Ποιο είναι κίνητρο για να διατηρήσουμε τη γυμναστική στη ρουτίνα μας;

Είναι ο λόγος μιας ενέργειας. Ποιοι είναι οι λόγοι επιλογής αυτής της ενέργειας; Γιατί πρέπει ή γιατί το θέλω. Και ποιο είναι το κίνητρο σου για να γυμνάζεσαι; Κάποιος μπορεί να ασκείται επειδή του αρέσει ή επειδή θέλει να γίνεται καλύτερος στο άθλημα του, ή επειδή θέλει καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση ή ένα πιο δυνατό και γυμνασμένο σώμα. Κάποιος άλλος μπορεί να ασκείται λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.

Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να μοιραστώ μια ιστορία μου. Πριν από χρόνια, είχα ένα τρακάρισμα. Αναγκάστηκα να μείνω στο νοσοκομείο για ένα μήνα και όταν γύρισα στο σπίτι – με κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και με περίεργη ψυχολογία – έπιασα τον εαυτό μου να κάνει πράγματα, τα οποία δεν με είχα συνηθίσει! Ήταν πρωτόγνωρο για μένα να περιμένω στις 12 το μεσημέρι να ανοίξει το μπεργκεράδικο της γειτονιάς μου, ώστε να πάρω μπέργκερ και πατάτες τηγανητές! ΒΟΟΜ!

Λογικά, θα έχεις υποψιαστεί πως για να γράφω σε αυτή τη στήλη, η διατροφή και η άσκηση είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μου – όχι αυστηρά μεν, με συνέπεια δε. Συνεπώς, μια τέτοια περίοδος με αποκλειστικά junk διατροφή και καθόλου γυμναστική είναι κάτι που κανονικά δε με χαρακτηρίζει. Έχοντας κάνει παύση από όλες τις καλές μου συνήθειες και έχοντας ξεχάσει την επιβράβευση που έπαιρνα μέσω αυτών, το μυαλό μου άρχισε να σκέφτεται τις συνέπειες της έλλειψης όλων αυτών. Και εδώ ακριβώς, ήταν που άρχισε να με κινητοποιεί εκ νέου.

Ποιοί είναι, όμως, οι τρόποι για να κάνει κανείς self-motivation;

Ο ένας είναι η επιβράβευση, ότι δηλαδή έχω να κερδίσω κάτι μοναδικό μέσα από αυτό που κάνω (reward). Kαι ο άλλος, είναι ο φόβος για τις συνέπειες όσων κάνω ή δεν κάνω (fear of consequences).

Το δικό μου κυρίαρχο motivational style επιλέγω να είναι η επιβράβευση. Κι όμως, στην προσωπική ιστορία που περιέγραψα, άρχισε να κυριαρχεί το motivational style του φόβου για τις συνέπειες στην υγεία μου και αυτό ήταν που με επανέφερε στην πραγματικότητα.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την άποψη που αναπαρήγαγαν έντονα οι προηγούμενες γενεές. Έλεγαν: «Γίνε, παιδί μου, δικηγόρος/ γιατρός/ δάσκαλος, γιατί θα βγάζεις λεφτά και θα σε σέβονται». Δηλαδή τα χρήματα και το κοινωνικό στάτους έπρεπε να είναι οι οδηγοί των αποφάσεων μας.

Έτσι, πολλοί ήταν, και είναι, οι συνάνθρωποι μας που έκαναν πέρα τις επιθυμίες τους, τις ανάγκες τους, το όραμα τους, για να ικανοποιήσουν ανάγκες άλλων. Κι ήρθε, όμως, η ώρα που καταλάβαμε ότι το να κάνουμε ό,τι μας λένε και όχι αυτό που επιθυμούμε είναι μια από τις κυριότερες πηγές άγχους και στρες της ζωής μας.

Disclaimer: Είναι απόλυτα φυσιολογικό να συνδυάζουμε και τα δύο motivational styles στις επιλογές και στους στόχους μας. Π.χ. παίρνω επιβράβευση από τη γυμναστική, επειδή μου προσφέρει αμέτρητα οφέλη, όπως την καλή ψυχολογία, ένα γυμνασμένο σώμα, την θωράκιση του ανοσοποιητικού μου κ.α., ενώ παράλληλα έχω κατά νου και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη της, όπως π.χ. τα σκαμπανεβάσματα της ψυχολογίας μου.

Στην περίπτωση που επιλέξω αποκλειστικά το motivational style της επιβράβευσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να το εγκαταλείψω γιατί – λόγω του υπερενθουσιασμού μου – δεν έχω σκεφτεί τα όποια «εμπόδια» που ίσως προκύψουν. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που o φόβος για τις συνέπειες είναι το κυρίαρχο motivational style μας, τότε μήπως τελικά είμαστε καταδικασμένοι να γυρνάμε πάντα στο παράδειγμα με τις προηγούμενες γενεές;

Γυμναστική, ώρα 0: Μπορεί κανείς να αντέξει να απαρνηθεί τις επιθυμίες του και αυτά που τον γεμίζουν; 

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως αν αποτύχουμε στο εκάστοτε εγχείρημα, ίσως είναι γιατί είχαμε φοβηθεί περισσότερο την αποτυχία παρά τα ενδεχόμενα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί ότι θα αντιμετωπίσουμε, με αποτέλεσμα να το αφήσουμε στη μέση.

“Ο συνδυασμός των motivational style είναι το κλειδί της επιτυχίας και οι δυσκολίες είναι μέρος κάθε ταξιδιού. Γι’ αυτό αξίζει είναι να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι!”

Ένα ωραίο τρικ, είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου πού θέλει να φτάσει καθώς και τι θέλει να αποφύγει. Αυτά που σκέφτηκες, γράψε τα σε μία λίστα – βοηθάει ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ, ούτε εγώ το πίστευα – ώστε να τα επαναλαμβάνεις κάθε μέρα και να δημιουργείς έτσι νέα μοτίβα σκέψεων που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις όσα επιθυμείς. Να τα επαναλαμβάνεις κάθε μέρα, ώσπου να γίνουν κτήμα σου και μέρος του ταξιδιού σου.

Καλή επιτυχία στο πιο motivational ταξίδι!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα