Πώς μπορώ, τελικά, να αποβάλλω το άγχος και το στρες;

Δεν θέλω να φανώ προκλητική από την πρώτη ατάκα, αλλά δεν κρατιέμαι… Η ώρα είναι 8:25 π.μ. και κάθομαι σε ένα καφέ ακριβώς μπροστά στο παλιο λιμάνι των Χανίων, όπου απολαμβάνω το διπλό εσπρεσάκι μου! Γύρω στις 6 κατέβηκα από το καράβι και ναι, η πρώτη μέρα διακοπών είναι πλέον πραγματικότητα!

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, έψαξα να βρω τι επιλογές έχω σε γυμναστήριο και studios γυμναστικής εδώ γύρω, μιας και θα μείνω στην πόλη των Χανίων για 4 μέρες οπότε βολεύει να ξεκινήσω την ημέρα μου με μια ελαφριά προπόνηση.

Η επόμενη σκέψη μου ήταν πως το σώμα μου χρειάζεται ξεκούραση, οπότε σκέφτηκα να περιοριστώ στο περπάτημα, το κολύμπι και ίσως κάποιο water sport, όπως το surf που είναι και πολύ διασκεδαστικό.

Δε σου κρύβω πως αναρωτήθηκα γιατί η πρώτη μου σκέψη ήταν η άσκηση και συνειδητοποίησα πως πέρα από συνήθεια, η άσκηση για μένα είναι ιδιαίτερα αγχολυτική. Όταν μάλιστα η προπόνηση είναι πολύ ήπια –όπως συνηθίζω στις διακοπές – ανακουφίζει το σώμα και ξεκουράζει το μυαλό μου.

Ωστόσο, όταν δεν έχω πρόσβαση σε γυμναστήριο – και εδώ μάλλον δεν θα βρω κάτι λόγω Δεκαπενταύγουστου – έχω κάποιους τρόπους να σου προτείνω που θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις την ένταση και το στρες, ώστε να απολαύσεις κάθε στιγμή είτε των διακοπών είτε της καθημερινότητάς σου!

Here we go!

1. Πρωινό stretching

Δεν υπάρχει πιο ευχάριστος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου από την ενεργοποίηση της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων (ενεργοποίηση = κίνηση). Θα αισθανθείς μια μοναδική απελευθέρωση ενέργειας σε όλο σου το σώμα που θα ξυπνήσει όλες σου τις αισθήσεις!

Σαν να διαφημίζω σαμπουάν ακούγομαι, αλλά να ξέρεις πως και λίγα λέω! Επίσης, η yoga θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

2. Τεχνική 4-7-8

Ένα κόλπο που μου έμαθε ο ψυχολόγος μου και είναι mind-blowing το πόσο πιάνει είναι η τεχνική αναπνοών 4-7-8. Εισπνέεις για 4’’, κρατάς την αναπνοή σου για 7’’ και εκπνέεις για 8’’.

Αν σε δυσκολεύει λιγάκι, μείωσε τα δευτερόλεπτα. Θα σε βοηθήσει σε στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και πριν τον ύπνο.

3. Self-talk

Δυο άλλοι μαγικοί τρόποι για να αποτρέψεις τα στρεσογόνα αποτελέσματα που προκύπτουν όταν μιλάμε επικριτικά στον εαυτό μας για εμάς τους ίδιους είναι:

• Το να μιλήσεις ευγενικά και ενθαρρυντικά στον εαυτό σου –το «μπορείς να το κάνεις, πιστεύω σε σένα, αξίζεις» κ.λπ. ισχύουν και ας έχουν πολυφορεθεί. Οφείλουμε να μιλάμε με ωραίες λέξεις στον εαυτό μας, όπως κάνουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

• Το να ξεχωρίσεις αυτά που σου λέει ο εγκέφαλός σου από αυτά που πιστεύεις και ισχύουν πραγματικά. Παραδείγματος χάρη, θέλεις να πάει καλά ένα εγχείρημα που ξεκίνησες και ο εγκέφαλός σου σου λέει «σιγά μην τα καταφέρεις, δεν είναι για σένα αυτά».

Εκείνη τη στιγμή πες στον εαυτό σου «το μυαλό μου λέει πως δεν θα τα καταφέρω» κι έτσι θα διαχωρίσεις εσένα από τα «λάθος» μοτίβα που δημιουργούνται τόσα χρόνια και μας κρατάνε πίσω. Αυτός ο τρόπος, προσωπικά με ιντριγκάρει ιδιαίτερα γιατί νιώθω πως έρχομαι αντιμέτωπη με κάποιον που δεν με πιστεύει και βλέπω σαν πρόκληση την απόδειξη του αντιθέτου από αυτο. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…!

4. Περπάτα

Ας παραδεχτούμε πως το περπάτημα είναι υποτιμημένο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος που δρα ως αρωγός στην ενίσχυση της υγείας και την καταπολέμηση του στρες.

Και γιατί είναι υποτιμημένο; Επειδή είναι δωρεάν και έχουμε πρόσβαση σε αυτό ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μπαίνω σε άλλο θέμα τώρα, αλλά κάποια στιγμή αξίζει να αξιοποιήσουμε όσα μας δίνει η φύση αλλά και τις αμέτρητες δυνατότητες του οργανισμού μας προς όφελός μας.

Όποια ερώτηση κι αν προκύψει, η απάντηση βρίσκεται μέσα μας.

5. Παίξε & γέλα με την καρδιά σου!

Καταλαβαίνω πώς μπορεί να ακούγεται αυτό. Εσύ τώρα μπορεί να έχεις στρεσαριστεί και να λες μέσα σου: «Άσε μας ρε Καργάκου, καμία σοβαρή τεχνική αποβολής του άγχους θα μας πεις;»

Και η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε τη διασκέδαση, όταν τα deadlines τρέχουν, όταν κάποιο εμπόδιο εμφανίζεται στην εργασία μας, όταν νιώθουμε ανασφάλεια στο εργασιακό μας περιβάλλον…

Γι’ αυτό, πιστεύω ακόμα πιο έντονα πως η καλή παρέα, το παιχνίδι στην άμμο και τη θάλασσα, τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα γέλια είναι πηγή ζωής!

Και αν σκεφτείς πως θες απλά να καθίσεις κάτω από την ξαπλώστρα ή κάτω από το air-condition στον καναπέ σου, γιατί σου λείπει η σωματική και η πνευματική ξεκούραση, μαζί σου! Να συμπληρώσω πως η ξεκούραση είναι εξαιρετικά σημαντική, αρκεί να μη γίνει αδράνεια.

Γέλα και κινήσου όσο περισσότερο μπορείς!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα