Πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν η συγγραφέας Donna Tartt έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο με το βιβλίο: «The secret history», κανείς δε φανταζόταν ότι θα γεννιόταν ένα νέο είδος βιβλίων, το dark academia. 

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα dark academia βιβλία είναι εκείνα που διαδραματίζονται σε ένα σκοτεινό ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπου συνήθως συμβαίνει κάτι τρομακτικό ή περίεργο, όπως ένας φόνος ή μερικά φανταστικά γεγονότα… 

Αυτή τη σκοτεινή ατμόσφαιρα μπορεί κανείς να τη συναντήσει σε ποικίλα βιβλία: Φαντασίας, μυστηρίου, εφηβικά, ακόμη και ρομαντικά, τα οποία έχουν γίνει viral σε όλα τα social media με αποτέλεσμα το dark academia να αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς αναγνώστες. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα dark academia βιβλία που αξίζει να διαβάσεις.

1. The secret history

Το βιβλίο από το οποίο ξεκίνησαν όλα! Κυκλοφόρησε το 1992 κι αποτελεί ένα από τα πιο ευφυή θρίλερ που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Διαδραματίζεται σε ένα ιδιωτικό κολέγιο του Βερμόντ. Εκεί, μια ομάδα εκκεντρικών κι αριστούχων μαθητών επιλέγεται από τον καθηγητή των Κλασικών σπουδών για να τους διδάξει Αρχαία Ελληνικά.

Σύντομα, ανακαλύπτουν έναν τρόπο σκέψης και ζωής που διαφέρει σημαντικά από τη βαρετή καθημερινότητά τους. Τι συμβαίνει, όμως, όταν ξεπερνιούνται τα όρια της ηθικής; Ένα βιβλίο με έντονη γοτθική ατμόσφαιρα σαν αυτή του «The secret history», ήρθε για να μας συναρπάσει!

2. Ace of spades

Αγωνιώδες, έξυπνο κι αφυπνιστικό, το πρώτο βιβλίο της Faridah Àbíké-Íyímídé έμελλε να ξεχωρίσει ως ένα από τα καλύτερα σύγχρονα νεανικά dark academia βιβλία. Σε ένα είδος που πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί “ευρωκεντρικό”, η συγγραφέας έρχεται να ανατρέψει τα πάντα με μια εφηβική ιστορία που θίγει το θεσμικό ρατσισμό σε ένα ιδιωτικό σχολείο.

Όταν δύο μαύροι αριστούχοι μαθητές, εκλέγονται υπεύθυνοι των μικρότερων συμμαθητών τους, νομίζουν ότι τα κατάφεραν. Μέχρι που ένας ανώνυμος αποστολέας, κοινοποιεί στοιχεία της ιδιωτικής τους ζωής, και φέρνει τα πάνω-κάτω σε μια σχολική ελίτ λευκών μαθητών.

3. Μη μ’ αφήσεις ποτέ 

Τα όσα έπονται φαίνεται να είναι πολύ πιο σοβαρά από το διασυρμό μερικών μηνυμάτων… Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα δυστοπικά dark academia βιβλία ενηλίκων και είναι ευρέως διαδεδομένο για τις ανατροπές του, ενώ το 2010 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με μεγάλη επιτυχία. Διαδραματίζεται σε ένα οικοτροφείο της αγγλικής υπαίθρου όπου, αν και μεγαλωμένα με όλες τις ανέσεις, τα παιδιά του σχολείου, δε λένε τίποτα για τον έξω κόσμο.

Μέχρι να αρχίσουν να ανακαλύπτουν μόνοι τους την αλήθεια… Συνδυάζοντας το dark academia με τη δυστοπία, τη φαντασία και το ρομαντισμό, με ξεχωριστή μαεστρία, το: «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», είναι ένα βιβλίο που θα σου κόψει την ανάσα!

4. Λίγη ζωή

Φιναλίστ για το “Εθνικό βραβείο βιβλίου” κι επιλεγμένο για το βραβείο “Man Booker”, το βιβλίο της Hanya Yanagihara, «Λίγη ζωή», χαρακτηρίστηκε ως το πιο σκοτεινά θλιβερό βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια! Η ιστορία του ακολουθεί τέσσερις φιλόδοξους μαθητές κολλεγίου οι οποίοι μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας φήμη και περιουσία.

Καθένας από αυτούς κουβαλά το δικό του μυστικό, όμως αυτό που τους ενώνει είναι η αφοσίωσή τους στον αινιγματικό Τζουντ, έναν άνθρωπο που σημαδεύεται από ένα ανείπωτο παιδικό τραύμα. Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα για τις οικογένειες στις οποίες μεγαλώνουμε κι αυτές τις οποίες δημιουργούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. 

5. Οι κόρες

Όταν το dark academia συναντά την αρχαία ελληνική τραγωδία, δημιουργείται μία από τα πιο απολαυστικές, σκοτεινές κι αγωνιώδεις ιστορίες μυστηρίου! Ο Βρετανοκύπριος συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου, «Η σιωπηλή ασθενής», έρχεται να συμπληρώσει το κάδρο των σκοτεινών υποθέσεων με μια σειρά φόνων φοιτητριών που λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Όταν τα φώτα πέφτουν πάνω στον καθηγητή Φόσκα, η Μαριάννα είναι πεπεισμένη για την ενοχή του. Το μόνο που μένει είναι να την αποδείξει. Ακόμη κι αν της στοιχίσει… 

6. If we were villains

Προτείνεται συχνά ως το βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις —μετά το «The secret history».  Μάλιστα πολλοί αναγνώστες  ισχυρίζονται ότι είναι πολύ καλύτερο. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μία ομάδα επιστημόνων που ζουν κι αναπνέουν από τα έργα του Σαίξπηρ. Ένας από αυτούς, αποφυλακίζεται έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια για τον φόνο του πιο στενού του φίλου, που μπορεί να μην είχε καν διαπράξει.

Την ημέρα που αποφυλακίζεται, τον υποδέχεται ο ντετέκτιβ που τον έβαλε στη φυλακή. Όταν ο δεύτερος αποσύρεται, ζητά να μάθει τι πραγματικά συνέβη πριν από δέκα χρόνια με την αποκάλυψη της αλήθειας να φαντάζει τρομακτική… 

Σκοτεινό κι ατμοσφαιρικό, το «If we were villains» σε απορροφά αμέσως στον κόσμο του!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα