Δυσμορφία σώματος και σεξ: Πώς σχετίζονται;

Σε μια κοινωνία όπου τα πρότυπα ομορφιάς γίνονται όλο και πιο αδύνατον να υιοθετηθούν από το μέσο όρο, πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να δουν με αγάπη την εικόνα που βλέπουν στον καθρέφτη τους και να αποδεχθούν ότι οι όποιες “ατέλειές” τους είναι εκείνες που τους κάνουν ενδιαφέροντες και ξεχωριστούς.

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε κάποια στιγμή σταθεί μπροστά από έναν καθρέφτη και έχουμε ευχηθεί να μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι πάνω μας. Για ορισμένους, όμως, η διαταραχή της εικόνας του σώματός τους μπορεί να είναι τόσο ακραία, ώστε να  παρεμβαίνει στην κοινωνική, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργία τους. Αυτό είναι γνωστό ως “Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή”.

https://www.tiktok.com/@anjalivarughese/video/6999361183086136581

Τι είναι η “Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή;

Η “Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή” (body dysmorphic disorder‎ ή αλλιώς BDD) είναι μια διαταραχή στην οποία ένα άτομο κατακλύζεται από έμμονες ιδέες ότι κάποιο μέρος του σώματος του είναι εμφανισιακά “λανθασμένο” ή/και άσχημο. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 12-13 και επηρεάζει μεταξύ 5-10 εκ. ανθρώπους στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να είναι αποκλειστικό.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, και κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας, το φαινόμενο αυτό είναι επίσης πολύ συχνό, λόγω του έντονου κοινωνικού στίγματος που υπάρχει γύρω από τη φυσική γήρανση. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του BDD είναι ότι όσοι υποφέρουν από αυτό, περνούν συνήθως 3 με 8 ώρες κάθε μέρα κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Οι πιο συχνές περιοχές ενασχόλησης και “προβληματισμού” τους είναι το πρόσωπο, τα μαλλιά, το δέρμα, το στήθος, τα γεννητικά όργανα, εντούτοις όμως οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μπορεί να γίνει εστία της διαταραχής.

Η “Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή” στη ζωή μας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών και θυληκότητων με Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή, ενοχλούνται περισσότερο από το πως δείχνουν οι γοφοί τους, βρίσκουν πάντα το βάρος τους προβληματικό και έχουν την τάση να «πειράζουν» το δέρμα τους και να έχουν νευρική βουλιμία.

Από την άλλη, ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών τείνει να περνά ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του στο γυμναστήριο –οι άνθρωποι αυτοί ασχολούνται κυρίως με το bodybuilding – τείνουν επίσης να παραμένουν άγαμοι και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. 

Οι άνθρωποι με BDD θεωρούν τον εαυτό τους “άσχημο” ή/και “παραμορφωμένο”. Συχνά δυσκολεύονται να βρουν έστω και ένα ελκυστικό σημείο στο σώμα τους. Πιστεύουν ότι οι άλλοι τους προσέχουν ιδιαίτερα με αρνητικό τρόπο και κοροϊδεύουν την εμφάνισή τους. Θεωρούν επίσης ότι λόγω της εμφάνισης τους, δεν θα καταφέρουν ποτέ να γίνουν αρεστοί και επιμένουν στην άποψη αυτή, ακόμη κι αν οι άλλοι έχουν αντίθετη γνώμη.

Η κατάσταση αυτή συχνά προκαλεί ή επιδεινώνει το άγχος, την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές.

H “Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή” και η σεξουαλική μας ζωή

Αυτό, με την σειρά του, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τη σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου.

Αν και η Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή, εντούτοις, οδηγεί συχνά είτε σε ψυχαναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς (καθώς χρησιμοποιείται το σεξ ως μέσο επιβεβαίωσης), είτε σε αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η δυσμορφία σώματος προκαλεί επίσης αυτοαμφισβήτηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω σε δυσάρεστες σεξουαλικές εμπειρίες.

Αυτό κάνει την επικοινωνία στο κρεβάτι πιο δύσκολη επειδή οι άνθρωποι με BDD ανησυχούν ότι φαίνονται περίεργα και αναρωτιούνται αν το σεξ μαζί τους μπορεί πραγματικά να είναι ευχάριστο. Το άγχος αυτό συχνά οδηγεί τους ανθρώπους αυτούς να προσέχουν εμμονικά την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια του σεξ, ώστε να φαίνονται πιο ελκυστικοί στους συντρόφους τους μειώνοντας έτσι την ικανοποίησή τους.

Πολλοί φοβούνται επίσης να πουν «όχι» όταν δεν θέλουν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή, αφού η ανάγκη για να αισθανθούν ελκυστικοί και επιθυμητοί είναι τόσο ισχυρή που καλύπτει όλες τις άλλες

Ακόμη, συχνά υιοθετούν συμπεριφορές όπως τράβηγμα μαλλιών, “σκάσιμο” σπυριών, υπερβολικό χτένισμα και δάγκωμα νυχιών. Τείνουν επίσης να αποφεύγουν το έντονο φως και κάποια συγκεκριμένη στάση κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης, να αγοράζουν τόνους καλλυντικών και να ζητούν επίμονα να κάνουν κάποια πλαστική επέμβαση. 

«Είμαι σχεδόν 37 ετών και δεν είχα ποτέ μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Δεν μπορώ να αφεθώ. Δεν μου αρέσει καθόλου όταν κάποιος εστιάζει σε μένα, στην αναπνοή μου και αμφισβητεί αν το απολαμβάνω. Αν είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, η σεξουαλική μου ορμή θα ήταν υψηλότερη. –θα ήμουν πιο ανοιχτόμυαλη και πειραματική – ξέρω ακριβώς τι μου αρέσει. Έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν έχω πιει, αλλά και πάλι όχι αρκετά. Πρέπει να το ξεπεράσω πριν να είναι πολύ αργά», εξομολογείται ανώνυμα μια κοπέλα στο Guardian

Υπάρχει μεγάλη πίεση στις μέρες μας να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας. Ωστόσο, αυτό που δεν μας έμαθαν ποτέ είναι το πόσο δύσκολη είναι η εξάσκηση της αυτοαγάπης. Προσπάθησε να του υπενθυμίζεις με τρόπο το πόσο υπέροχο είναι που όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι έχουμε ατέλειες και πως ο κόσμος θα ήταν βαρετός και ανιαρός αν ήμασταν όλοι “τέλειοι”.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα