Εκτός από σπουδαίος σκηνοθέτης, που μας χάρισε οπτικοακουστικά υπερθεάματα, όπως το: “Έτερος εγώ”, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ξέρει πολύ καλά πώς να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είναι ίσως από τους πιο κανονικούς ανθρώπους που βγαίνουν στην τηλεόραση σήμερα. Δε φοβήθηκε ποτέ να πει αυτά που πιστεύει, απαντά πάντα με όλη την ειλικρίνεια που τον διακρίνει σε ό,τι τον ρωτούν, χρησιμοποιεί λόγια ανθρώπων που θαυμάζει χωρίς να φοβάται μην του καταλογίσουν πως δεν έχει δικό του λόγο αλλά χρησιμοποιεί των άλλων και είναι πάντα εκεί για να μιλήσει για όσα σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα θα έπρεπε να είναι δεδομένα. 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή: «Ποιος είναι πρωινιάτικα» ρωτήθηκε από τη Μπέττυ Μαγγίρα: «Γιατί πιστεύει πως οι απόψεις του συζητιούνται τόσο πολύ», με τον ίδιο να σπεύδει να απαντήσει πως: «Το γεγονός πως όσα λέω, τα οποία και για μένα αλλά και για εσάς – τους παρουσιαστές της εκπομπής Μπέττυ Μαγγίρα και Δημήτρη Μακαλιά – είναι αυτονόητα, αποτελούν είδηση, γίνονται viral και έχουν τόσο μεγάλη απήχηση, είναι πρόβλημα». 

Μίλησε ακόμη, για το γεγονός πως τον εντυπωσιάζει όταν βλέπει γονείς παιδιών να χαλάνε τις σχέσεις τους μετά από ένα χωρισμό και για το ότι η Ελλάδα μπορεί να υστερεί τεχνολογικά έναντι σε ξένες  παραγωγές, αλλά η ευρεσιτεχνία μας πάντα υπερκαλύπτει τις όποιες ελλείψεις μας, μεταξύ άλλων.

Ζώντας σε έναν κόσμο που η κανονικότητα εντυπωσιάζει

Άνηκα πάντα σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που θα έβλεπα όλες τις συνεντεύξεις των ανθρώπων που θαύμαζα και που θα εντυπωσιαζόμουν με τα λόγια, τις απόψεις και το μυαλό τους.

Βλέποντας τη σημερινή συνέντευξη, όμως, και ακούγοντας τα λόγια του Σωτήρη Τσαφούλια, ξεκίνησα να σκέφτομαι: «Μήπως δεν θα έπρεπε να με εντυπωσιάζει το γεγονός πως ένας άνθρωπος της τέχνης επιλέγει να μιλήσει με ειλικρίνεια και ευθύτητα μπροστά σε μια κάμερα λέγοντας τα αυτονόητα;»

«Μήπως το γεγονός πως τα όσα λέει θα έπρεπε να είναι τόσο κανονικά και δεδομένα, δείχνει ότι πάσχουμε από κοινωνικά πρότυπα; Κι αν ναι; Πώς μπορεί να λυθεί αυτό;»

«Σε μια χώρα στην οποία, όπου και να σταθείς όλοι ξέρουν ποιο είναι το σωστό γι’ αυτή τη χώρα, γιατί αυτή η χώρα δεν πάει ποτέ μπροστά, αφού όλοι ξέρουν ποιο είναι το πιο σωστό;»

Την απάντηση στο ερώτημα την έδωσε ο ίδιος ο Σωτήρης Τσαφούλιας στη συνέντευξή του. Αφήναμε για χρόνια το μέτριο να μας κυβερνά. Όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Δίναμε λόγο και βήμα σε ανθρώπους που δε θα έπρεπε.

Αφήναμε ανθρώπους με προβληματικές συμπεριφορές, γνώμες και πράξεις να γίνονται πρότυπα για παιδιά και εφήβους (δες τα πρόσφατα γεγονότα στα βραβεία των Mad), θεοποιούσαμε ανθρώπους δίνοντάς τους βήμα και εξουσία χωρίς να κρίνουμε αν τα όσα έλεγαν είχαν υπόσταση με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε γύρω μας την “αυτοκρατορία της μετριότητας”.

https://www.youtube.com/watch?v=dd_VH55CIsg

Υπάρχει λύση; 

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι τόσο εύκολη, δυστυχώς. Τα κακώς ή τα μετρίως κείμενα χρόνων δε μπορούν να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν εν μία νυκτί. Για πολλά χρόνια, ήμασταν –και εξακολουθούμε να είμαστε– σε ένα τέλμα μέτριων καταστάσεων, με μέτριους εκπροσώπους και μέτρια (έως κάκιστα) δικαιώματα.

Σίγουρα, θα ήταν η τέλεια λύση να έρθει ένας σωτήρας και να μας βγάλει από την –οικονομική και κοινωνική– κρίση που μας ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια, όμως αυτό είναι δικό μας έργο. Αν δεν αποτινάξουμε εμείς καθετί που μας κρατάει πίσω και μας στερεί ένα καλύτερο μέλλον –για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές, τότε κανείς δε θα το κάνει.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι υπάρχει ελπίδα. Πάντα υπάρχει ελπίδα. Αν κανονικοί άνθρωποι, όπως ο Σωτήρης Τσαφούλιας συνεχίζουν να βρίσκονται ανάμεσά μας και να μιλούν όσο κανονικά θα έπρεπε να μιλούν όλοι, τότε ναι. Υπάρχει ελπίδα να γκρεμίσουμε τον κόσμο της μετριότητας και να δημιουργήσουμε έναν κανονικό κόσμο γύρω μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα