The Gray Man: Η πιο ακριβή παραγωγή του Netflix μέχρι σήμερα

Την προηγούμενη Παρασκευή βγήκε η νέα και πολυαναμενόμενη ταινία δράσης του NetflixThe Gray Man. Η ταινία είχε μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια πίσω της και είχε δώσει την υπόσχεση μιας θεαματικής δράσης ταινία, με ενδιαφέρουσα πλοκή, με το τρέιλερ της ταινίας να σε κάνει push για να θέλεις να το δεις.

Στην πραγματικότητα όμως, και το σενάριο αλλά και οι σκηνές δράσης φανήκαν να φτάνουν μόνο τη μετριότητα και τη μη πρωτοτυπία, με τους θεατές να μένουν απογοητευμένοι και οι προσδοκίες τους να παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Η υπόθεση, το σενάριο και τα προβλήματά τους

Η ταινία η ίδια φυσικά δεν είναι ότι δε βλέπεται. Προσφέρει άφθονες σκηνές δράσης και ένα σενάριο που έχει ως κύριο στόχο του την ψυχαγωγία μας για τις επόμενες δύο ώρες, σαν ένα “διάλειμμα” από τη μονοτονία της ρουτίνας. Το προβληματικό με το σενάριο αυτό είναι, πως δεν προσφέρει κάτι “καινούριο” στον πολύ-κινηματογραφημένο κόσμο των “σούπερ κατασκόπων”.

Στην ταινία ακολουθούμε τον ανώνυμο πράκτορα της CIA, με το ψευδώνυμο “Six” – κατά κόσμον, Ράιαν Γκόσλινγκ. Έναν πρώην κατάδικο-δολοφόνο, ο οποίος εντάσσεται στο πρόγραμμα της CIA “Sierra”, αφού ήταν ο μόνος τρόπος να ξεφύγει από την καταδίκη του. Εκεί, εκπαιδεύεται και γίνεται ο αριθμός ένα εκτελεστής της οργάνωσης.

Μέσα στα πρώτα 5 λεπτά της ταινίας, μεταφερόμαστε στο παρόν, όπου ο Six, με ένα καινούριο “συμβόλαιο” θανάτου  στα χέρια του, θα πρέπει να  εκτελέσει έναν σημαντικό στόχο της οργάνωσης. Μέσω αυτού, όμως, θα ανακαλύψει ότι το πρόγραμμα Sierra είναι στην πραγματικότητα διεφθαρμένο. Έτσι, αποφασίζει πως δεν θα ολοκληρώσει το συμβόλαιο του, και αντ’ αυτού τρέπεται σε φυγή, με αποτέλεσμα να βάλει όλη τη CIA να τον κυνηγάει.

Ναι, το σενάριο θυμίζει κάτι που όλοι έχουμε ξαναδεί εκατοντάδες φορές τώρα. Ο καλύτερος κατάσκοπος μιας οργάνωσης,  ανακαλύπτει κάτι σκοτεινό για την οργάνωση του και βρίσκεται κυνηγημένος απ’ όλους σαν προσπαθεί να καθαρίσει το όνομα του και να αποκαλύψει την αλήθεια. Ο James Bond, ο Ethan Hunt, ο Jason Bourne και τόσοι άλλοι κατάσκοποι που έχουν περάσει από την μεγάλη οθόνη, έχουν όλοι προσφέρει με κάποιο τρόπο την ίδια ιστορία και ίδιο συχνά τέλος.

Το υπέρογκο budget, O Ράιαν Γκόσλινγκ και τα άλλα παιδιά

Δυστυχώς, το σενάριο δεν ήταν το μόνο αδύναμο σημείο της ταινίας. Η ταινία είχε προϋπολογισμό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας την ταινία την πιο ακριβή που έχει παραγάγει ποτέ το Netflix. Έτσι, όταν γνωρίζεις πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για την παραγωγή αυτής της ταινίας, μένεις να απορείς, αφού πολλές από τις σκηνές δράσης είναι “πνιγμένες” μέσα σε καπνούς και περίεργες γωνίες λήψης, κάτι που σε βγάζει  εκτός από την ταινία αφού δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς γίνεται.

Με ένα αξιοζήλευτο καστ γεμάτο διασημότητες, σαν τους Ράιαν Γκόσλινγκ (Το ημερολόγιο, La la land, Blue Valentine) Κρις Έβανς (Ο Captain America αυτοπροσώπως), Ana de Armas (James Bond: No Time to Die) και τον Rege-Jean Page (Bridgerton) φαίνεται σχεδόν αδιανόητο να μην ήταν επιτυχία η ταινία.

Η ταινία είχε σκηνοθέτες τους Αδελφούς Ρούσο, γνωστοί για τις επιτυχίες τους στις ταινίες της Marvel Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame, αλλά και σειρές όπως το Community, κάτι που κάνει μεγαλύτερο το σοκ, πως η ταινία έχει λάβει τόσες μέτριες κριτικές, αφού η συνταγή για επιτυχία ήταν εκεί.

Η ιστοσελίδα Imdb.com έχει δώσει ένα μέτριο σκορ του 6.6/10, η Metacritic.com 49/100 από τους κριτές με τους θεατές να ψηλώνουν το σκορ σε 6.2/10 αλλά πάλι παραμένει σχετικά χαμηλό. Απ’ την άλλη η RottenTomatoes.com είναι η μόνη ιστοσελίδα που δίνει 90% από τους θεατές αλλά πάλι με τους κριτές να δίνουν πολύ χαμηλό σκορ στο 50%.

Αν και είναι συχνό φαινόμενο οι θεατές να έχουν πάντα πιο ψηλό σκορ από τους κριτές, φαίνεται ότι, αυτή την φορά, με εξαίρεση το RottenTomatoes.com, βρίσκονται σε συμφωνία.

Εν κατακλείδι

Η ταινία The Gray Man δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και που πολύ πιθανόν θα ξαναδούμε στο μέλλον. Εάν ψάχνεις για μία ταινία δράσης με ανακυκλωμένο μεν, αλλά ενδιαφέρον σενάριο που προσφέρει σκηνές ενθουσιασμού και έντονης μάχης, τότε η ταινία αυτή είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Εάν όμως έχεις ήδη δει τις αμέτρητες ταινίες αυτού του είδους – που τα τελευταία χρόνια έχουν βγει κατά εκατοντάδες – και ψάχνεις για κάτι καινούργιο, με ενδιαφέρουσα και όχι αναμενόμενη πλοκή, τότε ίσως καλύτερα να βρεις κάτι άλλο να κάνεις αυτές τις 2 ώρες – έτσι κι αλλιώς σε ένα χρόνο πάλι θα έχουμε κανένα καινούριο Mission Impossible ή James Bond.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα