Η Ελλάδα έχει βιώσει ποικίλες υποθέσεις δολοφονιών που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Συχνά, ένα έγκλημα περιέχει κάποια μικρή ατασθαλία, που μπορεί να «προδώσει» τον εγκληματία. Εντούτοις, δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπαίτιοι δεν βρέθηκαν ποτέ προ των ευθυνών τους. Αντ’ αυτού, κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι και άγνωστοι στις Αρχές, χωρίς να έχουν πληρώσει το παραμικρό τίμημα για τα εγκλήματά τους. Γι’ αυτό κι εμείς, συγκεντρώσαμε 5 ελληνικά άλυτα μυστήρια, τα οποία έρχονται να αποδείξουν πως, τελικά, ίσως και να υπάρχει το τέλειο έγκλημα. 

Υπόθεση Μπάμπη Λαζαρίδη

Ο Μπάμπης Λαζαρίδης ήταν επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων, γνωστός στο λεγόμενο «κόσμο της νύχτας» – και βρισκόμενος συχνά στο μικροσκόπιο των Αρχών για διάφορες υποθέσεις.

Το Μάρτιο του 2008, έλαβε χώρα έκρηξη βόμβας έξω απο νυχτερινό του κέντρο. Τότε, άνθρωποι από το χώρο της «νύχτας» συνέδεσαν τη βομβιστική επίθεση με ένα πρόβλημα χρέους, που ισχυρίζονταν ότι τον ταλάνιζε. Και όντως, ο επιχειρηματίας φαίνεται να είχε οφειλές άνω του 1 εκατομμυρίου. Κάπως έτσι, οι φήμες και οι θεωρίες για συμβόλαιο θανάτου με στόχο τον επιχειρηματία ξεκίνησαν να οργιάζουν. Τελικά, στις 12 Δεκεμβρίου του 2008, ο Μπάμπης Λαζαρίδης εκτελέστηκε έξω από πολυτελές ξενοδοχείο στη Βούλα.

Αν και η Ελληνική Αστυνομία έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στοιχείων, έχοντας στοχεύσει σε συγκεκριμένους υπόπτους, 15 χρόνια μετά, η υπόθεση δολοφονίας του Μπάμπη Λαζαρίδη παραμένει ανεξιχνίαστη.

Υπόθεση οικογένειας Χρυσαφίδη

Στις 24 Ιουνίου του 1991, ο βιομήχανος, Μιχάλης Χρυσαφίδης, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά τους, στο υπόγειο του σπιτιού τους στο Ψυχικό. Μάλιστα, τα θύματα έφεραν σημάδια σκληρού ξυλοδαρμού και βασανισμού.

Οι Αρχές έστρεψαν αρχικά τις υποψίες τους στον μπάτλερ της οικογένειας, Πρασέρτ Σερτουασάνα. Οι υποψίες γεννήθηκαν από το γεγονός πως, στις 21 Ιουνίου, ο Σερτουασάνα αποχώρησε από την Ελλάδα αεροπορικώς για την Ταϊλάνδη. Tην ίδια μέρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Χρυσαφίδης. Έκτοτε, τα ίχνη του Σερτουασάνα σβήστηκαν από το χάρτη. Παρά την απόπειρα του ελληνικού κράτους να εκδώσει τον ύποπτο στην Ελλάδα, η Ταϊλάνδη δεν ανταποκρίθηκε.

Το συμπέρασμα της δολοφονίας της γυναίκας του Χρυσαφίδη, στις 23 Ιουνίου, ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα της δολοφονίας. Σειρά στους υπόπτους είχε ο ανηψιός του βιομήχανου, Αλέξανδρος Μακρίδης, λόγω του ότι ήταν ένα από τα άτομα που βρήκαν τη δολοφονημένη οικογένεια.

Ακόμη, σύμφωνα με τη διαθήκη του Μιχάλη Χρυσαφίδη, στην περίπτωση θανάτου της γυναίκας και των παιδιών του, ο ανιψιός του θα αποτελούσε τον κληρονόμο ολόκληρης της περιουσίας του. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τον Μακρίδη, με αποτέλεσμα η δολοφονία της οικογένειας Χρυσαφίδη να παραμένει μέχρι σήμερα, 32 χρόνια μετά, στο αρχείο, ως ανεξιχνίαστη. 

Υπόθεση Ελευθερίας Αγραφιώτου

Τον Απρίλιο του 2016, η οικογένεια της Ελευθερίας Αγραφιώτου δήλωσε την εξαφάνισή της τελευταίας στις Αρχές. Οι έρευνες απέβησαν άκαρπες μέχρι να βρεθεί τυχαία – ένα μήνα μετά – το πτώμα της άτυχης γυναίκας σε εγκαταλελειμμένο υπόγειο εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι. Η ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα αποκάλυψε πως το θύμα δέχτηκε δολοφονική επίθεση από άγνωστο, με τον δολοφόνο να σέρνει την γυναίκα στο εγκαταλελειμμένο υπόγειο και να την κακοποιεί σεξουαλικά μέχρι θανάτου. 

Οι αρχικές υποψίες της αστυνομίας έπεσαν σε επίδοξο βιαστή της περιοχής, δίχως να βρεθεί κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του υπόπτου. Την έρευνα των Αρχών ήρθε να δυσκολέψει, έτι περισσότερο, η εύρεση 3 διαφορετικών DNA που εντοπίστηκαν στον ίδιο χώρο με το πτώμα. 

Εν κατακλείδι, 7 χρόνια μετά, η υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι. 

Υπόθεση Νίκου Χατζηπαύλου

Το 2017, ο φοιτητής, Νίκος Χατζηπαύλου, εντοπίστηκε νεκρός στο νησί της Καλύμνου φέροντας έντονους μώλωπες και γδαρσίματα στα χέρια. Η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε το θάνατό του ως ατύχημα, αλλά η οικογένεια του άτυχου παιδιού έχει διαφορετική εκτίμηση.

Με τεκμήριο μια φωτογραφία που απεικονίζει το πτώμα να έχει στους καρπούς του μαύρες κηλίδες – που μαρτυρούν σημάδια δεσίματος με σκοινί – η οικογένεια Χατζηπαύλου θεωρεί πως το παιδί της δολοφονήθηκε και η εύρεση του πτώματος σκηνοθετήθηκε, για να εμφανίζεται ως ατύχημα. 

Η ιατροδικαστική έρευνα αποκάλυψε ότι ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου είχε συμβεί αρκετές μέρες προτού βρεθεί το πτώμα του. Αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά μέσα από τις μαρτυρίες κατοίκων του νησιού και ενός εθελοντή πυροσβέστη. 

Ο ένας κάτοικος ανέφερε ότι, περπατώντας στο σημείο λίγες ώρες προτού βρεθεί το πτώμα, δεν υπήρχε ο εξαφανισθείς. Η δεύτερη κάτοικος – η οποία ζούσε μάλιστα στην περιοχή που βρέθηκε το πτώμα – κατέθεσε ότι η ημέρα ανεύρεσης του πτώματος ήταν η μοναδική μέρα που δεν έγιναν έρευνες στην περιοχή. Επιπλέον, ο εθελοντής πυροσβέστης κατέθεσε ότι είχε περάσει από το σημείο ανεύρεσης του πτώματος τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς να υπάρχει κάτι στο σημείο.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει εξακριβωθεί αν ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου ήταν ατύχημα ή δολοφονία. Η υπόθεση κρύβει σκοτεινά μυστικά και αντιφάσεις που καθιστούν την επίλυση της υπόθεσης, οριακά, ανέφικτη. 

Υπόθεση Γιώργου Μπάκα και Νατάσας Απέργη

Σαλαμίνα, Ιούλιος 2011: Εντοπίστηκε δολοφονημένος κοντά σε πολυσύχναστο σημείο ενός εκ των λιμανιών του νησιού, στο αυτοκίνητό του ο υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, Γιώργος Μπάκας.

Η έρευνα αποκάλυψε πως μαζί τον νεκρό υπαξιωματικό βρισκόταν η σύντροφός του, Νατάσα Απέργη, της οποίας τα ίχνη μέχρι και σήμερα έχουν χαθεί. Μοναδικό στοιχείο από την εξαφάνιση της Απέργη αποτελεί μια μεγάλη κηλίδα του αίματός της που βρέθηκε σε δάσος κοντά στην περιοχή. Το ζεύγος χαρακτηριζόταν ως ένα αγαπημένο ζευγάρι που δεν είχε εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, ούτε και είχε προβλήματα στην σχέση του.

Τα ερωτήματα της υπόθεσης, συνεπώς, είναι πολλά: Γιατί δολοφονήθηκε ο Γιώργος Μπάρκας; Που βρίσκονται τα ίχνη της Νατάσσας Απέργη; Πώς ο αυτουργός της δολοφονίας διέφυγε από το χώρο του εγκλήματος χωρίς να γίνει αντιληπτός και δίχως να αφήσει στοιχεία;

Θα βρεθούν ποτέ οι δολοφόνοι στο ειδώλιο του κατηγορουμένου; Θα βρουν οι ψυχές των θυμάτων δικαίωση;

Μέχρι σήμερα, πολλά εγκλήματα που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές παραμένουν άλυτα μυστήρια. Οικογένειες θυμάτων αναζητούν δικαίωση για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Ψάχνουν να μάθουν τι συνέβη τελικά, πως και από ποιους βρέθηκαν νεκρά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Άραγε, ποιος ξέρει; Ίσως ακόμη και οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, τα άτομα υπεράνω πάσης υποψίας να κρύβονται πίσω από αυτά τα σκοτεινά μυστήρια.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα