες ομορφιάς αποφεύγουν τα τοξικά φυτοφάρμακα, χρησιμοποιώντας οργανικά υλικά ή και vegan, τα οποία προστατεύουν την επιδερμίδα μας, το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα, τους ωκεανούς και τις υδάτινες οδούς.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αξιοποιούνται συστατικά πιο ευεργετικά για το δέρμα από τα προϊόντα που προσφέρουν οι περισσότερες μεγάλες μάρκες ομορφιάς. 

Επαναγεμιζόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες 

Οι συσκευασίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ξαναγεμίσουν είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα trends που ήρθε για να μείνει – και πρέπει να μείνει. Αυτές οι συσκευασίες είναι διαθέσιμες από εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον και εναρμονίζονται με τα πρότυπα του “clean beauty”, διασφαλίζοντας ότι δεν δημιουργείται άσκοπα νέα συσκευασία. Με τη σειρά της, η πρακτική αυτή βοηθά στη διατήρηση των άψογα χρησιμοποιήσιμων συσκευασιών μακριά από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. 

Προϊόντα με ασυνήθιστες φόρμουλες

Τελικά, τι είναι αυτά τα περίεργα προϊόντα που βλέπουμε σε skin care routines και μακιγιάζ και αναρωτιόμαστε: “Τι μπορεί να είναι; Και γιατί μοιάζει έτσι;” Σας έχουμε νέα! Πρόκειται για προϊόντα που έρχονται σε μη παραδοσιακές μορφές για να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση πλαστικού.

Για παράδειγμα, οι εταιρείες δημιουργούν μπάρες σαμπουάν (παρόμοιες με πλάκες σαπουνιού) ή προϊόντα, όπως καθαριστικά, που διανέμουν σε σκόνη, αλλά σχηματίζονται σε καθαριστικό όταν προστίθεται νερό ή συμπαγή/στερεά αρώματα, αντί για τα τυπικά. 

Εν κατακλείδι, μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια πως αρκετά trends των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν και θετικό αντίκτυπο, αφού δεν αναδεικνύουν μόνο την υπερβολική, άσκοπη αλλά και βλαβερή κατανάλωση.

Σαφώς, όλα θέλουν μέτρο και προσοχή, όσο οργανικά ή οικολογικά κι αν είναι. Ωστόσο, θεωρούμε πως λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος για την προσωπική υγεία, οι μη τοξικές, οικολογικές και καθαρές φόρμουλες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι δημοφιλείς.

Εκτός αυτού, όλα τα παραπάνω trends θα ήταν ωφέλιμο να κυριαρχήσουν και να αποτελέσουν βασικούς κανόνες σε όλες τις εταιρείες είτε ανήκουν στο χώρο της ομορφιάς και της μόδας, είτε σε άλλους τομείς. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα