ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, το πλέον σύγχρονο και επίκαιρο fashion trend είναι αυτό της ηθικής μόδας, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να θέσουμε στο επίκεντρο την ανακύκλωση ρούχων. Πόσο απλό είναι, τελικά, να ανακυκλώσουμε τα ρούχα μας; Ποια είναι τα βήματα για να γίνει σωστά; Μπορούμε να δώσουμε παπούτσια και αξεσουάρ για ανακύκλωση –εκτός από ρούχα; Και τέλος, που καταλήγουν όλα όσα ανακυκλώνουμε;

Recycom & East West Greece: Δύο εταιρείες που μοίρασαν απλόχερα κάδους για την αναβίωση ειδών ένδυσης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Επίσης, κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Κατά συνέπεια, περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται, καταλήγει στις χωματερές. Οι εταιρείες Recycom και East West Greece, αφουγκραζόμενες τις ανάγκες για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής υγείας, αποφάσισαν να προσφέρουν στους πολίτες ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ρούχων. Συγκεκριμένα, σε αρκετά σημεία της Αθήνας (και σε άλλους δήμους της Ελλάδας), εντοπίζονται οι κόκκινοι και οι μοβ κάδοι ανακύκλωσης της Recycom, χάρη στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης. Άλλωστε, η εταιρεία αυτή εξαρχής δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη διαχείριση των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, προκειμένου να συντελέσει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος.

Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει υιοθετήσει και η Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία East West Greece, τοποθετώντας μοβ κάδους σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης

Καταρχάς, υπάρχουν ορισμένα βήματα αποτελεσματικής ανακύκλωσης των προσωπικών αντικειμένων στους μοβ ή/και τους κόκκινους κάδους:

  • Τοποθετούμε τα ρούχα/παπούτσια/αξεσουάρ μας σε μία καθαρή τσάντα.
  • Επισκεπτόμαστε τον πλησιέστερο κάδο και (αφού επιβεβαιώσουμε πως η χειρολαβή του κάδου είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω) τοποθετούμε την τσάντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
  • Τέλος, σπρώχνουμε το χερούλι προς τα πάνω, για να πέσει η τσάντα μέσα στον κάδο.

Έπειτα από μια μικρή διαλογή, τα ρούχα που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες –σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Εκτός αυτού, τα είδη ένδυσης διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Ακόμη, το υπόλοιπο ποσοστό των αντικειμένων προς ανακύκλωση εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση.

Τα επιτρεπόμενα αντικείμενα προς ανακύκλωση

Εν ολίγοις, πάσης φύσεως ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ και λευκά είδη σπιτιού. Οπωσδήποτε, ό,τι καταλήγει στους έγχρωμους αυτούς κάδους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και μέσα σε μια καθαρή τσάντα/σακούλα. Ειδικότερα, στους μοβ και στους κόκκινους κάδους επιτρέπονται τα εξής αντικείμενα:

  • Ρούχα
  • Παπούτσια
  • Αξεσουάρ (ζώνες, φουλάρια, κασκόλ γάντια κ.ά.)
  • Λευκά είδη (κουρτίνες, πετσέτες, μαξιλαροθήκες κ.ά.)
  • Τσάντες

Να σημειωθεί, πως μπορούμε να ρίξουμε και ταλαιπωρημένα ή ελαττωματικά ρούχα, ακριβώς επειδή ό,τι δεν μπορεί να ξαναφορεθεί, πηγαίνει κατευθείαν για ανακύκλωση, εν αντιθέσει με τα καλοδιατηρημένα ρούχα που δωρίζονται σε ευπαθείς ομάδες πολιτών. Από την άλλη πλευρά, απαγορεύεται να πετάμε στους κάδους:

  • Γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, ποτήρια κ.ά.)
  • Χάρτινα αντικείμενα (χαρτόκουτα, περιοδικά κ.ά.)
  • Πλαστικά αντικείμενα (τάπερ, δοχεία, μπουκάλια κ.ά.)
  • Μεταλλικά αντικείμενα (κηροπήγια, διακοσμητικά αντικείμενα κ.ά.)
  • Απορρίμματα πάσης φύσεως

Πώς ορίζονται η «επανάχρηση» και η «ανακύκλωση»;

Τα ρούχα που δίνονται για ανακύκλωση και δεν μπορούν να φορεθούν ξανά, αξιοποιούνται ως πρώτες ύλες για την εκ νέου δημιουργία ενδυμάτων, ηχομονωτικού και θερμομονωτικού υλικού, γέμισμα καθισμάτων αυτοκινήτου κ.λπ.

Τα ενθαρρυντικά νούμερα

Εδώ και μια δεκαετία, η Recycom έχει καταφέρει να επιτελέσει σπουδαίο έργο στην ανακύκλωση ειδών ένδυσης και υπόδυσης. Τα νούμερα των δράσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, σε μία χώρα που δείχνει το σκληρότερο πρόσωπό της απέναντι στις ανάγκες των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Πηγή: Recycom

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
8
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα