Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι η τηλεόραση είναι ένας μικρός καθρέφτης της κοινωνίας μας, τότε ίσως μπορούμε να πούμε ότι μερικές σειρές ήταν χρόνια μπροστά από την ελληνική πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν σε ελληνικές σειρές γκέι χαρακτήρες, οι οποίοι ζουν μια καθημερινή, φυσιολογική ζωή μαζί με άλλους straight ανθρώπους. Για πρώτη φορά, μια ελληνική κωμική σειρά μίλησε για γυναικοκτονία, βιασμό και απαίτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μήπως, λοιπόν, η ελληνική τηλεόραση του σήμερα έχει να μάθει κάτι από αυτές τις σειρές; 

Οι Απαράδεκτοι: Ο Γιάννης, ο Σπύρος, η Δήμητρα, ο Βλάσης και τ’ άλλα παιδιά

Ήταν το 1991, όταν βγήκε στις οθόνες μας το πρώτο επεισόδιο των Απαράδεκτων. Ο κολλητός του Βλάσση, της Δήμητρας και του Σπύρου ήταν ο Γιάννης, ένας γκέι άντρας που ζούσε μαζί με τον Βλάσση που ήταν στρέιτ και γυναικάς. Ο Βλάσσης δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη σεξουαλική ταυτότητα του Γιάννη. Ούτε ο Σπύρος, ούτε η Δήμητρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά, που η ελληνική τηλεόραση έδειξε την απλή καθημερινότητα ενός γκέι  μαζί με τους φίλους του. 

https://www.youtube.com/watch?v=37VeSlyIFlku0026t=5s

Μπορεί, και ευτυχώς, αυτό σήμερα να μη μας εντυπωσιάζει, τόσο, αλλά για το 1991 ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Έδειξε έναν γκέι χαρακτήρα που δεν ήταν περιθωριοποιημένος και κατάφερε να μείνει, μέχρι και σήμερα, στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης σαν κάτι το πρωτοποριακό και το ελεύθερο.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου, σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της σειράς, κατάφερε να δημιουργήσει μια σειρά που 30 χρόνια μετά παραμένει μπροστά από την εποχή της. Έφερε στην Ελλάδα το Αμερικάνικο sitcom, έβαλε στην τηλεόραση την slag των 90’s και είπε μια απλή ιστορία 4 διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων, που δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Στο Παρά Πέντε: Η σειρά που μας έκανε να πιστεύουμε στη φιλία και τη δικαιοσύνη 

 Η πρώτη κωμική σειρά που τόλμησε να μίλησε για γυναικοκτονία, βιασμό και την ανυπαρξία της δικαιοσύνης, πριν γίνουν talk of the world. Μπορεί το Στο Παρά Πέντε” να έχει μείνει στην συνείδηση όλων μας ως μία από τις καλύτερες ελληνικές κωμικές σειρές άλλα ήταν, είναι και θα είναι κάτι πολύ περισσότερο. 

Ήταν η σειρά που απέδειξε ότι σ’ ένα κράτος δικαίου, οι γυναικοκτονίες και οι βιασμοί δεν πρέπει να παραγράφονται, αλλά να τιμωρούνται ανεξαρτήτως αν έχουν περάσει 20 ή 30 χρόνια από τη μέρα που διαπράχθηκαν. Ήταν η σειρά που τόλμησε να πει ότι δεν έχει σημασία αν ο θύτης του εγκλήματος είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας ή ένας μεγαλοδικηγόρος. Αν το έγκλημα διαπράχθηκε από ένα απλό πολίτη, από έναν αστυνομικό ή από έναν παντοδύναμο εκδότη με πλούσιο μπαμπά. Μια σειρά που τόλμησε να μιλήσει για όλα όσα σήμερα ερχόμαστε να δούμε, να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε. 

ΑναστασίαΝτόλτσε Βίτα και Κλείσε τα μάτια: 3 ελληνικές σειρές, 3 ίδιες ιστορίες ειπωμένες με διαφορετικό τρόπο 

Τι κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους μια δραματική σειρά του 1993, μια κωμική σειρά του 1995 και άλλη μια δραματική σειρά του 2003; Και οι 3 αυτές ελληνικές σειρές τον ίδιο βασικό άξονα, ένα οικογενειακό ερωτικό τρίγωνο. 

Πρώτη η Μιρέλλα Παπαοικονόμου έφερε στην Ελλάδα την Αναστασία, μία 21χρονη κοπέλα που τα είχε με πατέρα και με γιο. Ταυτόχρονα. Αν δεν είναι αυτό πρωτοποριακό για την Ελλάδα του 1993, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι. Δεν υπήρχε άνθρωπος στην Ελλάδα τότε που να μην έβλεπε Αναστασία και να μην έβριζε τη Μυρτώ Αλικάκη που κοιμόταν με δύο διαφορετικούς άνδρες από την ίδια οικογένεια.

https://youtube.com/watch?v=O1gHp31y3pw

Ντόλτσε Βίτα, 1995: Ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Λευτέρης Παπαπέτρου φέρνουν στην τηλεόραση την αρσενική “Αναστασία”. Το Θανάση Ευθυμιάδη που γνωρίζει την Άννα Παναγιωτοπούλου σ’ ένα ταξίδι, κάνουν σεξ και τελικά αποκαλύπτεται ότι είναι η μητέρα της αρραβωνιαστικιάς του. Από δράμα, το ίδιο θέμα, γίνεται μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες. Δύο ερωτικές ιστορίες που έδειξαν, με ένα ξεχωριστό τρόπο, ότι ο έρωτας δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει…

8 χρόνια μετά έρχεται το Κλείσε τα μάτια

Fun fact 1:Χριστόφορος Παπακαλιάτης, πρωταγωνιστής και σεναριογράφος της σειράς, έπαιζε και στην “Αναστασία” και στο “Ντόλτσε Βίτα”. Στο “Κλείσε τα μάτια” ήταν αυτός που τα είχε ταυτόχρονα με τη Χριστίνα και τη μητέρα της, τη Μαρία. 

(Not so) fun fact 2: Το Κλείσε τα μάτια ήταν η πρώτη σειρά που έδειξε δύο άντρες να φιλιούνται και ως εκ τούτου, επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ. Γιατί για το ΕΣΡ το να φιλιούνται 2 άντρες είναι χυδαίο και απαράδεκτο, ενώ το να βρίζονται χυδαία  πολιτικοί στα κανάλια όχι. 

Honorable mentions σε ελληνικές σειρές

Άγριες ΜέλισσεςΤούρτα της μαμάς και Σέρρες: Τρεις σειρές που έφεραν επιτέλους το 2020 στην τηλεόραση. Τρεις σειρές που έδειξαν πόσο φυσιολογικό είναι να φιλιούνται 2 ερωτευμένοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, να έχουν σχέσεις αποδεκτές από την κοινωνία και να νιώθουν περήφανοι με αυτό που είναι. Τρεις σειρές που μας έδωσαν μια ελπίδα ότι μπορεί η ελληνική τηλεόραση να μπει στον 21ο αιώνα. 

Είναι μήπως, λοιπόν, σειρές σαν αυτές ο τρόπος για να επιστρέψει το ελληνικό κοινό ξανά στην ελληνική τηλεόραση; Μήπως είναι η ώρα η ελληνική τηλεόραση να θυμηθεί κάτι από αυτές τις σειρές και να φέρει πιο πολλές σαν κι αυτές; 

Σειρές που να μιλάνε για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία του σήμερα. Σειρές που να μην φοβούνται να παρουσιάσουν δύσκολα θέματα. Γιατί, όπως ειπώθηκε και στην αρχή. Η τηλεόραση είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα