Ένα ταξίδι στον κόσμο της yoga: Ειπωμένο από μια ψυχολόγο που έμαθε ότι η επικοινωνία σώματος και μυαλού είναι ένα τεράστιο δώρο προς τον εαυτό μας.

Συνομιλεί το σώμα με το μυαλό; Κι όμως, ναι!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως είναι να συνομιλεί το σώμα μας με το μυαλό μας; Πώς είναι, δηλαδή, να ακούμε ενεργά τις συζητήσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στις αισθήσεις και τις σκέψεις μας; Πολλές φορές ξεχνάμε να ξεκουραστούμε, να αφήσουμε πίσω τις σκέψεις και τις έγνοιες μας. Οι αναπνοές μας είναι γρήγορες και κοφτές σε μια προσπάθεια να πάρουμε και να δώσουμε όσα πιο πολλά γίνεται, όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ξεχνάμε να ακούσουμε το σώμα μας. Να το αφουγκραστούμε.

Τότε είναι που έρχεται η yoga να μας υπενθυμίσει την ανάγκη μας να  «γειωθούμε», να αγγίξουμε, και να ακούσουμε. Mindfulness δηλαδή! Αυτή είναι η στιγμή που μας δίνουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο κέντρο μας. Αν βρούμε τον τρόπο να έρθουμε σε επαφή με το κέντρο μας, μπορούμε να έρθουμε και σε πυρήνα κοινό. Ελεύθερα, απροκάλυπτα, αυθεντικά. Αυτό είναι σχέση. Όχι μόνο σχέση με τον άλλον, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό, άρα και διάλογος.

Η δύναμη της αναπνοής

Οι αναπνοές κατά την διάρκεια της mindfulness άσκησης, αυτό το τόσο γνωστό – μα και τόσο υποτιμημένο- «Hmmm», μας προσφέρουν τον χώρο και τον χρόνο να χαλαρώσουμε σώμα μα και μυαλό, να απολαύσουμε την διαδικασία και να δράσουμε συνειδητά. Επιτρέποντας μας να συμβεί ένα: «Υes Μind».

Ένα μυαλό δεκτικό στην εμπειρία και το βίωμα, ένα μυαλό που δημιουργεί μια ασφαλή πλατφόρμα, όπου οι σιωπές, τα λάθη και οι ματαιώσεις δεν είναι απαγορευτικά. Τώρα, μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας «ναι».

Κάπως έτσι, αφουγκραζόμαστε όσα το σώμα μας, μας καλεί να δούμε και να ακούσουμε προσφέροντας μας έτσι την δυνατότητα να μεγαλώσουμε, να μάθουμε και να στρέψουμε τον φακό μας στο σημείο που επιθυμεί να φροντιστεί.

Παύση και μετάβαση, λοιπόν. Να μπορείς να είσαι παρών/ούσα/ον μέσα στην πράξη, μέσα στην ροή, εκεί που η αλλαγή καλωσορίζεται και η απώλεια της ισορροπίας σταματά να είναι ένας απαγορευμένος λωτός. To σώμα μας έχει φωνή και είναι πρόθυμο να μας μιλήσει για τις αντιστάσεις, τα τυφλά μας σημεία, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Είναι εκεί, έτοιμο να συνομιλήσει και εν τέλει να ενωθεί με το μυαλό.

https://www.tiktok.com/@eri.vlc/video/7185320001665043718

Let’s get your mind in tune with your body

  • Ξέκλεψε 5 λεπτά μονάχα την ημέρα και διαλογίσου – βρες ένα μέρος ήσυχο και αναπαυτικό και προσπάθησε να αφήσεις τις σκέψεις σου να περάσουν σαν σύννεφα. Παράλληλα, εστίασε στην αναπνοή σου, φροντίζοντας να είναι αβίαστη, και ρυθμική.
  • Άφησε το σώμα σου να καθοδηγήσει τις δραστηριότητες της ημέρας. Καλό θα είναι να επικεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις και στο πως αισθάνεσαι. Αν π.χ. ξυπνήσεις χωρίς ιδιαίτερη ενέργεια, αναγνώρισε σου ότι σήμερα ίσως θέλεις ξεκούραση, πες στον εαυτό σου να πάρει χρόνο και ότι δεν χρειάζεται να βγάλει το full energetic πρόγραμμα που είχες σκεφτεί). 
  • Βρες χρόνο μέσα στην ημέρα να συνδέεσαι με τον εαυτό σου. Κάνε έναν περίπατο και εστίασε στους ήχους που ακούς, στις μυρωδιές που συναντάς, σ’ αυτά που ακουμπάς και αισθάνεσαι. Άγγιξε τα λουλούδια τα δέντρα, τα ζωάκια, ή ακόμα και εσένα. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική και κλείσε τα μάτια. Προσπάθησε να δώσεις όλη σου την προσοχή στην στάση που παίρνει το σώμα σου ασυνείδητα ενόσω χάνεται στην μελωδία, σε όλα εκείνα που συμβαίνουν μέσα σου.

  • Αγκάλιασε σε! Ναι, εσύ, σφίξε τα χέρια σου με τρυφερότητα γύρω από το σώμα σου. Το άγγιγμα, η αφή, έχει ως αποτέλεσμα της έκκληση ωκυτοκίνης – η ορμόνη της σύνδεσης, της χαράς, του ανήκειν – την φυσική ασπίδα του νευρικού μας συστήματος ενάντια στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες

Μπορεί για κάποιους η “στροφή” προς τα μέσα να μοιάζει τρομακτική ή περίεργη. Δοκιμάστε το, όμως, μην το φοβηθείτε. Άλλωστε, η yoga μοιάζει με ένα βήμα πιο κοντά στο “εδώ και τώρα”, μια προσπάθεια συμφιλίωσης του έξω με το μέσα μας, του μυαλού με το σώμα μας, το καταφύγιo μας.

Γράφει η Μαρία Μαθιουδάκη (Ψυχολόγος και Ειδικευόμενη στη Συστημική ψυχολογία)

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα