Γυμναστική χωρίς ρούχα: Νομίζω ήταν αρχές του 2021, όταν συνέβη. Και νομίζω πως αυτή την πληροφορία δεν την έχω μοιραστεί ούτε με τις κολλητές μου. Και δεν θα το έκανα αν…

Ιανουάριος 2021

Η νέα χρονιά μας βρίσκει κλειστούς για… “δυο εβδομάδες” ακόμα! Η αλήθεια είναι, όμως, πως είμαστε κλειστοί εδώ και 2,5 μήνες και τα προγνωστικά δίνουν άλλους 3-4 μήνες μέχρι τη λήξη της δεύτερης καραντίνας. Όπως καταλαβαίνεις, η γυμναστική δε λείπει από τη ζωή μας. Αν κόψουμε και τη γυμναστική… πάει! Θα πάρουμε τα βουνά.

Σε αυτή τη φάση – κακά τα ψέματα – το motivation για τη γυμναστική είναι σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει. Αυτή η συνθήκη, λοιπόν, με έφερε πιο κοντά στα heavy metal ακούσματά μου. Με ενέπνεε. Έκλεινα φώτα και  μπαλκονόπορτες και άφηνα μόνο το φωτιστικό του κομοδίνου μου ανοιχτό. Ε, πέταγα και τα έξτρα ρούχα, αφού δεν με έβλεπε άνθρωπος… και η προπόνηση ξεκινούσε.

Στην αρχή, φορούσα ένα εσώρουχο σαν σορτσάκι και ένα μπουστάκι. Μετά το μπουστάκι έγινε ένα «παμπάλαιο μπουστάκι» για να μη με σφίγγει καθόλου και τελος, μια φορά το είχα βγάλει εντελώς θυμάμαι.

Νοέμβριος 2022

– Να γράψουμε ποια οφέλη προσφέρει η γυμναστική χωρίς ρούχα!

– (Με παρακολουθούν) Λέτε;

– Είναι ωραίο και μας αρέσει!

– Για να δούμε…

Αλλά να σου πω κάτι; Δεν μπορεί! Αφού το έχω κάνει εγώ, όλο και κάποιος άλλος θα το έχει κάνει και θα ταυτιστεί μαζί μου ε;! Τι, όχι;!

Λοιπόν, άκου. Μπορεί να ντρέπομαι να σε κοιτάξω στα μάτια μετά από αυτή την αποκάλυψη αλλά υπάρχουν σοβαρά οφέλη και θα αναλυθούν πάραυτα.

Ελευθερία κινήσεων

Η απελευθερωτική αυτή αίσθηση που μας παρέχει η αφαίρεση αρκετών υφασμάτων από πάνω μας είναι κάτι που όλοι όσοι ασκούμαστε έχουμε σκεφτεί. Το σώμα μας έχει αμέτρητες δυνατότητες και πολλές φορές τα σφιχτά ρούχα το περιορίζουν, ακόμα και υποσυνείδητα.

Ένα νέο φάσμα δυνατοτήτων για το σώμα σου ξετυλίγεται, όταν ασκείσαι γυμν@. Το εύρος κίνησης των ασκήσεων και των διατάσεων μεγιστοποιείται, ενώ παράλληλα το σώμα σου αναπνέει ελεύθερα και απομακρύνει ακόμα περισσότερες τοξίνες. Καλύτερα και από το να φορούσες τα πιο ακριβά αθλητικά ρούχα.

Σωστή τεχνική

Από τη δική μου οπτική, μπορώ να σου πω πως η γυμναστική χωρίς ρούχα σου επιτρέπει να παρατηρείς τον εαυτό σου και την τεχνική σου καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Μέσα από τα φαρδιά ρούχα, συχνά η τεχνική πάει… περίπατο!

Αντίθετα, όντας γυμνός, ένας ασκούμενος μπορεί συνεχώς να παρατηρεί και να ενεργοποιεί τους μυς του, καθώς γυμνάζεται. Μπορεί να δει και συνδέσει κάθε κίνηση με τον αντίστοιχο μυ που “δουλεύει” εκείνη τη στιγμή. Έξτρα γνώση για εσένα λοιπόν. Μη ντρέπεσαι! Καμάρωσε το σώμα και την προσπάθειά σου!

Αποδοχή 

Από την αρχή του άρθρου, δεν έβλεπα την ώρα να γράψω αυτό ακριβώς. Τη στιγμή που θα πετάξεις τα ρούχα από πάνω σου και θα κάνεις γυμναστική χωρίς ρούχα, θα πετάξεις μαζί τους τις ανασφάλειές σου. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει, παρά μόνο όταν άρχισα να σκέφτομαι το περιεχόμενο του άρθρου.

Το να παρατηρώ το σώμα μου γυμνό ενώ γυμνάζομαι και ενώ οι θέσεις των ασκήσεων μαζί με τις διπλίτσες που προκύπτουν στο δέρμα δεν είναι και οι πιο κολακευτικές, με έκανε να συνηθίσω την εικόνα μου ακριβώς όπως είναι, με αποτέλεσμα να το αποδεχτώ. Ναι, εννοείται πως ακόμα και οι επαγγελματίες στο χώρο του fitness έχουν ανασφάλειες

Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησα να τροποποιώ τις προπονήσεις μου και να δίνω έμφαση στην ποικιλία, στην απόκτηση νέων skills και δυνατοτήτων αλλά και στην αντοχή μου, με στόχο να ασκούμαι για να γίνομαι καλύτερη. Ξεκίνησα καλλισθενική γυμναστική, crossfit, pilates και snowboard. Άσκηση για να μαθαίνω νέα πράγματα, να περνάω καλά, να ξεσκάω και παράλληλα να γυμνάζομαι

Απελευθέρωση

Ειλικρινά, η άρση του χρονικού πλαισίου που έθετα – και που όλοι θέτουμε στον εαυτό μας για την υλοποίηση του προπονητικού μας στόχου – ήταν συγκλονιστικά απελευθερωτική. Σκέψου το. Με ό,τι καταπιανόμαστε, τρέχουμε. Θέλουμε να το ολοκληρώσουμε χθες και η υπομονή μας εξαντλείται με την πρώτη δυσκολία.

Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα κάνουμε ένα follow-up τους στόχους μας και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αυτό είναι γύρω στις 12 εβδομάδες, δηλαδή ανά τρίμηνο, και όχι ανά μία ώρα!

Η αποδοχή της διπλίτσας, της ζάρας, των ραγάδων, της ελίτσας που στη σπάει, της τριχοφυΐας, των αδύναμων χεριών, της έλλειψης ισορροπίας , είναι η αποδοχή του εαυτού σου. Το τέλειο σώμα είναι κι αυτό σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης… Αν θέλουμε, πάντα θα βρίσκουμε κάτι πάνω μας που θα το κατηγορούμε, επειδή δεν μας αρέσει. 

Αρέσει στους άλλους, όμως. Έτσι, όπως κι εσύ αγαπάς πράγματα σε άλλους ανθρώπους που εκείνοι τα βρίσκουν «άσχημα» ή «τρομακτικά» πάνω τους, μάθε να αγαπάς τον πιο φανατικό σου θαυμαστή, τον αγαπημένο σου σύντροφο, τον εαυτό σου.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα