Είναι το λογοτεχνικό είδος με το πιο δυναμικό και πιστό κοινό.

Η τόσο εγκάρδια στάση των αναγνωστών για τη λογοτεχνία του Φανταστικού δεν βασίζεται μόνο στην τεράστια παράδοση και ποικιλία του είδους, αλλά και στην μεταπλαστική υφή του που το καθιστά ιδανικό υλικό για τη μικρή και μεγάλη οθόνη. Την παγκόσμια αναγνωστική τάση έρχεται να ακολουθήσει η εγχώρια εκδοτική φουρνιά. Την τελευταία δεκαετία, το είδος του Φανταστικού βρίσκεται στους καταλόγους σχεδόν όλων των εκδοτικών οίκων με άμεση μεταφραστική ανταπόκριση σε κάθε νέο ξένο τίτλο που κάνει αίσθηση.

Ο μαγικός κόσμος του Hogwarts και τα υπόλοιπα παιδιά

Ενώ ο προηγούμενος αιώνας μας χάρισε κάποια αξεπέραστα αριστουργήματα – o J. R. R. Tolkien, ο Michael Moorcock και η Ursula K. Le Guin έγραψαν μερικά από αυτά – όλα άλλαξαν όταν έπιασε το ραβδί του ο Harry Potter της J. K. Rowling.

Η ιστορία του μικρού μάγου και των φίλων του, έγινε η αιτία το Φανταστικό να φύγει από τα ράφια των nerds και να μπει για τα καλά σε όλες τις βιβλιοθήκες. Οι ταινίες που ακολούθησαν, όπως και το γενικότερο άνοιγμα της έβδομης τέχνης στο σύμπαν του Φανταστικού, έδωσαν στα βιβλία προσβάσιμο χαρακτήρα και μεγάλωσαν αισίως την πρώτη γενιά αναγνωστών απόλυτα εξοικειωμένων με το είδος. 

https://www.tiktok.com/@brayclip/video/7205505062372674862?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7189157770796434950

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένας άλλος δαιμόνιος τύπος θα ερχόταν να μας αποτρελάνει, όχι μόνο με την συγγραφική του δεινότητα του, αλλά κυρίως με την αναβλητικότητά του. Ο George R. R. Martin είναι ο εγκέφαλος πίσω από το “Παιχνίδι του Στέμματος” και μερικά ακόμα αξιόλογα βιβλία, τα πιο σημαντικά εκ των οποίων ακόμα δεν έχει γράψει. George, όσο μας πληγώνεις, τόσο μας πορώνεις!

Ο Joe Abercrombie,  ο Neil Gaiman και οι φανταστικές τους πένες

Μακριά από ραβδιά και δράκους αυτή τη φορά, βρίσκεται ο Joe Abercrombie με την τριλογία του Πρώτος Νόμος (“Το Κάλεσμα του Ξίφους”, “Πριν την Αγχόνη”, “Το Τελευταίο Επιχείρημα”), όπου μας συστήνει τον διαβόητο πολεμιστή, Εννιαδάχτυλο Λόγκεν, και τις περιπέτειές του.

Και επειδή τρεις τόμοι δεν γεμίζουν ράφι, πώς να το κάνουμε, ο Abercrombie μάζεψε τα μολύβια του και μας μετέφερε στη Βιομηχανική Επανάσταση με την επόμενη τριλογία του, “Την Εποχή της Παραφροσύνης” (“Μια Στάλα Μίσος”, ”Το Κακό με την Ειρήνη”, “Η Σοφία του Πλήθους”).

Από την Αγγλία και αυτός, αν και με σαφώς διαφορετικό συγγραφικό ύφος, ο Neil Gaiman έχει δώσει στο κοινό σημαντικότατα έργα όπως το “Ποτέ και Πουθενά” , τη “Σκανδιναβική Μυθολογία” και το “Πόλεμος των Θεών”.

“Outlander”, “Η Τριλογία του Κόσμου” και τα συναφή συγγραφικά έργα που μας καθήλωσαν

Η ιδιαίτερα αγαπητή σειρά βιβλίων της Diana Gabaldon, “Outlander”, ξεκίνησε να κυκλοφορεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και της απομένει ακόμα ένα τελευταίο μέρος για να ολοκληρωθεί. Η ιστορία ξεκινά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζει στον 18ο αιώνα, όταν η πρωταγωνίστρια μεταφέρεται εκεί ως δια μαγείας.

Το “Outlander” αναμειγνύει το ιστορικό με το φανταστικό στοιχείο, χαρακτηριστικά που αγαπήθηκαν και στην επίσης πετυχημένη τηλεοπτική μεταφορά του. Η “Τριλογία του Κόσμου” (“το Αστέρι του Βορρά”, “Ο Άρχοντας των Δύο Κόσμων”, “Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο” του Philip Pullman συνδυάζει τον YA χαρακτήρα με την συγγραφική μαεστρία.

Ο παραλίγο για δύο φορές bookerούχος David Mitchell μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία φαντασίας της τελευταίας εικοσαετίας. Ξεχωρίζω τα “Κοκάλινα Ρολόγια” και το “Cloud Atlas” . Ο “Πιρανέζι” της Susanna Clarke είναι από τους πιο πρόσφατους τίτλους της λογοτεχνίας του Φανταστικού και ήδη πολύ αγαπητός από το αναγνωστικό κοινό, ιδιαίτερα αυτό του Booktok.

Τα αγαπημένα του Booktok

Αγαπημένες του Booktok είναι επίσης η Sarah J. Maas και η Olivie Blake. Πατώντας σε σταθερές θεματικές του fantasy, τον μαγικό υπερφυσικό κόσμο, έχει δημιουργήσει η καθεμία ένα εκτυφλωτικό σύμπαν το οποίο λατρεύεται από εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Η πολυλογία της Sarah J. Maas, “Αγκάθια και Τριαντάφυλλα”, είναι εμπνευσμένη από το παραδοσιακό γαλλικό παραμύθι της Πεντάμορφης και του Τέρατος, ενώ η ανολοκλήρωτη μέχρι στιγμής τριλογία της Blake, Άτλας, ενσωματώνει το Φανταστικό στο Dark Academia.

Οι βραβευμένοι Madeline Miller & Marlon James μας δείχνουν πώς γίνεται

Αναγνωρισμένοι, βραβευμένοι και πολυμεταφρασμένοι, η Madeline Miller και ο Marlon James πάνε τη φάση ένα βήμα παραπέρα. Η Miller είναι γνωστή για την προσαρμογή και τη μεταφορά κλασικών μύθων στη σημερινή εποχή (“Τραγούδι του Αχιλλέα”, “Κίρκη”). Ωστόσο, ο James αντλεί έμπνευση από τις παραδόσεις και τους θρύλους της αφρικανικής ηπείρου στην τριλογία του Dark Star, το πρώτο μέρος της οποίας κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά με τίτλο “Μαύρος Πάνθηρας, Κόκκινος Λύκος”.

Η ελληνική εκπροσώπηση στα βιβλία φαντασίας είναι εξαιρετικά αξιόλογη

Για το τέλος άφησα την ελληνική εκπροσώπηση. Στην πένα της Ιωάννα Μπουραζοπούλου χρωστάμε μερικά από τα πιο απολαυστικά βιβλία των τελευταίων χρόνων και “O Δράκος της Πρέσπας” είναι με βεβαιότητα ένα από αυτά. Η μείξη γεωπολιτικής δυστοπίας με μοντέρνα στοιχεία του φανταστικού, περιέργως πως, έχει τρομερά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν τα δύο πρώτα μέρη, “Η κοιλάδα της λάσπης” και “Η Κεχριμπαρένια Έρημος”, και ελπίζω σύντομα να την διαβάσουμε ολοκληρωμένη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα