Μπορεί σύντομα να αναμένουμε τον Β’ «Λανθιμικό» Πόλεμο στα social media -και μάλιστα μέσα στην ίδια χρονιά- με αφορμή το άνοιγμα της νέας ταινίας του διεθνούς σκηνοθέτη, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν κι άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλμ Ελλήνων δημιουργών.
Η επιστροφή της σκηνοθέτιδας των «Δύσκολων Αποχαιρετισμών» και του “September”, Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο σινεμά, μια queer κομεντί που δεν μοιάζει με καμία άλλη δια χειρός Ζαχαρία Μαυροειδή και η τρυφερή ταινία του The Boy για μια μαμά και μια κόρη, με τη Σοφία Κόκκαλη και τη Βίκυ Καγιά είναι σίγουρα τρία από τα πιο πολλά υποσχόμενα φιλμ, που θα παρακολουθήσουμε σύντομα.
Εκτός όμως από τις ταινίες των καταξιωμένων σκηνοθετών, με ανυπομονησία περιμένουμε εκείνες των ανερχόμενων Ελλήνων δημιουργών που έχουν ήδη δώσει ξεχωριστά δείγματα κινηματογραφικής γραφής και αυτό το καλοκαίρι επιστρέφουν στις αίθουσες.
Ποτέ άλλοτε ο ελληνικός κινηματογράφος δεν είχε τέτοια ποικιλομορφία και δεν πειραματιζόταν με τόσα διαφορετικά genres. Το «εγώ δεν βλέπω στο σινεμά ελληνικές ταινίες» ευτυχώς ακούγεται πιο ξεπερασμένο παρά ποτέ.
Το καλοκαίρι της Κάρμεν, του Ζαχαρία Μαυροειδή
Λίγα χρόνια μετά τον «Απόστρατο», ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ζαχαρίας Μαυροειδής επιστρέφει με μια sexy και queer κομεντί που περιστρέφεται γύρω από την ανδρική φιλία, το ελληνικό καλοκαίρι και το ίδιο το σινεμά.
Ο Δημοσθένης και ο Νικήτας είναι δύο κολλητοί που πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να παραδώσουν μια ελκυστική σύνοψη της low-budget ταινίας τους, με θέμα το ελληνικό καλοκαίρι σε έναν Γάλλο παραγωγό, αν θέλουν να έχουν πιθανότητες για χρηματοδότηση.
Με φόντο τα βράχια στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, ένα σημείο με ειδικό βάρος για την queer Αθήνα, ξεδιπλώνεται η ταινία μέσα στην ταινία και μαζί μια σειρά από μνήμες, χωρισμούς, γέλια, one-night-stands και απογοητεύσεις των κεντρικών ηρώων.
Ο Μαυροειδής μαζί με τον συνσεναριογράφο του, Ξενοφώντα Χαλάτση παραδίδουν μια ευρηματική και fun ταινία που παίζει με τους κανόνες της μυθοπλασίας και χρησιμοποιεί υπέρ της όλα τα κλισέ της ρομαντικής κομεντί και του queer σινεμά. «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» έρχεται στα (θερινά) σινεμά στις 13 Ιουνίου από το Cinobo. Ανυπομονούμε!
Πολύδροσο, του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy)
Η νέα ταινία του The Boy είναι μια ιστορία για ανθρώπους τρυφερούς, σ’ έναν όχι τρυφερό κόσμο. Πρωταγωνίστριες είναι οι δύο Σοφίες, η κόρη την οποία υποδύεται η μαγνητική Σοφία Κόκκαλη και η μαμά που ενσαρκώνεται από τη Βίκυ Καγιά, σε μια αναπάντεχα ευαίσθητη ερμηνεία. Η κόρη αφήνει στο σπίτι της τον φίλο της και μετακομίζει για ένα διάστημα στο σπίτι της παιδικής της ηλικίας, καθώς την χρειάζεται η μαμά της που είναι άρρωστη και μπορεί να πεθάνει.
Στο ήσυχο προάστιο του Πολύδροσου, στο οποίο μεγάλωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, τελούνται οι προετοιμασίες αποχαιρετισμού της κόρης σε μια περασμένη εποχή, στην εφηβεία της, στις παλιές αγάπες, στη μαμά Σοφία. Μια σχέση μαμάς-κόρης που είναι τόσο ίδια και τόσο διαφορετική με όλες τις υπόλοιπες φωτίζεται με ένα απαλό φως που μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε ξύπνιοι. Από τις 16 Μαΐου, το «Πολύδροσο» είναι στις αίθουσες, από το Cinobo.
Wishbone, της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες δημιουργοί, τις ταινίες των οποίων οι σινεφίλ περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει σίγουρα η σκηνοθέτις Πέννυ Παναγιωτοπούλου. Μετά τα δύο εξαιρετικά φιλμ που χρονικά απείχαν αρκετά μεταξύ τους, «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου» (2002) και “September” (2013), έρχεται το “Wishbone”.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Κώστα, ενός αθώου νεαρού που οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του τον ωθούν να συνεργαστεί με δικηγορικά και άλλα κυκλώματα που κατασκευάζουν περιστατικά ιατρικής αμέλειας, καταστρέφοντας ανθρώπους.
Το σενάριο του “Wishbone” είναι διασκευή του διηγήματος της Κάλλιας Παπαδάκη, «Σαράντα Μέρες» από το βιβλίο της «Ο Ήχος του Ακάλυπτου» που επιμελήθηκε η ίδια η βραβευμένη συγγραφέας μαζί με την Πέννυ Παναγιωτοπούλου.
Παρόλο που η ταινία φαίνεται να έχει έναν διαφορετικό προσανατολισμό από την προηγούμενη φιλμογραφία της σκηνοθέτιδας, στο κέντρο της παραμένει ο άνθρωπος, η οικογένεια, η μοίρα και η απώλεια με τον χαρακτηριστικό ελλειπτικό τρόπο της Παναγιωτοπούλου, όπου η σιωπές κυριαρχούν –ακόμα και σε μια ιστορία που άλλος δημιουργός μπορεί να την γύριζε ως καθαρόαιμη περιπέτεια.
Μέντιουμ (Medium), της Χριστίνας Ιωακειμίδη
Μια ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης, σε μια Αθήνα που βράζει από τον αυγουστιάτικο καύσωνα, παραδίδει η σκηνοθέτις Χριστίνα Ιωακειμίδη, μετά το ντεμπούτο της, «Χάρισμα». H 16χρονη Ελευθερία, έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, έρχεται από την επαρχία στην Αθήνα, για να βρει τη μεγάλη της αδερφή, η οποία είναι ερωτευμένη και ετοιμόγεννη.
Η νεαρή κοπέλα περιπλανιέται μόνη της σε μια άγνωστη μεγάλη πόλη, μέχρι που γνωρίζει τον Άγγελο και ξυπνάει μέσα της η πρώτη ερωτική επιθυμία. Το γεγονός αυτό είναι η θρυαλλίδα που θα την οδηγήσει να ανακαλύψει έναν εντελώς καινούριο κόσμο.
Η πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Αγγελική Μπεβεράτου ενσαρκώνει τη 16χρονη πρωταγωνίστρια, ενώ η τραγουδίστρια Μάρθα Φριντζήλα κρατά έναν ρόλο έκπληξη σε αυτήν την τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που κέρδισε το βραβείο Cineuropa στο φεστιβάλ του Σαράγεβο. Ραντεβού τον Μάιο στις αίθουσες, από τη WEIRD WAVE.
Ο τελευταίος ταξιτζής, του Στέργιου Πάσχου
Ποιος είπε ότι οι Έλληνες σκηνοθέτες δεν καταπιάνονται με το δύσκολο είδος του ψυχολογικού θρίλερ; Ο δημιουργός της δραμεντί «Άφτερλωβ» επιστρέφει με μια σκοτεινή ιστορία, ιδωμένη μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή του, του 50χρονου Θωμά, κατ’ ανάγκην ταξιτζή, με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.
Η αυτοκτονία ενός πελάτη του ανασύρει όλες τις ματαιωμένες του προσδοκίες και τον βυθίζει στην ερωτική εμμονή, ως άλλον σκορσεζικό “Taxi Driver”. Η νουάρ ατμόσφαιρα, οι υποδόριες εκρήξεις του κεντρικού χαρακτήρα και η τελική σύγκρουση είναι σίγουρα μερικοί από τους λόγους που θέλουμε να παρακολουθήσουμε την υποβλητική ταινία του Πάσχου.
Ο πρωταγωνιστής Κώστας Κορωναίος έφυγε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ στην ταινία θα δούμε την Κλέλια Ανδριολάτου και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου σε δύο πολύ ιδιαίτερους ρόλους. Στις 27 Ιουνίου στους κινηματογράφους από τη WEIRD WAVE.
Guest Star, του Βασίλη Χριστοφιλάκη
Ως το πιο πολυφωτογραφημένο παιδί στην Ελλάδα, ο Λουκιανός Ασβεστόπουλος μεγαλώνει κάτω από τη σκιά των διάσημων νεκρών γονιών του, ένας β’ ανδρικός ρόλος στην ίδια του τη ζωή. Σαν ζωντανός-νεκρός περιφέρεται στα πρωινάδικα, μέχρι τη στιγμή που θα αποκτήσει τη δική του εκπομπή.
Έξι χρόνια μετά το “Too Much Info Clouding Over my Head”, o Βασίλης Χριστοφιλάκης παραδίδει άλλη μία σάτιρα του κόσμου του θεάματος, όπου ο κεντρικός χαρακτήρας είναι το alter ego του, που ερμηνεύεται από τον ίδιο –όπως και στην πρώτη του ταινία.
Στο “Guest Star” ένας ολόκληρος μηχανισμός μπαίνει σε λειτουργία, προκειμένου ο ήρωας να μεταμορφωθεί σε έναν επιτυχημένο παρουσιαστή. Ο Λουκιανός θα γίνει πιόνι στα χέρια των άλλων, αλλά ταυτόχρονα θα βρει επιτέλους τον χώρο που έψαχνε, προκειμένου να γίνει ο πρωταγωνιστής της ζωής του.
Οι επιρροές από Woody Allen και εν γένει αμερικάνικο indie είναι εμφανείς, ενώ μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη του ήρωα που υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης από ταινία σε ταινία. Τον Ιούνιο στις αίθουσες.