Μπήκε το 2022, και όχι μόνο ο όρος γυναικοκτονία δεν έχει μπει ακόμη στον ποινικό κώδικα, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να αμφισβητούν και την ακεραιότητά του.
Όσο κι αν θέλαμε να πιστέψουμε ότι το 2022 «επιστημονικές εξηγήσεις περί φλυαρίας» όπως του κ. Τζούμα, και «κηρύγματα μισογυνισμού» όπως αυτό του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, θα σταματούσαν να ακούγονται, προσγειωθήκαμε απότομα, και καταλάβαμε ότι και το 2022 θα ακούμε τέτοια.
Από τη μία εμείς να εξηγούμε ότι οι γυναικοκτονίες δεν οφείλονται, σε κανένα βαθμό, στην φλυαρία των γυναικών και ότι δεν θα «κρατήσουν το στόμα τους κλειστό» για να σταματήσουν να τις σκοτώνουν, και από την άλλη αυτοί να επιμένουν στα δικά τους. Έτσι, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφασίσαμε να «φλυαρήσουμε» και εμείς λιγάκι, και να παραθέσουμε τους λόγους για τους οποίους ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να ενταχθεί στον ποινικό κώδικα, μπας και έτσι τελικά καταφέρουμε να κατανοηθούν τα αυτονόητα.
Ενότητα 1. Η Εισαγωγή
Αν θέλουμε να μην απομείνουμε με έναν απαρχαιωμένο κώδικα και μια κολλημένη κοινωνία, ο νόμος πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κοινωνίας. Αν πάρουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως παράδειγμα, εφαρμόζοντας το «Δόγμα ζωντανού οργάνου» επιλέγει να ερμηνεύει την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην κάθε εποχή.
Με αυτό τον τρόπο προσέγγισης, επιτρέπει σε ένα ολόκληρο νομικό σύστημα να μην μένει στάσιμο και ανίκανο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, αλλά να καταφέρνει να συμβαδίζει και να εξελίσσεται μαζί της.
Ενότητα 2: Ποινικό Δίκαιο 101 και γιατί ο Μπάμπης είναι γυναικοκτόνος και όχι δολοφόνος
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά του ποινικού δικαίου. Για να καταδικαστεί κάποιος για ανθρωποκτονία, χρειάζεται να υπάρχουν δύο δεδομένα. Η πράξη, ή αλλιώς Actus Reus, και η πρόθεση, ή αλλιώς Mens Rea. Ας δούμε τώρα γιατί ο Μπάμπης, και ο κάθε Μπάμπης, δεν εκτέλεσε μία δολοφονία αλλά μια γυναικοκτονία. Ο x Μπάμπης, λοιπόν, εκτέλεσε την πράξη, όχι για να διαπράξει μια δολοφονία ενός ανθρώπου, όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά για να σκοτώσει μια γυναίκα, επειδή είναι γυναίκα. Οι τελευταίες τρεις λέξεις συλλαμβάνουν την πρόθεση του γυναικοκτόνου.
Ο γυναικοκτόνος δεν σκοτώνει «επειδή χάλασε η φάση» όπως κάποιοι είπαν, αλλά επειδή νιώθει και πιστεύει ότι η γυναίκα αυτή του ανήκει. Επειδή, θέλει να πιστέψει ότι ασκεί μια συγκεκριμένη εξουσία πάνω της ή επειδή δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν έχει εξουσία και δύναμη πάνω της πια. Άρα ο x Μπάμπης είναι δολοφόνος ή γυναικοκτόνος;
Είναι η γυναικοκτονία απειλή για τη ζωή και την ευημερία μας;
Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της θέσπισης νόμων ειδικά για τρομοκράτες, αφού η τρομοκρατία είναι μια «μοναδική απειλή για την ζωή και την ευημερία μας». Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτό, δεν είναι και οι γυναικοκτονίες η μεγαλύτερη ίσως απειλή για την ζωή και την ευημερία των γυναικών ανά το παγκόσμιο; Και αν ναι, δεν χρήζουν ειδικοί νόμοι για την καταπολέμηση της; Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Institute for Economics & Peace, το 2020, ο αριθμός των θανάτων λόγω τρομοκρατίας έφτασε τις 13,826.
Παράλληλα, όμως, το World Economic Forum, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2020, παρουσίασε τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, που δείχνουν ότι 137 γυναίκες σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται κάθε μέρα από έναν σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς τους και συνολικά 50.000 γυναίκες το χρόνο δολοφονούνται από άτομα που γνώριζαν και εμπιστεύονταν. Αυτο σημαίνει ότι κάθε 11 λεπτά, μία γυναίκα σκοτώνεται από κάποιον σύντροφο ή συγγενικό της πρόσωπο.
Θα μπορούσαμε λοιπόν, βασιζόμενοι στα πιο πάνω στοιχεία, να πούμε ότι, ναι, η τρομοκρατία είναι μια «μοναδική απειλή για την ζωή και την ευημερία μας» αλλά μήπως είναι τελικά και οι γυναικοκτονίες; Μήπως θα μπορούσαν και αυτές να αποτελούν ένα παράγοντα θέσπισης καινούργιων νόμων; Food for Thought.
Ενότητα 3 και τελευταία. Τι μπορεί να κάνει η Βουλή;
Μήπως τελικά, αυτό που πρέπει να κάνει η Βουλή δεν είναι και τόσο δύσκολο; Μήπως οφείλει στις ψυχές των αδικοχαμένων γυναικών, στους γονείς τους, αλλά και στην κοινωνία του αύριο να ψηφίσει αυτό τον πολυπόθητο νόμο; Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει το βήμα, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινωνία που οι γυναίκες δεν θα φοβούνται κάθε στιγμή; Μήπως μπορεί να φτιάξει μια κοινωνία που να λέει “Καμία άλλη μόνη και να το εννοεί;”
Αναπάντητα ερωτήματα που μια ολόκληρη κοινωνία ελπίζει κάποια στιγμή να απαντηθούν.