Από την Irina Shayk και την Gigi Hadid στην Ashley Graham και την Yumi Nu

Το body positivity movement ξεκίνησε την δεκαετία του ‘60 ως ένα κίνημα για τον τερματισμό του fat shaming. Χάρη στα Social Media, η θεωρία και οι αξίες του body positivity έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση όλων μας και γι’ αυτό, εταιρείες που προωθούν την εικόνα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν με γνώμονα το κίνημα και τις αξίες του. Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για αλλαγή, υπάρχουν ακόμη περιοδικά που χρησιμοποιούν μοντέλα με σωματότυπο αρκετά πιο αδύνατο από  αυτό της μέσης γυναίκας στο δυτικό κόσμο. 

Στα περισσότερα γνωστά περιοδικά όπως η Vogue και Harper’s Bazaar, συνεχίζουμε ακόμη – παρόλο που έχουν γίνει μεγάλα άλματα στον δρόμο του body positivity –  να βλέπουμε στα εξώφυλλα, σε ένα μεγάλο ποσοστό, στερεοτυπικά sexy μοντέλα με six packs και thigh gaps.

Ένα όμως από τα πιο iconic περιοδικά που άλλαξε προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επαναπροσδιόρισε την πολιτιστική συζήτηση γύρω από την ομορφιά είναι το Sports Illustrated. 

Το body positivity είναι η μεγαλύτερη τάση της μόδας

Το Sports Illustrated είχε τη φήμη του περιοδικού με τα πιο σέξι κορίτσια με «αψεγάδιαστο» κορμί στο εξώφυλλό του. Είχε λάβει κακές κριτικές για την αντικειμενοποίηση των γυναικών και τα πρότυπα ομορφιάς που προωθούσε.

Πλέον, το περιοδικό αναδεικνύει την ποικιλομορφία και κοσμείται από γυναίκες αληθινές – γυναίκες που δεν έχουν τις τέλειες – για τα κοινωνικά δεδομένα – αναλογίες, αλλά γυναίκες που θέλουν να πουν ότι τα σώματά τους είναι ισάξια όμορφα με όλα τα άλλα σώματα. 

Από το 1964, στο εξώφυλλο του Sports Illustrated έχουν εμφανιστεί μερικά από τα πιο διάσημα μοντέλα όπως η Tyra Banks, η Kate Upton και η Irina Shayk. Η πρώτη φορά που το Sports Illustrated έκανε εξώφυλλο γυναίκα με καμπύλες, όμως, ήταν το 2017. Η Ashley Graham ήταν η πρώτη πιο χυμώδης και με καμπύλες γυναίκα που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού στα 53 χρόνια ύπαρξής του. 

Ακόμα και σήμερα, το περιοδικό συνεχίζει να πρωτοτυπεί. Φέτος, το τεύχος του 2022 φιλοξενεί την επιτομή της συμπεριληπτικότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις γυναίκες που κοσμούν τα τέσσερα φετινά εξώφυλλα είναι το plus size μοντέλο Yumi Nu, η Ciara, η Kim Kardashian και η 74χρονη Maye Musk (η μητέρα του Elon Musk).

H Yumi Nu είναι το πρώτο ασιατικής καταγωγής μοντέλο με καμπύλες που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του Sports Illustrated, και η Musk θα μείνει στην ιστορία, αφού κατέρριψε τον ηλικιακό ρατσισμό. Σε συνέντευξη της στο περιοδικό People, η Maye θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στις γυναίκες παγκοσμίως: 

«Όταν οι γυναίκες πάνε στην παραλία, ντρέπονται τα σώματά τους, αλλά οι άντρες έχουν τα μαύρα τους τα χάλια και δεν τους νοιάζει» είπε στο People. «Νομίζω ότι ούτε εμάς πρέπει να μας νοιάζει τόσο πολύ!» 

Γιατί έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας

Ενώ περιοδικά όπως το Sports Illustrated έχουν εξελιχθεί με την κοινωνία και έχουν εμπνεύσει τις γυναίκες να αγαπήσουν και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητά του σώματός τους, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να καταρριφθούν τα πρότυπα ομορφιάς. Υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή, τόσο εντός όσο και εκτός του κλάδου. Το σημερινό body positivity εστιάζει πάρα πολύ στην επιβεβαίωση της ομορφιάς και όχι τόσο στην αποδόμηση της αναγκαιότητας της. 

Ειδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, κοινωνίες με αρκετά συντηρητικά αντανακλαστικά, σεξισμό και έχοντας βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας το fat shaming, τα πράγματα έχουν μείνει ακόμα πολύ πίσω.

Όταν στον ελληνικό Τύπο υπάρχει ακόμα η νοοτροπία του «φέρτε νούμερα», οι πιθανότητες του να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο δυναμικό κίνημα είναι πολύ λίγες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ελάχιστα  ελληνικά περιοδικά αφουγκράζονται την συμπεριληπτικότητα – aka inclusivity –  και έχουν συμπεριλάβει plus-size γυναίκες στα εξώφυλλά τους. 

Θα τολμήσω, ωστόσο, να γίνω πιο αισιόδοξη και να πω πως τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, ακόμα κι αν η αλλαγή έρχεται με αργούς ρυθμούς. Στο τεύχος του Μαρτίου της Vogue Greece για παράδειγμα, το περιοδικό φιλοξένησε 14 γυναίκες, διαφορετικών σωματότυπων, ηλικιών και κοινωνικών background. 

Το body positivity δεν είναι ένα απλό trend που θα ξεχαστεί μετά από λίγο καιρό, είναι μια από τις πιο απελευθερωτικές ιδεολογικές θεωρίες του σήμερα και έχει συμβάλει στην απενοχοποίηση όλων όσων έχουν τόσα χρόνια πληγεί από την βιομηχανία της ομορφιάς, της μόδας και της διαφήμισης.

Εν τέλει, το body positivity ήρθε για να γεμίσει θετικότητα και αισιοδοξία, όλους ανεξαιρέτως. Και υπάρχει κάτι που να χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από αυτό; 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα