βιβλία, εφηβικά χρόνια

Πέρα από τα σύγχρονα κλασικά που όλοι λίγο πολύ έχουμε στις βιβλιοθήκες μας, υπάρχουν και τα βιβλία εκείνα που σημάδεψαν προσωπικά τη γενιά μας και μας έμπασαν στον κόσμο της ανάγνωσης. Η λογοτεχνική τους αξία μπορεί να μην είναι μεγάλη, η συναισθηματική τους όμως είναι ανεκτίμητη για αυτό βρήκαν χώρο στη παρακάτω λίστα.

Η συγκινητική και αστεία Ιστορία της Τρέισι Μπίκερ, το τρίο φωτιά των Ερωτευμένων Κοριτσιών, το πιπεράτο ειδύλλιο στα Ιδιαίτερα Μαθήματα Αγάπης και φυσικά τα υπέροχα Κακά Κορίτσια. Κάθε βιβλίο της Jacqueline Wilson ήταν ένα κομμάτι της εφηβείας μας. Πριν ακόμα νιώσουμε το σκίρτημα της πρώτης αγάπης είχαμε ερωτευτεί, φιληθεί, ίσως και πληγωθεί, στις σελίδες της Wilson. Μπορεί να μην γνωρίζαμε τι είναι το goth style αλλά θέλαμε απεγνωσμένα να μοιάσουμε στη Νάντια και να βρούμε μια πιστή και πάντα δοτική κολλητή σαν την Έλλη. Το πραγματικά εντυπωσιακό με την περίπτωση των βιβλίων της Wilson είναι ότι ήταν συμπεριληπτικά πολύ πριν η συμπερίληψη μπει αναγκαία στη ζωή μας, λογοτεχνική και μη. Αυτό δείχνει ότι τα βιβλία της, εκτός από το ότι διαθέτουν ρεαλιστική πλοκή, είναι και καλογραμμένα.

Δεν υπάρχει παιδί των ‘90s που να μην έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο από τη σειρά του Χάρι Πότερ. Ακόμα και αν είδε πρώτα τις ταινίες, σίγουρα το μικρόβιο της Ερμιόνης του κόλλησε και κάποια στιγμή έπιασε έστω το πρώτο βιβλίο, τη Φιλοσοφική Λίθο. Υπάρχει όμως και μια άλλη σειρά βιβλίων την οποία παρακάμπτουμε εύκολα όταν σκεφτόμαστε τα πρώτα αναγνώσματα της εφηβείας μας, λόγω μιας παιδιάστικης ντροπής που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Το σύμπαν του Twilight ήταν η πιο ένοχη απόλαυση μας. Η ιστορία αγάπης της θνητής Μπέλλα και του αιωνόβιου βαμπίρ Έντουαρντ μας έκανε να καρδιοχτυπούμε μερόνυχτα και να ξενυχτάμε πάνω από τους (τότε) τέσσερις τόμους της σειράς. Όταν, μετά από λίγο, άρχισαν να βγαίνουν και οι ταινίες, εκεί ήταν που το φαινόμενο του Λυκόφωτος απογειώθηκε και η βαμπιρική μυθοπλασία έφυγε από τους λαογραφικούς μύθους και πέρασε για τα καλά στη μαζική κουλτούρα.

Η Άλκη Ζέη έχει το θεϊκό χάρισμα να πιάνει τα πιο δύσκολα θέματα, τα πιο άβολα, και να τα φέρνει κοντά στους αναγνώστες με τον πιο ανθρώπινο τρόπο. Η Κωνσταντίνα είναι στο κατώφλι της εφηβείας όταν οι γονείς της χωρίζουν και από τη Γερμανία που μεγάλωσε, βρίσκεται να μετακομίζει στο σπίτι της γιαγιάς της στο κέντρο της Αθήνας μακριά από οτιδήποτε οικείο είχε στην μέχρι τότε ζωή της. Μόνη της παρηγοριά σε όλο αυτό το ασήκωτο συναίσθημα μοναξιάς είναι τα μαλακά ναρκωτικά που την προμηθεύει ένας μεγαλύτερος συμμαθητής της. Τα γαλάζια χαπάκια που την κάνουν να ξεχνιέται και να πετάει σαν χαρταετός, μέχρι πότε όμως; Η Κωνσταντίνα και οι Αράχνες της είναι από εκείνα τα βιβλία που η ανάγνωσή τους στην κατάλληλη στιγμή λειτουργεί σαν φανοστάτης. Το διαβάζεις και σε συντροφεύει για μια ζωή, όπως και όλα τα βιβλία της πολύτιμης Άλκης Ζέη.

Εκεί κοντά στα δεκαπέντε όλοι είχαμε έναν συγγενή, έναν οικογενειακό φίλο, κάποιον τέλος πάντων που μας έπεισε να διαβάσουμε τον Αλχημιστή του Πάουλο Κοέλιο. Ο Αλχημιστής είναι η ιστορία του Σαντιάγο, ενός νεαρού βοσκού από την Ανδαλουσία, που φεύγει από την πατρίδα του για να βρει έναν θησαυρό στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Στο δρόμο, ο πρωταγωνιστής θα συναντήσει μια γυφτοπούλα, έναν βασιλιά κι έναν αλχημιστή. Καθένας θα του δώσει κάτι διαφορετικό, ένα πολύτιμο εφόδιο για το ταξίδι ζωής του νεαρού βοσκού. Είναι πραγματικά κρίμα που από έναν τόσο καλό συγγραφέα όσο ο Κοέλιο έχουμε ξεχωρίσει και αναμασούμε ίσως το πιο μέτριο συγκριτικά βιβλίο του, είναι όμως και αναγκαίο να περάσουμε από τα ρηχά νερά του Αλχημιστή για να φτάσουμε στον σαγηνευτικό ωκεανό των Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει και Έντεκα Λεπτά.

Η Χέιζελ έχει καρκίνο στον θυρεοειδή με μετάσταση στους πνεύμονες και η ζωή της εξαρτάται από το μηχάνημα που την βοηθάει νυχθημερόν να ανασαίνει. Ράθυμα επισκέπτεται την Ομάδα Υποστήριξης όπου θα γνωρίσει μέσω ενός κοινού γνωστού τον Ογκάστους, έναν νεαρό που πάσχει από οστεοσάρκωμα. Τα δύο παιδιά θα έρθουν κοντά και με κοινό παρονομαστή τον αγώνα τους με τον καρκίνο θα δώσουν δύναμη ο ένας στον άλλο. Το Λάθος Αστέρι του Τζον Γκριν, αφού κέρδισε το αναγνωστικό κοινό, μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο όπου μας σύστησε την υπέροχη Shailene Woodley στο ρόλο της Χέιζελ. 

Τα παραπάνω βιβλία μπορεί να μην αποτελούν την επιτομή της σπουδαίας λογοτεχνίας, όμως διαμόρφωσαν μια ολόκληρη γενιά αναγνωστών. Είναι, επομένως, αναπόσπαστο κομμάτι της αναγνωστικής εμπειρίας των ανθρώπων που μεγάλωσαν μαζί τους και ως εκ τούτου δικαιούνται μια θέση ανάμεσα στις πιο πολύτιμες εφηβικές αναμνήσεις μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα