ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ

Recycom & East West Greece: Ένας πλήρης οδηγός για την ανακύκλωση ρούχων

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, το πλέον σύγχρονο και επίκαιρο fashion trend είναι αυτό της ηθικής μόδας, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να θέσουμε στο επίκεντρο την ανακύκλωση ρούχων. Πόσο απλό είναι, τελικά, να ανακυκλώσουμε τα ρούχα μας; Ποια είναι τα βήματα για να γίνει σωστά; Μπορούμε να δώσουμε παπούτσια και αξεσουάρ για ανακύκλωση – εκτός από ρούχα; Και τέλος, που καταλήγουν όλα όσα ανακυκλώνουμε;

Recycom & East West Greece: Δύο εταιρείες που μοίρασαν απλόχερα κάδους, οι οποίοι συμβάλλουν στην αναβίωση των ρούχων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Επίσης, κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Κατά συνέπεια, περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται, καταλήγει στις χωματερές.

Οι εταιρείες Recycom και East West Greece, αφουγκραζόμενες τις ανάγκες για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής υγείας, αποφάσισαν να προσφέρουν στους πολίτες ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ρούχων.

Συγκεκριμένα, σε αρκετά σημεία της Αθήνας (και σε άλλους Δήμους της Ελλάδας), εντοπίζονται οι κόκκινοι και οι μοβ κάδοι ανακύκλωσης της Recycom, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης.

Άλλωστε, η εταιρεία αυτή εξ αρχής δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη διαχείριση των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, προκειμένου να συντελέσει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος.

Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει υιοθετήσει και η Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρία East West Greece, τοποθετώντας μοβ κάδους σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης;

Καταρχάς, υπάρχουν ορισμένα βήματα για να ανακυκλώσουμε σωστά τα προσωπικά μας αντικείμενα στους μοβ ή/και τους κόκκινους κάδους:

-Τοποθετούμε τα ρούχα/παπούτσια/αξεσουάρ μας σε μία καθαρή τσάντα.

-Επισκεπτόμαστε τον πλησιέστερο κάδο και (αφού επιβεβαιώσουμε πως η χειρολαβή του κάδου είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω) τοποθετούμε την τσάντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

-Τέλος, σπρώχνουμε το χερούλι προς τα πάνω, για να πέσει η τσάντα μέσα στον κάδο.

Έπειτα από μια μικρή διαλογή, τα ρούχα που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες – σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Εκτός αυτού, τα είδη ένδυσης διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Ακόμη, το υπόλοιπο ποσοστό των αντικειμένων προς ανακύκλωση εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση.

Ποια αντικείμενα επιτρέπεται να ανακυκλωθούν στους συγκεκριμένους κάδους;

Εν ολίγοις, πάσης φύσεως ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ και λευκά είδη σπιτιού. Οπωσδήποτε, ό,τι καταλήγει στους έγχρωμους αυτούς κάδους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και μέσα σε μια καθαρή τσάντα/σακούλα.

Ειδικότερα, στους μοβ και στους κόκκινους κάδους μπορούμε να ρίχνουμε:

-Ρούχα

-Παπούτσια

-Αξεσουάρ (ζώνες, φουλάρια, κασκόλ γάντια κ.ά.)

-Λευκά είδη (κουρτίνες, πετσέτες, μαξιλαροθήκες κ.ά.)

-Τσάντες

Να σημειωθεί, πως μπορούμε να ρίξουμε και ταλαιπωρημένα ή ελαττωματικά ρούχα, ακριβώς επειδή ό,τι δεν μπορεί να ξαναφορεθεί πηγαίνει κατευθείαν για ανακύκλωση. Εν αντιθέσει με τα καλοδιατηρημένα ρούχα, που δωρίζονται σε ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, απαγορεύεται να πετάμε στους κάδους:

-Γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, ποτήρια κ.ά.)

-Χάρτινα αντικείμενα (χαρτόκουτα, περιοδικά κ.ά.)

-Πλαστικά αντικείμενα (τάπερ, δοχεία, μπουκάλια κ.ά.)

-Μεταλλικά αντικείμενα (κηροπήγια, διακοσμητικά αντικείμενα κ.ά.)

-Απορρίμματα πάσης φύσεως

Πώς ορίζεται η «επανάχρηση» και η «ανακύκλωση»;

Τα ρούχα που δίνονται για ανακύκλωση και δεν μπορούν να φορεθούν ξανά, αξιοποιούνται ως πρώτες ύλες για την εκ νέου δημιουργία ενδυμάτων, ηχομονωτικού και θερμομονωτικού υλικού, γέμισμα καθισμάτων αυτοκινήτου κ.λπ.

Τα ενθαρρυντικά νούμερα γεννούν αισθήματα αισιοδοξίας

Εδώ και μια δεκαετία, η Recycom έχει καταφέρει να επιτελέσει σπουδαίο έργο στην ανακύκλωση ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Τα νούμερα των δράσεων είναι τόσο ενθαρρυντικά, που μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε αισιόδοξα για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον, σε μία χώρα που δείχνει το σκληρότερο πρόσωπό της απέναντι στις ανάγκες των πολιτών.

Εμείς πήραμε ήδη μέρος στην ανακύκλωση ρούχων. Εσύ, ακόμα;

More like this