ευχάριστες ειδήσεις

Καθώς μια ακόμη εβδομάδα έρχεται στο τέλος της, από κοινού με την ολοκλήρωση μια σειράς ατελείωτων υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, θα ήταν ωφέλιμος ένας επίλογος με θετικό πρόσημο, προκειμένου να υποδεχτούμε το Σαββατοκύριακο με βελτιωμένη διάθεση. Υπό αυτό το πρίσμα, συγκεντρώσαμε 5 ευχάριστες ειδήσεις, ως μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας μέσα σ’ ένα πλαίσιο ρουτίνας, αποστροφής, άγχους και παράνοιας.

Εταιρεία στην Ελλάδα εφαρμόζει πιλοτικά την τετραήμερη εργασία

Απίστευτο, κι όμως αληθινό.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της πολιτείας για εγκαθίδρυση της 6ήμερης ή 16ωρης εργασίας (!) και την επικείμενη επιστροφή της ελληνικής κοινωνίας σε εργασιακές συνθήκες που ίσχυαν προ δύο αιώνων, η τετραήμερη εργασία άρχισε σταδιακά να ενεργοποιείται και στη χώρα μας.

Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η πρώτη, πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας από το ελληνικό παράρτημα της PwC: «Ο ορισμός του προγράμματος 32ωρης εργασίας εβδομαδιαίως αφορά το εξάμηνο μεταξύ Ιουλίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, χωρίς καμία μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημα ή στα εργασιακά προνόμια των εργαζομένων. Συνοδεύεται δε, από ένα ήδη ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών», ανακοίνωσε η εταιρεία κι εμείς ακόμα χειροκροτούμε.

Πάντως, ευτυχώς που η ιδιωτική πρωτοβουλία υιοθετεί, βήμα-βήμα, μέτρα υπέρ της ευελιξίας, της παραγωγικότητας και του work-life balance, διότι αν περιμέναμε από το κράτος να ενδιαφερθεί για τις ανάγκες των εργαζομένων, ζήτω που καήκαμε.

Στην Ιταλία ξέρουν πως να ανταμείβουν τα άτομα που απαγκιστρώνονται από τα κινητά τους τηλέφωνα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κινητά τηλέφωνα είναι πια η προέκταση του χεριού μας, καθώς προσφέρουν ένα ατελείωτο φάσμα ενασχολήσεων/δυνατοτήτων (ενημέρωση, ψυχαγωγία, οργάνωση κ.ά). Εντούτοις, αποτελεί κοινή παραδοχή το στενάχωρο του εθισμού στις οθόνες και την ενδεχόμενη υιοθέτηση στρεβλών προτύπων. Με γνώμονα, λοιπόν, την επιβράβευση όσων απομακρύνονται από το κινητό τους τηλέφωνο, ένα εστιατόριο στην Ιταλία κερνάει… ένα μπουκάλι κρασί!

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου εστιατορίου: «Η τεχνολογία έχει μετατραπεί πια σε πρόβλημα. Δεν υπάρχει λόγος να τσεκάρουμε τα κινητά μας τηλέφωνα ανά πέντε δευτερόλεπτα, ενώ, για μερικούς ανθρώπους, είναι κάτι σαν ναρκωτικό πια αυτό. Επομένως, τους προσφέρουμε την ευκαιρία να αφήσουν στην άκρη τις συσκευές τους και, αντ’ αυτού, να απολαύσουν το ωραίο μας κρασί».

Θέλουμε περισσότερες τέτοιες προτάσεις.

ΠΑΜ.

@leca.ursachi

Al condominio 📍Verona, Italia. The restaurant where they offer you a wine bottle if you don’t use your phone. #restaurant #wine #italia #italy #verona #alcondominio #techfree

♬ original sound – Dexter Carr

Μικρότερο από ποτέ το μισθολογικό χάσμα στην Αγγλία

Οι αποκλίσεις στις αμοιβές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες (σαφώς δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο φύλα, απλώς ο διαχωρισμός γίνεται με αυτό τον τρόπο για λόγους ευκολίας), αποδεικνύουν την ύπαρξη πατριαρχικών καταλοίπων στη σημερινή κοινωνία, τις έμφυλες διακρίσεις και την σταθερή υποτίμηση γυναικών και θηλυκοτήτων στον εργασιακό χώρο.

Στην Αγγλία, παραδείγματος χάρη, τέσσερις στις πέντε εταιρείες εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες αμοιβές στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, μια απόκλιση που, αισίως, τείνει να μειώνεται. Να σημειωθεί, ότι από το 2017, οι εργοδότες που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ετησίως τα μισθολογικά τους στοιχεία, ούτως ώστε να είναι εμφανές το μέγεθος του μισθολογικού χάσματος σε σχέση με το φύλο.

Παρ’ όλο που το 78,4% των εταιρειών αυτών συνεχίζουν να παρέχουν χαμηλότερους μισθούς στις γυναίκες έναντι των ανδρών, ο μέσος όρος απόκλισης των κατατιθέμενων χρημάτων κυμαίνεται στο 9,1%– στο χαμηλότερο ποσοστό μέχρι και σήμερα.

Με αφορμή αυτή τη θετική μείωση στη μισθολογική «ψαλίδα», κρίνεται απαραίτητη η ενσωμάτωση ανάλογων πρακτικών και στην εγχώρια αγορά εργασίας. Διότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών, ο έλεγχος που διενεργείται για φυλετικές διακρίσεις τόσο στο ζήτημα του μισθού, όσο και γενικότερα, είναι μηδαμινός, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η πολυεπίπεδη ασυδοσία.

μισθολογικό χάσμα

Αλλαγή φύλου από τα 16 βάσει νόμου στη Σουηδία

Ένα νέο, πρωτοποριακό νομοσχέδιο πέρασε το κοινοβούλιο της Σουηδίας, το οποίο μειώνει το ελάχιστο όριο ηλικίας για νομική αλλαγή φύλου από 18 σε 16, ενώ  παράλληλα διευκολύνει την πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις. Οι δύο νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ, επισήμως, την 1η Ιουλίου του 2025 και θα προβλέπουν τα εξής:

  • Τη ρύθμιση των χειρουργικών επεμβάσεων για αλλαγή φύλου
  • Την οργάνωση της διοικητικής διαδικασίας για τη νομική αλλαγή φύλου στο μητρώο.

Ιδού, λοιπόν, μια μεταρρύθμιση προς μίμηση. Βουλή, ακούει;

νομοσχέδιο για αλλαγή φύλου στα 16, Σουηδία

Διαγραφή φοιτητικών χρεών ύψους 7,4 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Σε μια κίνηση υπέρ της «ανακούφισης» 277.000 ατόμων από χρέη φοιτητικών δανείων, φαίνεται να προβαίνει ο Πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.

«Όσο υπάρχουν άνθρωποι με αξιοσημείωτα χρέη από φοιτητικά δάνεια που μάχονται για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη, θα παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθειά μας να δώσουμε αναγκαίες “οικονομικές ανάσες” σε εκατομμύρια συμπολίτες μας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μιγκέλ Καρντόνα.

Εικόνες: Shutterstock

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα